نشست مراکش؛ پیشنهاد مذاکره بر سر جزایر سه‌گانه؛ اعتراض ایران

نشست مجمع همکاری عربی-روسی در مراکشدویچه وله: مجمع همکاری عرب و روسیه در نشست مراکش خواستار حل مناقشه جزایر سه گانه از راه مذاکره یا ارجاع به دیوان بین‌المللی شد. وزارت خارجه ایران در واکنش به این بیانیه اعلام کرد ایران موضوع جزایر سه گانه را غیرقابل مذاکره می‌داند.

ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش با انتشار بیانیه‌ای خواستار حل مناقشه جزایر سه گانه از طریق مذاکره یا ارجاع به دیوان بین‌المللی شد.


شرکت‌کنندگان در این نشست که هدف آن یافتن راه‌های تقویت همکاری میان کشور‌های عربی و روسیه در زمینه‌های مختلف عنوان شده با تقدیر از سطح استثنایی روابط اعراب و روسیه، بر اهمیت پیشبرد روابط این کشورها با روسیه تاکید کردند.

خلیفه شاهین المرر وزیر مشاور امارات متحده عربی در این نشست که روز چهارشنبه ۲۰ دسامبر (۲۹ آذر) در شهر مراکش برگزار شد، با انتشار بیانیه‌ای تاکید کرد که در نتیجه هماهنگی و همکاری میان کشورهای عربی و روسیه در بخش‌های مختلف "دستاورد‌های قابل‌توجهی" به دست آمده است.

اما آن چه که در بیانیه پایانی این نشست واکنش وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران را برانگیخت، بخشی از این بیانیه بود که به ادعای امارات متحده عربی بر سر مالکیت جزایر سه‌گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک اشاره داشت.

در بیانیه پایانی ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش، با استناد به بیانیه مشترک کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در ژوئیه ۲۰۲۳ از ارائه راه‌حل‌ و ابتکارات صلح‌آمیز به منظور حل مناقشه از طریق مذاکرات دوجانبه حمایت شده است.

این بیانیه علاوه بر پیشنهاد مذاکرات دوجانبه در این خصوص، خواستار ارجاع به دیوان بین‌المللی دادگستری و بر اساس قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل متحد شده است.
واکنش وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران
در نخستین واکنش به بیانیه ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش در خصوص مساله جزایر سه‌گانه، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به این که ایران "موضوع تمامیت ارضی و حاکمیتی خود بر جزایر سه گانه را قابل مذاکره و گفتگو نمی‌داند" مفاد این بیانیه درباره جزایر سه‌گانه را محکوم کرد و آن را "بی اساس و مردود" دانست.

کنعانی با بیان این که ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، "تعلق ابدی به ایران" دارند این جزایر را "جزء جدایی‌ناپذیر سرزمینی جمهوری اسلامی" توصیف کرد.
انتقاد‌ها به گره خوردن منافع ملی ایران به روسیه و چین
این نخستین باری نیست که در نشستی بین‌المللی با محوریت روسیه، بحث ادعای مالکیت سرزمینی امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک مطرح می‌شود.
سرکئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست مجمع همکاری عربی-روسی در مراکشپیش از این نیز بیانیه پایانی نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در تیرماه سال جاری، موضع مشابهی را اتخاذ کرده و بر حمایت از "همه تلاش‌های صلح‌آمیز از جمله ابتکار امارات متحده عربی و تلاش‌هایش برای دستیابی به راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای موضوع جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکره دوجانبه" تاکید کرده بود.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۱ تیر از احضار سفیر روسیه در تهران خبر داده و اعتراض خود به بند مذکور در بیانیه پایانی این نشست اعلام کرده بود.

در بیانیه نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در تیرماه سال جاری درباره جزایر سه‌گانه آمده بود که امارات می‌تواند از طریق "دیوان بین‌المللی دادگستری و طبق قواعد حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد این موضوع را با رعایت مشروعیت بین‌المللی حل و فصل کند."

