انتشار تصویر جدیدی از آرمیتا گراوند؛ وزیر کشور گفت موضوع کاملا شفاف و روشن است
رأی دهید
وحیدی همچنین مدعی شد «دشمنان و افرادی» سعی داشتند از ماجرای بیهوش شدن آرمیتا «سوءاستفاده» کنند.
علیرضا زاکانی درباره انتشار فیلم دوربینهای داخل واگن مترو که اکنون به مطالبهای عمومی و همگانی تبدیل شده است گفت: «در واگنهای مترو و اتوبوس دوربین وجود ندارد. در داخل ایستگاههای مترو دوربین مداربسته قرار دارد ولی داخل واگنها و کابینها دوربینی نیست.»
این اظهارنظر در حالی است که در روزهای گذشته ادعای نبودن دوربین در برخی مدلهای قطارهای مترو مطرح بود و مقامهای مسوول ادعا میکردند واگن مترویی که آرمیتا سوار آن شده دوربین نداشته است. ادعایی که با واکنش گسترده کاربران شبکههای اجتماعی و ارائه شواهد از وجود دوربین در متروی مورد نظر همراه شد.
با وجود این شهردار تهران امروز اساس وجود دوربین در اتوبوسها و متروها را زیر سوال برد.
اکنون بیش از یک هفته از روزی که آرمیتا گراوند، دانشآموز ۱۶ ساله هنرستان عروهالوثقی در ایستگاه متروی «شهدا» در تهران بیهوش و به بیمارستان نظامی فجر نیروی هوایی منتقل شد، میگذرد. با این حال هنوز اطلاعات دقیق و روشنی درباره وضعیت جسمی و شرایط نگهداری این نوجوان وجود ندارد.
برخی ناظران شرایط در ایران بر این مساله تاکید کردهاند که جمهوری اسلامی قصد دارد آنچه را بر آرمیتا گراوند رفته، مشمول مرور زمان کنند.
ابراز نگرانیها درباره سرنوشت این نوجوان ادامه دارد و در یکی از تازهترین آنها، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، در توییتی با اشاره به گزارشها درباره حمله به آرمیتا گراوند به دلیل نداشتن حجاب اجباری، نوشت که در این زمینه باید بررسی مستقل، بیطرف و شفاف انجام شود.
او همچنین تاکید کرد جامعه بینالملل باید «آپارتاید جنسی در ایران» را متوقف کند.
در آخرین اقدام، شهرداری تهران گفته: «قطاری که آرمیتا گراوند در آن دچار حادثه شده را به پارکینگ منتقل کرده تا وضعیت آن بررسی شود و مشخص شود که واقعا دوربینی در آن وجود نداشته و خبرنگاران نیز از آن بازدید کردهاند.»
این ادعا در حالی است که روز ۱۰ مهر، مریم لطفی، خبرنگار روزنامه شرق که برای تهیه گزارش از وضعیت آرمیتا گراوند به بیمارستان فجر رفته بود، برای ساعاتی بازداشت شد تا نتواند گزارشی از او تهیه کند.
روزنامه شرق هم در گزارشی مفصل نوشته فیلم کامل همه دوربینهای مترو برای بخشی از خبرنگاران به نمایش درآمده و افزوده بر اساس این فیلم «فرد یا اشخاصی با عنوان حجاببان یا پلیس برای تذکر حجاب وجود نداشته و اگر تذکر حجابی برای آرمیتا رخ داده، باید در محدوده بیرون ایستگاه یا قبل گیت ورودی باشد».
این در حالی است که پیشتر اظهار نظرهای رسمی پرشماری از مقامات شهرداری تهران درباره استخدام حجاببانان و همچنین تصاویری از آنان منتشر شده بود.
