واکنش‌ها به حمله سایبری به سامانه سوخت ایران؛ هکرها حداقل از هفته قبل داخل سرورها بوده‌اند

بی بی سی:پویا قربانی
در حالیکه ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، دستور «رفع فوری» اختلال پمپ‌ بنزین‌ها در ایران را صادر کرده است، خبرگزاری‌های ایران فهرستی از پمپ بنزین‌های فعال را در تهران منتشر کرده‌اند. خبرگزاری میزان به نقل از جواد اوجی، وزیر نفت ایران، ضمن تایید حمله سایبری گزارش کرده است که حدود ۲ هزار جایگاه در حال ارائه خدمات هستند.


پیشتر گروه هکری موسوم به «گنجشک درنده» با پذیرش مسئولیت این اختلال اعلام کرده بود که «علیرغم دسترسی و توانایی به مختل کردن تمام جایگاه‌های سوخت»، این حمله سایبری «کنترل شده و با درنظر گرفتن خدمات اورژانس» انجام شده است.

همزمان برخی از رسانه‌های اسرائیلی از دست داشتن یک گروه هکری این کشور در این حمله سایبری خبر داده‌اند. در حمله مشابهی که ۱۳ ماه پیش رخ داد، گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر دست داشتن اسرائیل در این خرابکاری مطرح که مطابق معمول این حملات با سکوت مقامات اسرائیلی روبرو شد.

مشاهدات مخاطبان بی‌بی‌سی فارسی از شهرها و جاده‌های بین شهری مختلف ایران از کار افتادن بسیاری از جایگاه‌های سوخت را تائید می‌‌کند.

یک کارمند پمپ بنزین در مشهد در پیامی به ما نوشته است: «ساعت حدود ۹:۳۰ صبح ماشین‌ها در حال سوختگیری بودند که ناگهان صفحه نمایشگر اطلاعات کارت سوخت خاموش شد. بعد همه نازل‌ها از کار افتاد و فقط یک نازل وصل بود که نمایشگر آن هم پیام دانلود نرم‌افزار را نشان می‌داد که بعد آن هم خاموش شد.» این مخاطب می‌گوید: «یک ربع بعد از غیرفعال شدن نازل‌ها جایگاه شدیدا شلوغ شد که مجبور شدیم موقتا ببندیم. قرار شد تا نیرو از شرکت نفت بیاید و یک نازل را آفلاین وصل کند.»

تجربه یک مخاطب از بارش برف در جاده‌ چالوس و «صف طولانی» مقابل جایگاه‌هایی که بنزین آزاد ارائه می‌دهند، حکایت دارد. مخاطب دیگری از کرج می‌گوید در این شهر و رباط کریم نتوانسته بنزین بزند چون «سیستم قطع است.»

مخاطبان بسیاری در اینستاگرام بی‌بی‌سی فارسی به «فروش میلیون‌ها لیتر بنزین آزاد» اشاره کرده‌اند. گروهی به طعنه می‌گویند «قدرت اول منطقه چه بلایی سرش آمده؟» و بعضی دیگر از مشکلاتی که از کمبود بنزین با آن مواجه شدند، نوشته‌اند.

سازمان پدافند غیرعامل، یکی از نهادهای مسئول در این رابطه در بیانیه اعلام کرده است: «تمام گزینه‌های محتمل از جمله نفوذ و هک را در نظر و تحت بررسی دارد اما در شرایط فعلی نمی‌توان ادعاهای مطرح‌شده دشمن را تأیید کرد.»

عصر ایران در مقاله‌ای به انتقاد از اطلاعیه سازمان پدافند غیرعامل پرداخته و با توصیف اختلال امروز به «گزیده شدن دوباره از یک سوراخ» نوشته است: «مگر سال قبل ندیدند که چگونه هکرها سیستم توزیع بنزین کشور را مختل کردند؟ مگر نمی‌دانند که بین ایران و اسرائیل یک جنگ واقعی در جریان است؟»

به نظر می‌رسد مقامات ایران برای اعلام ابعاد و چگونگی بروز این اختلال به وقت بیشتری نیاز داشته باشند اما گمانه‌زنی در پی اعلام حمله سایبری و پذیرش مسئولیت گروه هکری «گنجشک درنده» شدت گرفته است. این درحالی است که یکی از مسئولان وزارت نفت ماه گذشته در تلویزیون ایران از «نفوذناپذیری و عدم اتصال شبکه توزیع سوخت به اینترنت» سخن گفته بود. سهام‌نیوز، وبسایت نزدیک به اصلاح‌طلبان در یادداشتی نوشته است: «قدرتی که می‌تواند چنین کاری بکند، قطعا توان هر کار دیگری هم دارد.»

