اخبار ضد و نقیض از«بازداشت» مادر آرمیتا گراوند

چهره و نام آرمیتا، دختر ۱۶ ساله‌ای که چند روز پیش در مسیر مدرسه دچار حادثه شد در برخی از خیابان‌های پایتخت نقش بسته است (تصویر سمت راست یکی از نقاشی‌های این دانش‌آموز است)
همزمان با طرح پرسش‌ها و ابهامات در باره وضعیت پزشکی آرمیتا گراوند،‌ دلایل این واقعه، فضای به شدت امنیتی و پوشش خبری انحصاری ماجرا که بار دیگر واکنش‌ جهانی را برانگیخته،‌ وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آن را «مغرضانه و مداخله‌جویانه» خوانده است.


در همین حال شبکه حقوق بشری هه‌نگاو خبر داده که شهین احمدی مادر آرمیتا توسط نیروهای امنیتی «بازداشت شده است.» اما خبرگزاری تسنیم به نقل از «منابع امنیتی» بازداشت خانم احمدی را «کاملاً کذب» خوانده است.

این دختر ۱۶ ساله‌ حدود ساعت ۷ یکشنبه قبل بی‌آنکه مقنعه به سر داشته باشد به همراه دوستانش در ایستگاه شهدا مترو تهران دچار حادثه شد و از آن زمان در یک بیمارستان نظامی در پایتخت بستری است. برخی گزارش‎‌ها حال او را وخیم توصیف می‌کند و پیشتر والدین او نیز در گفتگو با خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا) از مردم خواستند که برای سلامت دخترشان دعا کنند.

خانواده او در مصاحبه‌ای که بخش‌هایی از آن از ایرنا پخش شد در مورد افت فشار دخترشان تردید داشتند از جمله مادر او با چند مکث گفت:: «دخترم فکر کنم فشار.... فشارش افتاده بود... نمی‌دانم چی ... فکر کنم حالا گفتن فشارش افتاده. فشارش افتاده خورده زمین، بعد لبه سرش به لبه مترو خورده، دیگه بچه ها او را آوردن بیرون.»

در گزارش ایرنا از این واقعه، فردی که «یکی از بستگان» آرمیتا معرفی شده می‌گوید: «خانواده‌اش فیلم‌ها را دیدن، چک شده بررسی شده، بعد پخش شده» اما مادر آرمیتا بلافاصله می‌گوید: «ما همه فیلم‌ها را چک نکردیم.»

پیشتر مسعود درستی مدیرعامل متروی تهران نیز به این خبرگزاری گفته بود که آرمیتا بر اثر «افت فشار بیهوش» شده است و عوامل اجرایی آن شرکت او را به بیمارستان منتقل کرده‌اند.

اما فعالان حقوق بشر می‌گویند که آرمیتا گراوند در درگیری با پلیس حجاب در داخل مترو دچار آسیب شده است.
گاهشمار آرمیتا گراوندایرنا به رغم گفتگو با خانواده این دختر و مدیرعامل مترو تهران، اطلاعات پزشکی قابل اعتنایی منتشر نکرده است. موضوعی که برای بسیاری این پرسش را ایجاد کرده که چرا تاکنون پزشک معالج آرمیتا در باره او اطلاع‌رسانی نکرده است.

همچنین این خبرگزاری دولتی در ویدئوهایی که تاکنون از حضور آرمیتا در ایستگاه مترو شهدا تهران منتشر کرده، فیلم‌های داخل واگن را پخش نکرده که همین ابهامات زیادی را برانگیخته است.

دیشب آبرام پِیلی فرستاده ویژه ایران در وزارت خارجه آمریکا در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: «گزارش‌ها از ایران درباره حمله پلیس اخلاقی به آرمیتا گراوند ۱۶ ساله مایه شوک و نگرانی است. ما خبرهای مربوط به وضع سلامتی او را دنبال می‌کنیم. در کنار مردم شجاع ایران ایستاده‌ایم و با دنیا همکاری می‌کنیم تا رژیم برای نقض حقوق بشر پاسخگو شود.»

وزیر خارجه آلمان هم گفته بود «دوباره دختری جوان در ایران برای جانش می‌جنگد فقط برای اینکه موهایش در مترو دیده می‌شده، غیرقابل تحمل است.»

