قاچاق هوبره ایرانی به کشورهای عربی، این پرنده نادر را به انقراض نزدیک کرده است
رأی دهید
اباذر حسیننژاد، رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهولات در استان خراسان رضوی روز یکشنبه سوم دی به ایسنا گفت که هوبره نماد «تنوعزیستی» شهرستان مهولات و به «طناز کویر» معروف است و استانهای اصفهان، کرمان و خراسان رضوی بیشترین تعداد هوبره را در ایران دارند.
اما به گفته آقای حسیننژاد این پرنده اکنون «جزء گونههای در معرض خطر انقراض است».
او با اشاره به قاچاق این نوع پرنده از ایران افزود: «مهمترین عامل تهدیدکننده این پرنده ارزشمند، زندهگیری و قاچاق به کشورهای حاشیه خلیجفارس برای قوشبازی است.»
این اولین بار نیست که مقامهای ایران نسبت به قاچاق این نوع پرنده در معرض خطر انقراض خبر میدهند.
گستردگی فضای زندگی این پرنده که در ارتفاع پایین پرواز میکند، باعث شده، قاچاقچیان که معمولاً مورد حمایت باندهای بزرگ هم هستند، با دور زدن قوانین، روز به روز از تعداد آنها درایران کم کرده و آنها را به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر کنند.
در سال ۱۳۹۵، بیش از ۲۰۰ دستگاه، تله زندهگیری هوبره در استان خراسان رضوی کشف و معدوم شد.
بر اساس قانون شکار و صید، صید هر قطعه هوبره بالغ، جوجه و تخم آن، جریمه نقدی و زندان به دنبال دارد.
اما این جریمه هنوز نتوانسته جلوی میلیاردها دلار سود ناشی از قاچاق این پرنده زیبا با جثه بزرگ و راهرفتن و دویدن منحصربه فردش را بگیرد و قاچاقچیان هر روز شرایط تازهتری را برای به دام انداختن آنها پیدا میکنند.
پیشتر هومن ملوکپور، عضو کمیته مرکزی حیات وحش سازمان نظامپزشکی در تهران در مورد دلیل نابودی و رو به انقراضرفتن این پرنده در ایران گفته بود: «این پرندهها شکار اصلی شاهینهایی هستند که کشورهای حاشیه خلیج فارس به عنوان تفریح آنها را تربیت میکنند.»
وضعیت وخیم پرندگان هوبره در ایران در حالی است که برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برنامههایی را برای مطالعه بیشتر در مورد این پرونده و حفاظت از آن در دست اجرا دارند.
اما در ایران محدودیتهای گستردهای علیه فعالان مدافع محیط زیست در نظر گرفته شده و تعدادی از آنان به اتهام «جاسوسی» در زندان هستند.