جنجال جوج زدن سفیر انگلیس در تهران؛ «سفر شمال، جوجه و چیزای دیگه!»

روزیاتو نوشت: اینستاگرام رسمی سفارت بریتانیا در ایران به مناسبت روز جهانی کباب ویدئویی منتشر کرده که سایمون شرکلیف، سفیر بریتانیا در ایران را در حال تهیه ی کباب به همراه همکارانش در سفارتخانه ی این کشور در تهران نشان می‌ دهد. روی این ویدئو آهنگ مشهور فیلم «گنج قارون» با صدای ایرج خواجه‌امیری قرار داده شده است. انتشار این ویدئو بازتاب فراوانی در فضای مجازی داشته است.

سهند ایرانمهر، روزنامه نگار در یادداشتی تحت عنوان «دیپلماسی عمومی با سفر شمال، جوجه و چیزای دیگه!» در واکنش به این ویدئو نوشت:



* صفحه اینستاگرام سفارت بریتانیا در تهران محتواهای متعددی و متنوعی دارد. این مساله وقتی اهمیت پیدا میکند که کسی نام بریتانیا را در خاطره تاریخی ملت ایران جستجو کند و احساس برآمده از آن را درک کند (سفیر بریتانیا چندی پیش با تکیه بر صندلی چرچیل در کنفرانس تهران نشان داد که در ناخودآگاه خود چندان بیگانه با آن احساس منفی تاریخی نیست).

* احساسی که گاه آنقدر تلخ است که به اغراق هایی چون “کار، کار انگلیسی هاست” تن می زند و گاه با انکار صددرصدی وقایع تاریخی و تطهیر، از آن سوی بام می افتد. اهمیت ویدیو ها برای من در این است که این ویدیو موردی مثال زدنی از کاربرد دیپلماسی عمومی است . در تعریف دیپلماسی عمومی آمده است: به برنامه‌های تحت حمایت دولت اشاره دارد که هدف از آن‌ها اطلاع‌رسانی یا تحت تأثیر قرار دادن افکار عمومی دیگر کشورها است. ابزار اصلی آن نیز انتشار متن، تصاویر، دادوستد فرهنگی، رسانه‌های همگانی و اینترنت است.

سایمون شرکلیف سفیر بریتانیا در ویدیوی جدیدش عملا چند پیام روشن را ارسال می کند:

* اول از هرچیز تسلط خود به زبان کشور میزبان.

* دوم هماهنگ کردن ذایقه خود با ذائقه غذای میزبان در زندگی خصوصی(که برای بسیاری از سفرا ممکن نیست).

* سوم تسلط خود به سیخ کشیدن کباب کوبیده که حتی بسیاری از ایرانی ها(منجمله خود من) به شخصه مهارت آن را ندارند.

* چهارم در نظر داشتن مناسبت تقویمی غذایی (روز جهانی کباب)که بسیاری از ایرانیان متوجه این مناسبت تقویمی نیستند. (اطلاع ندارم که آیا نهادهای فرهنگی یا سازمان میراث فرهنگی برای چنین مناسبتی برنامه و طرحی دارد یا نه؟)

* پنجم، پخش یک ترانه کوچه بازاری و نوستالژیک در پس زمینه ویدیو که برای بسیاری از ایرانی ها کاملا آشنا و خاطره انگیز است.

* ششم آگاهی از عادت مرسوم ایرانی ها در سفر و غذایی که در آن تهیه می کنند .(اینها همه جزیی از منظومه عادت های فرهنگی و سبک زندگی کشور میزبان است که هرچند برای ما بدیهی است اما درک همه این جزییات برای یک فرد بیگانه نشان دهنده دقت و پشتکار زیاد است).

* ششم کاربرد زیرکانه این جمله :”ایرانی ها عادت دارن جوجه و یه چیزهای دیگه درست کنن و به شمال برن”. “یه چیزای دیگه!” این عبارت جزو مطابه های جدید ایرانی ها در فضای مجازی است. پس آقای سفیر به دقت کلیشه های فرهنگی رایج ایرانی ها را دنبال می کند و فضای مجازی و حتی تکیه کلام های طنز به ظاهر بی اهمیت جامعه میزبان را می شناسد، نکته دیگر اینکه “یه چیزای دیگه” مفهومی مشخص برای مردم دارد و کدی است که از لایه های زیرین اجتماع ایرانی و فرهنگ دوگانه اش می آید که سفیر بریتانیا کاملا به آن واقف است.

