جنجالهای یک ویدیو؛ آیا موشکهای ارسالی به اوکراین از باندهای قاچاق مواد مخدر مکزیک سر درآوردهاند؟
رأی دهید
یکی از افراد مظنون به عضویت در «کارتل خلیج» در بخشی از این گزارش در حال حمل موشکانداز جاولین است؛ موشک پیشرفته ضدتانکی که دارای سامانه هدفیابی خودکار است و ارزش هر قبضه از این سلاح حدود ۱۰۰ هزار دلار قیمت دارد. بهای هر موشک جاولین نیز حدود ۷۸ هزار دلار است.
این بخش از گزارش تلویزیون مکزیکی طی یک ماه گذشته بیش از یک میلیون بار مشاهده شده و به بحثهایی مبنی بر دستیابی باندهای تبهکار به سلاحهای غربی ارسالی به اوکراین در شبکههای اجتماعی به ویژه توییتر دامن زده است.
اما بررسی یورونیوز نشان میدهد که تفسیرهای مطرح شده از این ویدیو بر پایه ترجمه اشتباه گفتههای گوینده و راوی گزارش شکلگرفته است. چرا که او در طول این گزارش تنها یکبار از اوکراین نام میبرد ولی هرگز نمیگوید که سلاحی که از سوی عضو مظنون به عضویت در باند خلیج از این کشور قاچاق شده است.
یورونیوز حتی با شرکت سازنده موشک ضدتانک جاولین (Raytheon Technologies) تماس گرفت و آنها با ارسال بیانیهای مکتوب، اعلام کردند که آن موشکاندازی که در ویدیو نشان داده میشود، به وضوح دارای ابعادی متفاوت از جاولین است.
همچنین یک کارشناس مستقل اسلحه نیز به یورونیوز گفت: «سلاح موجود در ویدیو یک موشکانداز AT4 ساخت سوئد است که بسیار کوچکتر و ارزانتر از جاولین است و حدود ۱۵۰۰ یورو قیمت دارد.»
بررسیهای دیگر یورونیوز هم حاکیست که موشکانداز AT4 به طور گسترده توسط ارتش کشورهای آمریکای لاتین، از جمله مکزیک، آرژانتین، شیلی و کلمبیا استفاده میشود و از اقلام ارزشمند بازار سیاه اسلحه این منطقه به شمار میرود.
البته هم ایالات متحده و هم سوئد تایید کردهاند که از زمان شروع جنگ، تعدادی موشکانداز AT4 را به اوکراین ارسال کردهاند. با این حال، هیچ مدرکی وجود ندارد که اسلحهای که در این کلیپ دیده میشود از اوکراین به آنجا قاچاق شده باشد.
اما آیا ممکن است که یک موشکانداز موجود در اوکراین به دست یک کارتل مواد مخدر در مکزیک برسد؟ در پاسخ به این سوال، فالکو ارنست، تحلیلگر ارشد مکزیک در گروه بینالمللی بحران گفت: «احتمال آن بسیار کم است. چون از منظر نحوه اداره بازار سیاه سلاح در مکزیک، ارسال سلاح از اوکراین به مکزیک نه از نظر لجستیکی و نه از نظر قیمت تمام شده، منطقی نیست.»