ناصر کنعانی،‌ سخنگوی وزارت خارجه ایران هم در واکنش به آنها در شبکه اجتماعی ایکس نوشته که «بهتر است به جای ابراز نگرانی غیرصادقانه نسبت به زنان و دختران ایرانی، نگران پرسنل بهداشتی و درمانی آمریکا، آلمان و بریتانیا و بیماران باشید و به وضعیت آنها رسیدگی کنید.»

تحولات مربوط به وضعیت آرمیتا گراوند در داخل ایران هم واکنش بسیاری را در پی داشته است. از جمله نرگس محمدی، فعال حقوق بشری زندانی در ایران در صفحه اینستاگرام خود نوشته «رفتار حکومت نشان از تلاش سراسیمه‌اش برای ممانعت از آشکار شدن حقیقت در مورد آرمیتا گراوند دارد.»
حامد اسماعیلیون، فعال سیاسی که همسر و دخترش را در هواپیمای اوکراینی از دست داد در شبکه اجتماعی ایکس نوشته «آن‌چه تا امروز درباره‌ی آرمیتا گراوند خوانده و شنیده‌ایم با روایت یک جنایت دیگر همخوانی دارد.»

او در پایان این توییت آروز کرده که خانواده‌ و همکلاسی‌های آرمیتا بتوانند روزی «حقیقت» را به دنیا بگویند.

همزمان شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان از فشار بر پرسنل مدرسه محل تحصیل آرمیتا گراوند خبر داده است.

در گزارش ویدئویی خبرگزاری ایرنا هم شخصی به نام «فاطمه» که مدعی است دوست آرمیتاست گفت: «ابتدا مهلا (دوست دیگر آنها) وارد واگن شد، بعد آرمیتا و در آخر هم من وارد قطار شدم ولی «آرمیتا» در کمتر از یک ثانیه و به ناگاه با پشت به زمین افتاد و سرش با زمین (حاشیه سکو) برخورد کرد.»

او اضافه کرد: «وقتی آرمیتا را بلند کردم دیدم دستم خونی شده و متوجه شدم که سر وی زخم برداشته که در نهایت با کمک مردم، آرمیتا را به خارج قطار و کنار سکو انتقال داده و برای نجات وی تلاش کردیم. هیچ کس به ما تذکر نداد و کسی هم آرمیتا را هل نداد».

در ویدئوی ایرنا دختر دیگر که «مهلا» معرفی شده هم روایت مشابهی ارائه می‌کند.

معلوم نیست این مصاحبه‌ها تحت چه شرایطی ضبط شده است. رسانه‌های وابسته به حکومت ایران بارها به همکاری با نهادهای امنیتی و پخش سخنانی که تحت فشار ادا شده متهم شده‌اند.

به نظر میرسد که رسانه‌های داخلی ایران برای پوشش این خبر به شدت تحت فشار هستند و خبرهای منتشر شده در مواردی حذف شده است. از جمله وبسایت خبری «فراز دیلی» به فاصله کوتاهی بعد از نقل جملاتی از پدر آرمیتا گراوند این خبر را حذف کرد.

در روزهای نخست این واقعه وقتی خبرنگار روزنامه شرق برای پوشش این خبر به بیمارستان نظامی «فجر نیروی هوایی» رفت برای ساعاتی بازداشت شد.

گفته شده که آرمیتا گراوند، تکواندوکار حرفه‌ای است و دان ۳ دارد. او از دو سال پیش به‌صورت جدی نقاشی را شروع کرده و پدر و مادرش از ایل گراوند و بایکدیگر نسبت خانوادگی دارند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۵
وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد
فشارش افتاده پایین بعد خورده زمین، بعد سرش چندین بار خورده به مشت زنازاده ای که در قطار برای حجاب خانمها ی میکنه.
‌پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۰
۶۳
mina minavand - هانور، آلمان

جمهوری اسلامی برابر است با دروغ و دزدی جنایت برای اینکه طبق دینشون عمل می‌کنند.درخت رو از میوه اش بشناسید،درخت بد میوه بد میاره.
‌پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۶:۱۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.