* سرانجام اینکه شرکلیف همه این عناصر که در مجموع خود نوعی آرامش، صمیمیت و درک مخاطب و ثبات را القا می کند در داخل محوطه ای ترتیب داده و رسانه ای می کند که بیرون آن معمولا شاهد ثبت لحظاتی توام با خشم و آشفتگی بخشی از مردم کشور میزبان است. لحظاتی که رسانه ها بارها در سراسر جهان مخابره کرده اند و در آن جوانانی با خشم در حال بالا رفتن از سفارت یا مشغول دیوارنوشت هایی علیه بریتانیا هستند و حالا سفیر بریتانیا فعل معکوس ان لحظات جهانی شده را با کباب و ریحون صرف میکند.

* این اولین بار نیست که شرکلیف چنین ویدیوهایی می سازد، روز فردوسی، نوروز، شب یلدا ، سیزده به در مضمون سایر ویدیوهای اوست که پیشتر منتشر کرده است و جالب اینکه در حالی این ویدیوها، مخاطب ایرانی را با نوعی “همذات پنداری” و حس صمیمت و درک متقابل “مخاطب قرار می دهد که بسیاری از مسئولان کشور میزبان نه نامی از سیزده به در و امثال آن بر زبان می آورند و نه اصولا در موقعیتی هستند که برای مخاطب حس مشترک درک لایه های پنهان زندگی ایرانی را ایجاد کنند چه برسد به ” جوجه و چیزای دیگه!”.

* وقتی همه اینها را در کنار این خبر می گذاریم که هنوز سفیر ایران در لندن تعیین نشده است و دوباره به معنای دیپلماسی عمومی برمی گردیم می توانیم با قاطعیت بگوییم که بسیاری از وقایع تاریخی، دامنه عمل وسیع برخی کشورها در کشور میزبان و… برخلاف تصور رایج، اتفاقی نیست.

* دیپلماسی، رسانه و سیاست، ظرفیت های فراوانی دارد و تنها در روش های آشنا، سخت یا رسمی قابل حصر نیست، مهم اما درک دقیق و کاربرد به روز و هوشمندانه آن است، امری که نیازمند درک دقیق دیپلماسی عمومی است، چیزی که سفارت بریتانیا آن را هوشمندانه بکار می گیرد و ما هنوز به جای دقت در جزییات آن خودمان را به واکنش هایی نظیر همان تصاویر رسانه ای شده خشم و انزجار مقابل سفارت یا جمله کلیشه ای “کار کار انگلیسی هاست” محدود کرده ایم.

بیوگرافی سایمون شرکلیف سفیر بریتانیا در ایرانسایمون شرکلیف خرداد ماه ۱۴۰۰ از سوی وزارت امور خارجه انگلیس به عنوان سفیر جدید بریتانیا در ایران منصوب شد. او جایگزین رابرت مکر شد که از سال ۹۷ عهده‌دار این مقام بود.

شرکلیف فارغ‌التحصیل دانشگاه کمبریج است و پیش از پیوستن به وزارت خارجه بریتانیا، به مدت ۲ سال داوطلبانه آموزگار شیمی در یکی از مدارس دولتی در تانزانیا بوده است.

از سال ۱۹۹۸ به وزارت خارجه انگلیس ملحق شد. او در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ دبیر دوم سفارت انگلیس در تهران بود و پس از بازگشت به عنوان رئیس بخش سیاسی وزارت امور خارجه انگلیس منصوب شد.

از دیگر سمت‌های وی می‌توان به رئیس اداره جنوب آسیا، رئیس اداره ضد تروریسم، سفیر بریتانیا در یمن، دبیر اول سفارت بریتانیا در آمریکا و مدیرکل امنیت ملی در وزارت خارجه بریتانیا اشاره کرد.

سایمون شرکلیف متأهل و دارای ۲ فرزند است.

در مرداد ۱۴۰۰ سفارت روسیه در ایران تصویری از دیدار سایمون شرکلیف با لوان جاگاریان سفیر وقت روسیه در ایران را منتشر کرد که در سفارتخانه ی روسیه در تهران ثبت شده بود. این عکس که در توییتر و اینستاگرام رسمی سفارت روسیه در ایران منتشر شده بود، بسیار جنجال برانگیز شد.

عکس مورد نظر به نوعی بازسازی تصویری مشهور از دیدار رهبران شوروی، انگلیس و آمریکا، ۳ کشور قدرتمند در جریان جنگ جهانی دوم در تهران بود، دیداری که به «کنفرانس تهران» شهرت یافت.
کنفرانس تهران از ششم تا نهم آذرماه ۱۳۲۲ در محل سفارت روسیه در ایران و با حضور وینستون چرچیل، نخست وزیر بریتانیا، فرانکلین روزولت، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا و ژوزف استالین، رهبر اتحاد جماهیر شوروی برگزار شد. این کنفرانس به شکل محرمانه و ۲ سال پس از آن برگزار شد که نیروهای نظامی شوروی و بریتانیا با وجود اعلام بی‌طرفی ایران، خاک ایران را از شمال و جنوب اشغال کردند که به کناره‌گیری رضا شاه منجر شد.