در آن زمان اعلام شد که دستیار وزیر و مدیرکل خلیج ‌فارس وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در دیدار با سفیر روسیه در تهران، با تاکید بر "تعلق ابدی" این جزایر به خاک ایران، "خواستار تصحیح موضع فدراسیون روسیه نسبت به این موضوع" شده است.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز پیش از آن با مردود دانستن بیانیه تیرماه گفته بود: «این جزایر تعلق ابدی به ایران داشته و صدور اینگونه بیانیه‌ها با روابط دوستانه ایران و همسایگان مغایرت دارد.»

حمایت مجدد روسیه از بیانیه‌ای مشابه حاکی از آن است که اعتراض ایران و احضار سفیر روسیه در آن مقطع، تاثیری در سیاست خارجی روسیه در این زمینه نداشته است.

سیاست خارجی مبتنی بر اتکا به شرق در جمهوری اسلامی از سابقه طولانی برخوردار است و پیش از این انتقاداتی را حتی در میان چهره‌های نزدیک به حکومت نیز برانگیخته است. سال گذشته موضوع حل مسالمت‌آمیز مسئله مالکیت جزایر سه‌گانه در خلیج فارس در بیانیه مشترک عربستان سعودی و رئیس‌‌جمهوری چین نیز مطرح شده بود.

شش کشور عربی شرکت‌کننده در آن نشست نیز که با حضور شی جین‌ پینگ، رئیس‌جمهوری چین برگزار شده بود حمایت خود را تلاش‌های امارات متحده عربی برای "دستیابی به راه حل مسالمت‌آمیز" در مورد "جزایر سه گانه تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی از طریق مذاکرات دو جانبه طبق قواعد حقوق بین‌الملل" اعلام کرده بودند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۲
اخوند شیپیشو - اندیمشک، استرالیا

این ٣ جزیره هم بزودی تسلیم میشن و میدن - سید علی مفعول برای پوتین باز میکنه مثل موارد قبلی .
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۰۲:۰۴
۳۱
GORG AMERICAN - واشنگتن دی سی، ایالات متحده امریکا

