«تا اطلاع ثانوی»واردت برنج به ایران ممنوع شد
رأی دهید
شاهپور علایی، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی، روز دوشنبه ۱۲ تیر اعلام کرد این تصمیم برای «حمایت از شالیکاران شمال کشور و بازگشت تعادل به بازار عرضه و تقاضای برنج» گرفته شده است.
او با تایید مشکل برنجکاران در استانهای شمالی ایران گفت «کوتاهترین راهکار» خرید برنج از کشاورزان است و سازمانهای اقتصادی وابسته به این وزارتخانه خرید از شالیکوبیهای سه استان شمالی را آغاز میکنند.
معاون وزارت جهاد کشاورزی هرچند گفته برای این طرح با «۵۰۰ میلیارد تومان» آغاز میشود، اما همزمان از نمایندگان مجلس خواسته «کمک» کنند تا از محل «یارانه تبصره ۱۴» اعتبار مصوبی برای خرید برنج از کشاورزان به این وزارتخانه اختصاص داده شود.
شاهپور علایی همچنین اعتراف کرده که «اعتبار یارانهای» وزارت جهاد کشاورزی به اندازهای نیست که بتواند «۵۰۰ هزار تن برنج دپو شده» در استانهای شمالی ایران را خریداری کند.
بر اساس آماری که فائو اواخر خرداد منتشر کرد، ایران سال گذشته به دلیل کاهش ۳۰۰ هزار تنی تولید برنج، ۵۰۰ هزار تن بیشتر برنج نسبت به سال قبلتر وارد کرده بود.
همچنین آماری که اتاق بازرگانی تهران نیمه خرداد منتشر کرد، نشان میداد برنج در کنار کالاهایی مانند ذرت، گوشی تلفن هوشمند، دانه سویا و قطعات خودرو در صدر میزان واردات اردیبهشت ماه ایران بود.
از سوی دیگر روز ۱۰ تیر اعلام شد که ایران در حال مذاکره برای «تهاتر» فرآوردههای نفتی خود با پاکستان است و با توجه به این که یکی از کالاهای اصلی پاکستان برای واردات به ایران برنج است، مشخص نیست ممنوعیت واردات برنج چه تاثیری بر این مذاکرات میگذارد.
دولت ایران بیش از ۱۵ سال است که دنبال طرحهای خودکفایی برنج است و بهمن ۱۴۰۰، وزیر وقت کشاورزی ایران از ورود قرارگاه عمرانی خاتمالانبیای سپاه پاسداران به حوزه تولید برنج خبر داد و گفت در مرحله اول ۷۰۰ میلیارد تومان برای این پروژه اختصاص یافته و قرار است با همکاری سپاه، «خودکفایی در محصول برنج» محقق شود تا نیازی به واردات «سالانه یک میلیون تن برنج» نباشد.