آمریکا می‌گوید هنوز نمی‌تواند پرونده شهاب دلیلی را در زیر مجموعه «بازداشت‌های به ناحق» قرار دهد

 تصویر شهاب دلیلی در تجمع اعتراضی خانواده‌ او مقابل کاخ سفیدرادیو فردا: همزمان با انتشار گزارش‌هایی درباره توافق تهران و واشینگتن برای آزادی زندانیان و آزادسازی شش میلیارد دلار از دارایی‌های ایران نزد بانک‌های کره جنوبی، وزارت خارجه آمریکا تأیید کرد که شهاب دلیلی در میان زندانیانی که این توافق برسر آن‌ها صورت گرفته، قرار ندارد.

شهاب دلیلی که اقامت دائمی آمریکا را دارد، از سال ۱۳۹۵ در ایران زندانی است.


اما ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، دوشنبه ۲۳ مرداد در یک نشست خبری گفت که آمریکا هنوز نمی‌تواند پرونده شهاب دلیلی را در زیر مجموعه «بازداشت‌های به ناحق» قرار دهد.

به گفته آقای پاتل، آبرام پالی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، با خانواده دلیلی در این زمینه صحبت کرده است.

ودانت پاتل در نشست خبری دوشنبه شب خود افزود که دولت «در مواردی برخی از پرونده‌های خاص را فعالانه بررسی می‌کند» و مباحثات برای ارزیابی شاخص‌های «بازداشت به‌ناحق» کماکان از سوی دولت آمریکا ادامه دارد.

شهاب دلیلی، کاپیتان پیشین شرکت کشتی‌رانی ایران و ساکن آمریکا، به گفته خانواده‌اش هفت سال پیش برای شرکت در خاکسپاری پدر خود به تهران بازگشت و پس از یک اقامت یک هفته‌ای، در حالی که با تاکسی به سوی فرودگاه می‌رفت تا به آمریکا بازگردد، از سوی نیروهای امنیتی که تاکسی را متوقف کردند، بازداشت شد.

خانواده آقای دلیلی گفته‌اند که او به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.

نام شهاب دلیلی که برای رسانه‌های جهان ناشناخته بود، حدود سه هفته پیش برای نخستین بار در روزنامه «خراسان»، به عنوان یک ایرانی ساکن آمریکا که در اوین به اتهام جاسوسی در حبس است، ذکر شد.
پسر شهاب دلیلی به رادیو فردا: پدرم هم‌زمان با من در اوین اعتصاب غذا کرده است
دارین دلیلی، پسر شهاب دلیلی، که در آمریکا اقامت دارد، ۲۳ مرداد به رادیوفردا گفت همه تلاش‌های خانواده برای این‌که دولت‌ دونالد ترامپ و سپس دولت کنونی آمریکا پدر او را در طبقه‌بندی زندانیان آمریکایی «به ناحق بازداشت‌شده» در کشورهای دیگر، به رسمیت بشناسد، ناکام بوده است.

آقای داریَن که از روز ۲۱ مرداد با تحصن در کنار کاخ سفید در واشینگتن در اعتراض به عدم به رسمیت شناخته شدن پدرش به عنوان زندانی آمریکایی در ایران اعتصاب غذا کرده، به رادیوفردا گفت پدرش نیز با آگاه شدن از این اعتصاب غذا، هم‌زمان با او از همان روز در زندان اوین اعتصاب غذا کرده است.

آقای دلیلی گفت اگر پدرش زندانی نمی‌شد و توانسته بود به آمریکا بازگردد، الان تابعیت آمریکایی را هم گرفته بود.

دارین دلیلی، ۲۸ ساله و ساکن ایالت ماساچوست، تأکید کرد که خانواده «منتظر برداشتن یک گام مستحکم» از سوی دولت آمریکا در ارتباط با پدرش است.

پسر این زندانی گفت دادگاه به ریاست قاضی صلواتی چند ایمیل ردوبدل شده میان پدرش را با یک شهروند آمریکایی که مانند او کاپیتان کشتی بوده، اساس مستندات اتهام «همکاری با دولت متخاصم» قرار داده در حالی که «این ای‌میل‌ها حاوی هیچ مطلب محرمانه‌ نبوده است».

او تأکید کرد که پدرش هرگز «جاسوسی» نکرده و از سیاست هم به دور بوده است.

در قالب تفاهم ایران و آمریکا، قرار است مراد طاهباز، عماد شرقی و سیامک نمازی، به همراه دو زندانی دیگر که هویت آنها به دلایل شخصی اعلام نشده، آزاد شوند. هر سه نام اعلام شده دوتابعیتی هستند و آقای طاهباز علاوه بر تابعیت ایرانی-آمریکایی، تابعیت بریتانیایی هم دارد.

این افراد از هفته گذشته از زندان به حبس خانگی منتقل شده‌اند و مقامات ارشد دولت ایران گفته‌اند تا تحقق کامل شرایط تهران، این افراد در ایران نگاه داشته می‌شوند. یکی از شروط ایران آزادی شماری از زندانیان ایرانی در آمریکاست که هنوز اسامی آن‌ها رسانه‌ای نشده است.

موافقت دولت جو بایدن با دستیابی دولت ایران به شش میلیارد دلار از پولی که بابت فروش نفت به کره جنوبی در سال‌های گذشته مسدود شده بود به عنوان بخشی از توافق جاری با تهران، با انتقادهای شدید جمهوری‌خواهان آمریکا روبه‌رو شده که آن‌ را موفقیت جمهوری اسلامی در وادار کردن آمریکا به پرداخت «باج» بابت زندانیان دوتابعیتی توصیف کرده‌اند.

مایک ترنر، رئیس جمهوری‌خواه کمیته اطلاعاتی در مجلس نمایندگان، روز ۲۲ مرداد به شبکه سی‌بی‌اس گفت که کنگره بهتر است منع سفر شهروندان از آمریکا به ایران را (برای جلوگیری از تکرار این رویدادها) بررسی کند.

مقامات دولت جو بایدن در روزهای اخیر پیاپی تأکید کرده‌اند که برای پایان دادن به رنج زندانیان به ناحق گرفته شده و درد خانواده‌های آن‌ها تلاش کرده و پولی نیز که آزاد خواهد شد، تحت تدابیر سفت و سخت آمریکا و تنها برای «معاملات بشردستانه» مانند «خرید غذا و دارو» هزینه خواهد شد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.