در متن منتشر شده توسط سفارت روسیه برای این عکس، به این موضوع اشاره شده بود که این محل، همان جایی است که سران سه کشور دیدار داشته و عکس یادگاری گرفته‌اند.

این تصویر نشان می داد سه صندلی روی همان ایوان گذاشته شده بود، اما به جای رهبران کشورها، در این عکس لوان جاگاریان، سفیر روسیه و سایمون شرکلیف سفیر بریتانیا نشسته‌ بودند و صندلی وسط که جای آمریکایی‌ها بود، خالی مانده بود.

انتشار این عکس با واکنش شدید کاربران و مقامات ایرانی مواجه شد که آن را توهین آمیز می دانستند.
مطالب مرتبط:
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۴
نسل بی سواد - اسلو، نروژ

غیر مسائل سیاسی و فرهنگی ایران که تسلط سفیر رو نشون میده ، این کلیپ نشون میده که تو آب وهوای ایران تو این فصل چقدر سرمست و خوشحال هستن به اتفاق همسرشون و همین ها رو تو انگلیس همزمان ملاقات کنی رفتار دیگه ای نشون میدن و به آدم‌های دیگه ای تبدیل میشن به دلیل هوای گند دائم بارون و ابری انگلیس. در کل اروپایی‌ها وقتی به آسیا سفر میکنن رفتارشون بهتر میشه و دوستانه تر و خوشحال‌تر.
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۷
۵۸
دانای نادان - آمستردام، هلند

این مثل بلبل فارسی صحبت میکنه، بعد تو همین هلند سفیر الدنگ ما یک کلمه هلندی بلد نیست. فرق اینا با ما تو همین چیزهای به ظاهر کچیکه
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۱
۵۸
دانای نادان - آمستردام، هلند

پس چه جوریه که مردم ایران جز عصبی‌ترین مردم جهان هستن ولی وقتی میان اروپا آرومتر میشن
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۴
۵۸
فضول میرزا - استکهلم، سوئد