ایران که اینا رو تو جنگ نگرفته.همش هم که میگن اینا جز تفکیک ناپذیر ایران بوده و هست.چرا یه بار نمیرن دادگاهو این حرفو برا همیشه تموم کنن؟؟اماراتی‌ها میلیاردها دلار قول انعام به چین و روسیه دادن که یه جوری این جزایر و براشون تصرف کنن.
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۰۲:۲۴
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
این کار‌ها عرضه می‌‌خواهد. ۴۳ سال ما را فریب دادند و استفراغ که شاه بحرین را مجانی داد. امروز که دیگر اسیر ادبیات ۵۷ اتی نیستم.درک کردیم که بحرین از زمان آقا محمد خان دیگر نفوذی در بحرین نداشت. و زمان مضفرلدین شاه رسما طی‌ یک قرار داد تحت پرکترات انگلیس شد. این‌ها سال‌ها به گوش ما خواندند. زمانی که محمد رضا فتنه سرخ را پشت سر گذاشت. خودش بر یک ناو جنگی سوار و در این سه جزیره پیاده شد. و خطاب به ملکه مادر حالا اگر بیضه اسلام داری بیا پس بگیر. که همین الیزابت دست به دامن آمریکا شد. پاسخ. این شوخی‌ با کسی‌ ندارد.پای ایران که وسط آید. صرف نظر کن از طرف ما کمکی‌ نمی یاد. حالا این را مقایسه کنید با جزایر فالکلند. و انگلستان چه بلا به سر آرژانتین آورد. همین کسانی که نق بحرین را می‌‌زانند. ۱۳۵۲ در روزنامه باختر ارگان مصدقی‌ها با کمک مالی‌ حزب توده. "ورود نیروی‌ها فاشیستی محمد رضا پهلوی را به این سه جزیره محکوم می‌‌کنیم" . این حق ساکنین این سه جزیره می‌‌باشد که برا سرنوشت خود تصمیم بگیرند.
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۰
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
بزرگوار ، هنوز آنها شکایت به جایی نبرده اند که ما زودتر از آنها برویم دادگاه، فرمایش شما هم درست است البته که ما این جزایر را اشغال نکرده ایم، بلکه پیش از تشکیل دولت امارات بخشی از سرزمین ایران بوده است، حرف امارات فعلا در حد پروپاگاند است، فقط یادمان باشد که در »حول« این سه جزیره« همه ی ما »ایرانیان« در یک جبهه هستیم، با حفظ انتقاداتی که به همدیگر داریم، خیانت »مصدق« این بود که با راه اندازی جریان بی معنی باعث از دست رفتن بحرین شد.
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۵
۴۶
sahandogli - لندن، انگلستان
این حکومت فارسها ایران را دودستی مستعمره روسها کرد تا روسیه از آنها حمایت کند ببین چه حمایتی.
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۶
۴۵
Mamad_Zendoni - لندن، انگلستان
شما که بحرین رو شوهر دادید، کوهای آرارات رو دادید به ترکه پس خفه خون بگیرد، همون آخوند ها نبودن الان کل کشور رو داده بودید رفته بود.
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۲
۴۸
سرزمین اریا - کویت ، کویت
البته تمامیت ارضی ایران پشیزی برای براندازان اهمیت نداره .وگرنه دعوای سیاسی با تمامیت ارضی فرق میکنه
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۳:۲۹
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
گرامی ، محکوم کردن دیگران کار آسانی است، ولی ظرف شکسته را که از تهمت بدست می اوری بسیار سخت است که ترمیم کنی. براندازی کور و وحشیانه محکوم است، ولی برانداز نامیدن هر منتقدی احمقانه است، با اطمینان بسیار بالایی باید بپذیری که آنجا که به تمامیت ارضی کشور مربوط می شود، همه ی ما یکی هستیم. در ضمن اگر حکومتی لیاقت کافی ندارد، و خودش زمینه ی دموکراسی را فراهم کند، آنگاه هیچ نیازی به »براندازی« و صرف هزینه های جانی و مالی نیست. البته سیاست به من مربوط نیست. آنها که دستشان توی دیگ است بهتر می دانند!
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۷
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
نگفتم .... او سایبری دوباره بحرین را علم می‌‌کند تا از خجالت اقاشون در بیاد؟ من که نبودم می‌‌گویند در این سرزمین یک آرش کمانگیر داشتیم که با کمان در دست تیری انداخت و گفت .هر کجا که پاهین آامد مرز ایران و توران زمین خواهد بود. نقل است که این تیر سه روز در راه بود و آرش جانش در این تیر گذاشت. اقاشون هم از این کار‌ها زیاد می‌‌کند ولی‌ آنقدر شیره کشیده که مسیر را اشتباه می‌‌گیرد. با ماتحت بزرگوار پشت کرده به خلیج فارس و یک تیر به وسط ایران. هر کجا پاهین آمد. مال روس‌ها بقیه آن هم مال چینی‌ ها
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۶
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
از دست رفتن بحرین بخاطر از بین رفتن قدرت و انسجام ملی، زیاده خواهی مصدق، و توده ای ها بود، اینقدر به انگلیس گیر دادند، چرا از حقایق تاریخ نتایج دلبخواه سیاسی می گیری زرتشت؟! اصلا تو می توانی یک جمله بنویسی و تهمت و افترا به کسی نبندی؟!
جمعه ۰۱ دی ۱۴۰۲ - ۲۱:۵۸
۴۸
سرزمین اریا - کویت ، کویت
تعداد لایکهایی که این حرف تو گرفته نشانگر طرز تفکر براندازان است .تنها مسئله ای که برای اینها مهم نیست تمامیت ارضی ایران هست .هر جایی توی اروپا و کانادا تظاهرات ضد حکومتی برگزار میکنن برو پرچم تجزیه طلبها رو ببین
شنبه ۰۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.