نگرانی‌هایی از میزان امنیت شبکه در انتقادها پررنگ است.

حمید بیدی، مدیرعامل وبسایت کارزار در واکنش به بیانیه شرکت پخش فرآورده‌های نفتی که در آن به «توطئه معاندان» اشاره شده، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «بلایی که سر امنیت شبکه در ایران آوردید تبعات خیلی بزرگتری از هک سامانه بنزین دارد. معاند آن کسانی هستند که خیال می‌کردند شبکه ملی اطلاعات و سیاست فیلترینگ امنیت می‌آورد. معاند کسانی هستند که متخصصان آی‌تی مملکت را یا فراری دادند یا ساکتشان کردند.»

محمد رهبری، کارشناس شبکه‌های اجتماعی، هم با اشاره به «سرعت توسعه تکنولوژی و ساده‌تر شدن» تکرار حملات سایبری و هک سراسری نوشته است: «کسانی که واقعا دغدغه امنیت دارند، باید از آمارهای مهاجرت وحشت کنند و نگران تداوم این روند باشند.»

علی ملک‌لی، پژوهشگر امنیت سایبری با تحلیل داده‌هایی که گروه هکری گنجشک درنده منتشر کرده نوشته است: «عکسهای هک امروز نشان می‌دهد که هکرها حداقل از هفته قبل داخل سرورها بوده‌اند.»

رضا رشیدپور، چهره تلویزیونی، نوشته است: «آن که سیستم سوخت را هک می‌کند … هدفش ذهن و روح و امنیت روانی مردم است.»
 
آمنه سادات ذبیح‌پور، خبرنگار امنیتی تلویزیون ایران هم در شبکه ایکس خطاب به اسرائیل نوشته است: «پمپ بنزین هک می‌کنند همزمان شایعه افزایش قیمت بنزین منتشر می‌کنند که تجمع و اعتراض بشود. هر کاری کنید نمی‌توانید شکست طوفان الاقصی را بشورید.»

صبا آذرپیک، روزنامه‌نگار در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به ادعاهای مقامات ایران خطاب به وزیر نفت ایران نوشته است: «مگر سیستم بنزین آفلاین نیست؟ پس هک خارجی چیه؟ دفعه قبل هم دیدید خرابکاری از داخل بود. وزارت اطلاعات، حراست نفت و پدافند غیرعامل چه می‌کنید؟ … برج تقطیر پالایشگاه اصفهان هم آتش گرفت.» گمانه‌زنی‌ها درباره مرتبط دانستن حمله سایبری با آتش‌سوزی‌های اخیر تاسیسات نفتی ایران باز هم تکرار شده است.

حاجی‌پور، خبرنگار حوزه انرژی، نوشته است: «هک شدن دوباره سامانه سوخت کشور را در کنار انفجارهای سریالی تاسیسات نفتی ببینید. چند ماهی است که آتش‌سوزی‌ها در نفت شکل غیرعادی به خود گرفته. موضوع خیلی پیچیده نیست دوستان مسئول.»

انتقادها به تمرکز و تخصیص بودجه «اشتباه» هم یکی دیگر از زاویه‌های انتقادها است. آزاده مختاری، خبرنگار وبسایت رکنا هم در حساب ایکس خود با اشاره به اختلال گسترده در پمپ بنزین‌ها نوشته است: «وقتی تمام فکر و ذکر و تخصیص بودجه‌تان به فیلتر و فیلترینگ برمی‌گردد، زیرساخت‌های کشور از دست‌تان در می‌رود.»

یک کاربر مخالف جمهوری اسلامی ایران نوشته است: «شک ندارم در پاسخ دندان‌شکن به هک پمپ بنزین‌ها، امروز گشت حجاب در چهارراه ولیعصر و انقلاب شدیدتر می‌شود.»
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۰
Persian2600 - استکهلم، سوئد
آخوند و سپاهی دزد و فاسد و بیسروپا مثله همیشه همراه با گنده.... فراوان که ادعای ابر قدرت بودن منطقه رو هم داره. همه چیزاش به یه ....بنده. همین موضوع هک کردن پمپ بنزینها به همین سادگی ثابت میکنه که اگر اسراییل و یا دیگر دولتها بخواهند خیلی راحت و سریع میتوانند کل رژیم جنایتکار اسحالی آخوندی رو بفرستند بیش آبا و اجداد و امامان دزد و مفتخورشون ملی اینکار رو نمیکنند چونکه منفعتشون در بودن این آخوندهای مفتخور و فاسد ح.زادس.
‌سه شنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۲ - ۰۵:۵۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.