خب بخاطر همون زرنگی ها و نکته دانی هاش شده سفیر انگلیس در ایران دیگه!
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۶
۵۴
نسل بی سواد - اسلو، نروژ
اینها اونجا مشکل مالی و بدبختی ما رو ندارن . حقوق خوب و درحالت ماموریت و ساکن در سفارت و هروقت مرخصی نیاز دارن میرن منزل انگلیس . مردم ما این امکانات رو دارن ؟. شما بالای شهر تهران در مناطق مرفه رو ببین مردم اونجا آرامش بیشتری دارن وقتی صحبت از پول و منزل چنو میلیاردی هست. مردم ایران که در خط فقر و زیر اون حدود ۶۰ ملیون که قرار دارن بله عصبی و مشکلات فراوان . سفی و خانواده اون دارای درآمد بالای ده هزار پوند در ماه در محوطه سفارت و دور از مردم و ترافیک و بدبختیشون زندگی خوب آروم و همراه با هوای گرم و آفتاب که در انگلیس باید روزها منتظر باشن براش. خوب خوش میگذره . من شاهد این مسئله هستم حدود بیست سال. بارها همراه با اروپایی‌ها سفر به تایوان و چین .....داشته ام بدیل شغلی و کاملا به تغییر رفتار و خلق و خو بدیل آفتاب و هوای گرم‌تر و غذاهای کبابی و ارزان‌تر و تفاوت فرهنگی .....بوده‌ام
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲
۵۴
نسل بی سواد - اسلو، نروژ
مردم ما وقتی میان اروپا یا جاهای دیگه مشکلات مالی کمتر میشه و کار پیدا میکنن به آینده امیدوار میشن خوب طبیعیه که آروم تر بشن در اوایل . این یه نکته بود که من تو سالیان متوالی متوجه شدم و قصدم اعتراض یا ....نیست فقط نکته جالبیه. همکارانی دارم اروپایی مال اینجا آلمان و فرانسه ....با هم ماموریت رفتیم چندین بار. اینجا کاملا سرد و بی عاطفه ولی تو آسیا حتی شده گهگاهی منو بغل میکنن یا مهربونی میکنن به هر دلیلی که پیش میاد مثل کمک یا همکاری یه .....به هرحال تغییر رفتار و خلق خو کاملا قابل درک و جالبه .
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۸
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
1:هفتم را نگارنده فراموش کرد. هیچکی نمی‌‌تونه مثل انگلیس آخوند تولید کند. می‌‌دانستید با آغاز کشف نفت در ایران فکر کنم در مسجد سلیمان بود. انگلیس از عراق چند تا آخوند به منطقه فرستاد .در لباس مبدل. شعار ."کسی‌ که مهر علی‌ منه دلسه .نفت ملی‌ سی‌ چنسه" آنکه مهر علی‌ در دل دارد نفت ملی‌ لازم ندارد. اگر شما تاریخ دنیا را بر رسی کنید. هر جنبشی یک طرف چپی‌ها بودند طرف دیگر راست‌ها . بدیعی‌ که این جا و آنجا یکی‌ حق داشت دیگری نیست. جنبش‌ها ولی دو قطبی بود. مثلا سوکارنو در اندونزی و حزب کمونیست در مقابل هم. کاسترو و باتیستا. ساندیست‌ها و سومزا. ویتنام شمالی کمونیست در مقابل ویتنام جنوبی. حتا در منبع شر و نکبت روسیه. بلشویک‌ها "کمونیست‌ها دو آتشه" در مقابل منشویک‌ها "سوسیال دمکرات ها". هزاران مثال دیگر وجود دارد. در دنیا ولی یک استثنا وجود دارد. ایران.
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۶
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
2:در دنیا ولی یک استثنا وجود دارد. ایران. تنها کشوری در دنیا که در آن از راست راست تا چپ چپ با هم متحد تا این مملکت را نابود کنند. البته اگر ریشه را نگاه کرد زیاد هم عجیب نیست .چپ و روشنفکر ایران ریشه در راست .ارتجاع و آخوند دارد. از باد شکم سخن نمی‌‌گویم. جلال آال نادان و غرب زدگی که دو نسل را گمراه کرد. بابا آخوند و فئودال. باور ندارید کتاب همسرش "سونشون" را بخوانید. جلال را با سیاوش مقایسه و کل کتاب تبلیغ سیستم که سیاوش"جلال" چه زمین دار بزرگ و مهربان و دهقان دوست بود تا شاه آمد و او را کشت. چیریکی که کمونیست بود ولی الگو او سالار شهدا امام حسین. مجاهدین فرزندان بازاری‌ها سنتی . "به قول خودشان خورده بورژوازی مرفع".کیانوری مدافع ارث و میراث استالین نوه شیخ فضل‌الله نوری . مصدق با نام مصدق سلطنته داماد ناصرلدین شاه. آیا عجیب است ؟ یعنی‌ این نکبت ۵۷ را هم آمریکا "حزب دمکرات" می‌‌خواست هم روسیه.
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۵
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
خب مثنوی ۱۰۰من کاغذی که نوشتی مثلا برای توجیه جی بود؟ سفیر انگلیس روز جهانی کباب را جشن می‌گیره اون در دنیا مسیح صیغه نجات و حامد پی اس سر اینکه کی ملکه ایران و کی پادشاه باشه جون هو افتادن
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۴
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
