امید تازه به مبارزه با پیری؛ دارویی که سلولهای زامبی را میکشد
رأی دهید
طبق گزارشی که در سایتکدیلی منتشر شد، این مولکول که در شرایط آزمایشگاهی نتایج امیدوارکنندهای نشان داده و از نظر آثار ضدسرطانی در حال بررسی است، بهزودی روی نمونههای حیوانی آزمایش میشود.
با گذشت زمان، سلولهای بدن عملکرد درستشان را از دست میدهند و شروع به تجمع میکنند که پیری بافتها را رقم میزند. اینک، تحقیق مشترک دانشگاه یواوسی (UOC ) و دانشگاه لستر در بریتانیا مولکول جدیدی را شناسایی کرده که قادر است سلولهای پیر را از بین ببرد.
این پیشرفت مسیرهای نوینی در جهت تاخیر پیری بافت در بدن انسان، بهبود کیفیت زندگی و امید به زندگی در انسان میگشاید. نتایج این تحقیق که در مجله ایجینگ (Aging) منتشر شد، در شرایط آزمایشگاهی به دست آمد و آزمایش با مدلهای حیوانی بهزودی آغاز میشود.
در طول زندگی افراد، سلولها با انواع فشار روبرو میشوندــ مواردی نظیر تابش خورشید که به جهش این سلولها منجر میشود. بدینسان، بدن راهکارهای دفاعی در یک نقطه خاص را فعال میکند تا از ایجاد غده یا تومور جلوگیری کند. در این صورت، یا سلول «خودکشی میکند»ــ فرایندی که به «آپوپتوز» معروف استــ یا پیر میشود که نوعی حالت «زامبی»، بین نابودی و ادامه حیات، است. این سلولهای زامبی در بافتها تجمع و عملکرد آنها را مختل میکنند و به پیری منجر میشوند.
مطالعات روی حیوانات نشان میدهد با تجویز داروهایی به نام «سنولیتیک» که قادرند این سلولهای پیر را از بین ببرند، میتوان مدت و کیفیت زندگی حیوانات را افزایش داد.
محققان به سرپرستی پروفسور سالوادور مکیپ، رئیس دانشکده علوم بهداشتی یواوسی و پروفسور پزشکی مولکولی در دانشگاه لستر، مولکولی به نام سییودیسیــ۹۰۷ را شناسایی کردهاند که سلولهای پیر را به شیوهای موثر و با عوارض جانبی کم از بین میبرد.
مکیپ میگوید: «دارویی که ما شناسایی کردیم سلولهای قدیمی را از بین میبرد. تاثیر آن روی برخی سرطانها هم در حال بررسی است و احتمال دارد که این شیوه درمانی تاثیری مضاعف داشته باشد؛ یعنی ضد سرطان و در عین حال ضد سلولهای قدیمیــ که عامل سرطاناندــ عمل کند.»
در این مطالعه جدید، محققان از نمونههای مختلف سلولهای سرطانی در انسان استفاده کردند و دریافتند که مهارکننده دوگانه سییودیسیــ۹۰۷ نوع خاص سلولهای پیر را با عوارض جانبی محدود از بین میبرد. آنها در نظر دارند آزمایشهایی را با مدلهای حیوانی شروع کنند و اگر نتایج خوبی به دست آورند، این شیوه را روی انسانها آزمایش خواهند کرد. به باور محققان، این دارو میتواند برای بیماریهایی مانند آلزایمر که در آن تجمع سلولهای پیر نقش دارد، نیز استفاده شود.