شرق اضافه کرده: «مطابق با یک ساعت فیلمی که از زمان ورود آرمیتا به ایستیگاه شهدا و خروج او بر روی برانکارد اورژانس در دوربینهای این ایستگاه ضبط شده، تصاویر بدون تقطیع و سانسور حکایت از حضورنداشتن ماموران متذکر حجاب در آن ساعت روز در این ایستگاه دارد، نه بیرون ایستگاه نه در گیت ورودی مترو و نه حین احیای قلبی آرمیتا خبری از نیروهای متذکر حجاب نیست.»
روزنامه شرق و خبرگزاری مهر که گزارش مشابهی منتشر کردند، توضیح ندادند که اگر چنین فیلمهایی آن هم از چند زاویه وجود دارد، چرا صداوسیمای جمهوری اسلامی فیلمهایی تقطیع شده و مخدوش به مخاطبان نشان داده و تهیه آن را هم به آمنه سادات ذبیحپور، بازجو-خبرنگار همکار نهادهای امنیتی سپرده است.
از سوی دیگر مخاطبان در روزهای اخیر شاهد بازداشت مادر آرمیتا و اخذ مجدد توضیحاتی اجباری از او، پدر آرمیتا و دوستانش بودهاند. در حالی که اخبار و گزارشات مستقل حاکی از آن است که آنها اجازه دیدار با آرمیتا را ندارند و حتی آوا، خواهر بزرگ آرمیتا تاکنون موفق به ملاقات با او نشده است.
بر اساس آخرین گزارشها، آرمیتا گراوند همچنان در وضعیت کما به سر میبرد و خانواده و دوستان نزدیک او تحت فشارند تا روایت خلاف روایت حکومت، بر زبان نرانند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه ۱۴ مهر به نقل از کمیته مستقل حقیقتیاب در مورد ایران نوشت: «در حال بررسی حمله گزارششده به آرمیتا گراوند ۱۶ ساله به اتهام رعایت نکردن قوانین حجاب اجباری، یک سال پس از مرگ در بازداشت ژینا مهسا امینی هستیم. حق برابری زنان باید رعایت شود.»
سازمان عفو بینالملل نیز اعلام کرد جامعه جهانی باید از مقامهای ایران بخواهد اجازه دهند یک هیات بینالمللی مستقل شامل کارشناسان سازمان ملل برای بررسی شرایطی که منجر به بیهوشی و بستری شدن آرمیتا گراوند شده (در پی گزارشها درباره حمله به او از سوی ماموران حجاب اجباری)، وارد ایران شوند.
دیانا الطحاوی، معاون مدیر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بینالملل گفت: «مقامات ایرانی برای سرپوش گذاشتن بر حقیقت در مورد شرایطی که منجر به بیهوشی آرمیتا گراوند شد، یک کارزار هماهنگ انکار و تحریف به راه انداختهاند.»
از سوی دیگر اطلاعات اختصاصی رسیده به ایراناینترنشنال درباره وضعیت آرمیتا حاکی از آن است که در تمامی مراحل درمان و ویزیت او ماموران امنیتی حضور دارند و پزشک و پرستارانی که برای رسیدگی به اتاق او میروند، بهطور مداوم بازرسی بدنی میشوند تا موبایل یا دوربین همراه خود نداشته باشند.
روز ۱۳ مهر روزنامه گاردین در گزارشی به نقل از شاهدی عینی نوشت که یکی از زنان مامور حجاببان، آرمیتا را پس از ورود به واگن مترو به دلیل بر سر نداشتن حجاب اجباری «محکم هل داده» است.
یکی از شاهدان عینی هم به گاردین گفت اندکی پس از ورود آرمیتا به واگن مترو در روز نهم مهر، یک زن چادری و مجری طرح حجاب اجباری با او به دلیل نپوشاندن موهایش شروع به مشاجره کرد.
بر اساس این گزارش، زن با فریاد از آرمیتا پرسیده است چرا روسری (مقنعه) بر سر ندارد و این دختر نوجوان پاسخ داده: «مگر من از تو میخواهم که چادرت را برداری؟»
در ادامه، بحث آن دو به خشونت کشیده و زن حجاببان با حمله فیزیکی به آرمیتا، او را به شدت هل داده است.