روزنامه فرانسوی لوموند نامههای چهار زن زندانی در اوین را منتشر کرد
رأی دهید
غزل گلشیری، خبرنگار روزنامه لوموند در مقدمه این چهار متن مینویسد: در آستانه سالگرد مرگ مهسا امینی، لوموند نامههای چهار زن زندانی سیاسی را منتشر میکند. این نامهها به رغم خطرها و مسیری طولانی به خارج رسیده است. او میافزاید: در حالی که اپوزیسیون خارج از کشور متفرق و بدون پروژه سیاسی است، نامههای این چهار زن با امید فراوان نشان میدهد که حرکت به سوی دموکراسی نه از خارج، که از درون کشور سرچشمه میگیرد.
نامه اول: نرگس محمدی
نرگس محمدی وضعیت زنان ایرانی را در نظام دینی و پدرسالار کشور گوشزد میکند و مینویسد «اما ما زنجیرها را یک به یک پاره کردیم تا اینکه جنبش انقلابی "زن، زندگی، آزادی" فرا رسید.»
او با نگاهی سریع به زندگی خود و مراحل گوناگونش، از دانشگاه رفتن تا همکاری با کانون مدافعان حقوق بشر و مادر شدنش را یادآوری میکند و مینویسد که هر بار، مانعی در برابر فعالیتهای وی ایجاد شد. حتی تبعید و دوری، وی را از برخورداری از فرزندانش محروم کرده است. با اینحال نرگس محمدی در پایان خطاب به خوانندگان مینویسد: «انتشار همین نامه نشان میدهد که صدای ما به اندازه کافی قوی بوده که به گوش شما برسد... ما با همدیگر پیروز خواهیم شد.»
نامه دوم: سپیده قلیان
خانم قلیان آشنایی خود با سسیل کوهلر، زندانی فرانسوی را در بند ۲٠٩ شرح میدهد و سپس میگوید که جنبش «زن، زندگی، آزادی» تجربه بزرگی در بسیج مردم بود که بر پایه تجربههای مبارزات قبلی بنا شد.
سپیده قلیان به ویژه بر اهمیت جنبش کارگری تأکید دارد و در پایان با فرستادن درود به همه مخاطبانش، تأکید میکند که «امید، عزیزترین دارایی من است.»
نامه سوم: نیلوفر بیانی
نیلوفر بیانی در پایان از همه کسانی که دغدغه حقوق بشر را دارند میخواهد که به فکر محیط زیست باشند.
نامه چهارم: گلرخ ایرایی
گلرخ ایرایی توضیح میدهد که به دلیل فقدان ابزار و سازمانهای سیاسی، جنبش مردم ایران از نفس افتاد. به گفته او ناکارآمدی برخی رهبران اپوزیسیون خارج از کشور نیز در این وضعیت دخیل بوده است. از طرف دیگر قدرتهای خارجی نیز به خاطر منافع خود رابطه با جمهوری اسلامی را حفظ کردهاند. خانم ایرایی مینویسد: «جامعه جهانی به معترضان ایرانی این پیام را رسانده که "شما تنها هستید".»
به همین دلیل، وی ایمان دارد که تنها راه پیروزی، بسیج انبوه مردم در خیابانهاست. گلرخ ایرایی در پایان نامهاش مینویسد: «راه هرچه باشد، مطمئن باشیم که قاطعتر از همیشه بساط اختناق را برخواهیم چید.»