...جون هم افتادن مسیح صیغه نجات به کمتر از اینکه عکسش روی اسکناس ۱۵ هزاری(سابق)راضی نیست و واحد پول ایران هم در زمان سلطنت او باید یا خاتمی(بخاطر خدمات خاتمی)باشه یا صیغه.عباس شرم اور( به نقلی فخر اور میپره یهو وسط و میگه بت جان ریک تیلرسون او سیا وحش است پیش از او به عنوان شاهنشاه آینده هیچکس حق .. خوردن نداره. بابک قاجار تم نیگه: اندر این دنیا به عقل و دانش و هوش الاغی مثل او پیدا نمیشه الاغهای دیگر فقط الاغند اما ایشون الاغ اندر الاغند
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۶
۴۴
Adamat7775 - خارکف، اوکراین
ایرانی‌جماعت یک ویژگی‌ ساده‌لوحانه‌ای دارد، که هرگاه یک غیر‌ایرانی، زبان فارسی‌ را در حد جمله‌هایی معمولی به‌گونه‌ای کم‌و‌بیش و با لهجه‌ی خارجی‌ خود صحبت کند، آن‌گاه ایرانی‌ها صحبت از *تسلط* آن شخص خارجی‌ به زبان پارسی به‌میان می‌آورند!، درحالی‌که داشتن تسلط به یک زبان خارجی‌، کار بسیار سخت و گاه دست‌نیافتنی می‌باشد. / پی‌نوشت؛ خواهشمندم در صورت تمایل، دیدگاه دیگر اینجانب را که اکنون نوشتم و در لینک پایین متن بالا (مطالب مرتبط:) *سفیر بریتانیا در تهران در حال پخت کباب کوبیده و جوجه کباب*هست را نیز بخوانید.
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۵
۳۰
GORG AMERICAN - بالتیمور، ایالات متحده امریکا
زبان فارسی در دنیا کمتر از ۱۰۰ میلیون استفاده کننده دارد و این یارو اون زبون رو همراه کباب سیخ کردن و همه عادت‌ها بلد شده بعد حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران زبون انگلیسی نصف انسانها تو دنیا ازش استفاده میکنن بلد نیست و یه مشت هم اوندفه همین جا ازش حمایت کرده بودن که عیبی نداره که بلد نیست
دوشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۲ - ۰۰:۰۳
۴۲
paksan - ایران، ایران
روسیه و بعد انگلیس منفورترین ها در ایران هستند. شک نکنید. یعنی وقتی می شنوم مثلا انگلیسا میگن ایران در انتخابات جدایی اسکاتلند دخالت کرده واقعا خوشحال میشم و باید به انگلیسها طعم تکه شده خاک رو چشاند. متاسفانه حکومت به اشتباه و بطور مسخره ای با آمریکا درگیر شده در حالیکه باید منافع انگلیس رو هدف قرارداد. مردم انگلیس منظورم نیست اشتباه نکنید ولی سیاستهای خارجی انگلیس باید هدف تخریب در تمام دنیا باشند.
دوشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • داریوش اقبالی در کنسرت وین: در کوله مهمات سربازان خارجی، آزادی برای سرزمینی دیگر وجود ندارد
  • جنجال پرواز هواپیمای مسافربری فرانسه همزمان با حمله موشکی ایران به اسرائیل
  • گزارش رویترز از استخدام تبهکاران در جهان توسط جمهوری اسلامی برای عملیات
  • گربه کمیاب پالاس توسط اداره محیط زیست خراسان زنده گیری شد ولی در قفس کوچک پرندگان مُرد
  • وزیر دفاع اسرائیل: حمله ما به ایران «کشنده، دقیق و به ویژه غافلگیرکننده» خواهد بود
  • ویدیوی تخریب سردیس قاسم سلیمانی در «باغ ایران» در لبنان توسط ارتش اسرائیل
  • دو برادر محکوم به نقض تحریم‌های جمهوری اسلامی در آمریکا، با هویت جدید در کانادا زندگی می‌کنند
  • مشاور فرمانده کل سپاه: آقاجانِ ما ۴۰ دقیقه در سجده می‌رن، عبا را می‌کشن و تکون نمی‌خورن
  • (تصاویر) کیف‌های لاکچری سحر دولتشاهی با قیمت‌های باور نکردنی
  • جزئیات قتل مادر و سه دخترش در شهر بیرمِ لارستان + ویدیوی لحظه پیدا شدن تنها بازمانده خانواده
  • +533شاهزاده رضا پهلوی: به عنوان ایرانی میهن پرست و ملی گرا با اقدام نظامی علیه کشورم مخالفم!
  • +397پیام رضا پهلوی: اجازه نمیدهیم بعد از سقوط جمهوری اسلامی در ایران خلاء قدرت ایجاد شود
  • +328یک طرفدار حزب‌الله: دیگر نمی‌خواهم از ایران و عمامه و دین دفاع کنم. این همه دروغگویی بس است
  • +249سعید عطاالله، از فرماندهان نظامی حماس، به همراه سه عضو خانواده‌اش کشته شد
  • +233‌تلویزیون اسرائیل: هاشم صفی‌الدین «جانشین احتمالی» نصرالله در بیروت کشته شد
  • +228نماینده مجلس ملی فلسطین: پول ایران را نمی‌خواهیم ما را رها کنید، ما را نابود و دیوانه کردید
  • +210کانال ۱۲ اسرائیل: قاآنی، فرمانده نیروی قدس، «احتمالا» در حمله اسرائیل به بیروت «زخمی» شده
  • +198وزیر دفاع اسرائیل: حمله ما به ایران «کشنده، دقیق و به ویژه غافلگیرکننده» خواهد بود
  • +186حمله اسرائیل به ساختمانی نزدیک سفارت ایران در دمشق؛ محل ملاقات فرماندهان سپاه و حزب‌الله
  • +162نخست‌وزیر پیشین اسرائیل: تل‌آویو باید به رهبران و تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند