هشدار کارشناسان: سرزمین ایران در اثر بی آبی از دست می رود/ فرونشست زمین ۹۰ برابر کشورهای توسعه یافته

 احسان دانشور / اعظم بهرامی / نیک آهنگ کوثرصدای آمریکا: شماری از کارشناسان آب و محیط زیست در گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا نسبت به ادامه وضعیت بحرانی آب در ایران و سیاست‌های غلط در این حوزه هشدار دادند و اعلام کردند که در صورت تداوم این سیاست‌ها، ایران به «سرزمینی سوخته» تبدیل خواهد شد.

نیک آهنگ کوثر، روزنامه‌نگار و تحلیلگر مسائل آب و محیط زیست، در این باره به صدای آمریکا گفت: «خشکسالی، باعث تشدید شرایط بحرانی آب در ایران می‌شود، اما علت اصلی این وضعیت، مدیریت بد و سیاستهای غلط در زمینه منابع آبی است که ایران را دچار نوعی خشکسالی انسان ساخت کرده است.»

نیک‌آهنگ کوثر: عامل اصلی بحران آب، مدیریت بد ِ منابع آبی و سیاست‌های اشتباه استاو با بیان اینکه کسری آب موجود از ۲۰۰ میلیارد متر مکعب هم فراتر رفته است افزود: «مقامات جمهوری اسلامی طبق معمول عادت کرده‌اند تا همه مشکلات را به خارج از کشور و تحریم‌ها مرتبط کنند اما سیاستهای غلط چهار دهه گذشته جمهوری اسلامی در زمینه مسائل مربوط به آب، باعث سرافکندگی نسل‌ ما در قبال نسل‌های آینده شده است.»

نیک آهنگ کوثر، با هشدار درباره قریب‌الوقوع بودن خطر مرگ «آبخوان‌ها» در ایران تاکید کرد: «مرگ آبخوان‌ها، مرگ سرزمین است و تنها راه نجات، تغییر سیاستهای آبی و نجات آبخوان‌های باقیمانده است.»

احسان دانشور،‌ کارشناس و پژوهشگر محیط زیست نیز با هشدار درباره «مرگ سرزمینی ایران» در پی «کم آبی» به صدای آمریکا گفت: «اگر شرایط به همین منوال پیش برود و سیاستها تغییر نکند ما در شرایط هولناکی سرزمین را از دست خواهیم داد.»
احسان دانشور: اگر راه‌کار درستی برای کم‌آبی اتخاذ نشود سرزمین ایران از دست می‌روداو تنش آبی را عامل ایجاد تنش‌های قومی و محلی دانست و افزود: «شرایط اقلیمی نه تنها بهتر نخواهد شد بلکه زمین گرمتر و در پی آن خشکسالی یا بارانهای سیل‌آسا بیشتر می‌شود و اگر ما هیچ برنامه‌ای برای شرایط حاد آینده نداشته باشیم، امنیت غذایی، امنیت شغلی و در نهایت امنیت ملی کشور به مخاطره جدی خواهد افتاد.»

اعظم بهرامی تحلیلگر مسایل سیاسی هم در گفتگو با صدای آمریکا حکمرانی و تصمیم‌گیری در موضوع آب را هم‌جهت با دموکراسی دانست و گفت: «قوانین و برنامه‌های کلان درباره نسل آینده و منابع طبیعی و سرمایه‌های ملی ایران وابسته به موضوع آب است.»
اعظم بهرامی: تصمیم‌گیری در حوزه آب با مسئله دموکراسی گره خورده استاو با اشاره به سهم پایین بخش کشاورزی در تولید ناخالص ملی در ایران افزود:«سو استفاده از منابع طبیعی محصول فقر است و مجموعه زنجیره‌های بیمار در کشور روز به روز آسیب به منابع طبیعی و آب و خاک را بیشتر خواهد کرد.»
ایران در مرحله «کمیابی» منابع آبی؛ فرونشست زمین ۹۰ برابر میانگین کشور‌های توسعه‌یافته فرونشست زمین - اصفهان (آرشیو)همزمان با هشدار کارشناسان محیط زیست در مورد ورود ایران به مرحله «کمیابی» منابع آبی، یک نماینده مجلس شورای اسلامی از فرونشست زمین در ایران به میزان ۹۰ برابر بیشتر از میانگین کشور‌های توسعه یافته خبر داد.

به گزارش رسانه‌های داخلی، محمدرضا فلاح، نماینده اصفهان در شورای عالی استان‌ها، گفته است که در «مرکز شهر اصفهان» پدیده فرونشست «صدمات بسیاری» را به «آثار تاریخی» که «ثروت‌های ملی کشور» هستند، وارد کرده است.

او افزود، بر اساس تحقیقات زیادی که انجام شده، مشخص شده است که دلیل اصلی این فرونشست، «کاهش آب‌های زیرزمینی» است.

بنا بر تعریف یونسکو، پدیده «فرونشست زمین» عبارت است از «فروریزش و یا نشست سطح زمین» که به علت‌های متفاوت در «مقیاس بزرگ» روی می‌دهد.

در همین ارتباط، داریوش مختاری، کارشناس حوزه آب، به خبرگزاری «ایلنا» گفته است: «ساخت سدها» به دنبال پاسخ به کمبود منابع آب (عرضه آب) بود ولی در عمل و پس از ساخت «حدود ۶۰۰ سد»، ایران همچنان با «افت بارش‌ها» در حدود یک دهه اخیر و «کم‌آبی‌های نگران‌کننده» روبرو است.

این کارشناس زیست محیطی همچنین با استناد به «اطلاعات پهنه‌ای بارش» سازمان هواشناسی ایران، اظهار داشت که از «ابتدای سال آبی جاری تا ۲۳ فروردین‌ماه» بارش‌ها در کشور در مقایسه با دوره بلندمدت «۷.۱۷ درصد» کاهش یافته است.

داریوش مختاری «کم آبی» را به منزله «کمبود کوتاه‌مدت آب» در یک دوره کوتاه‌مدت یا میان‌مدت دانست و در مورد «کمیابی» گفت: این موضوع به منزله «کمبود بلندمدت و مزمن منابع آب» است و جزء «ویژگی‌های پایدار یک اقلیم یا گستره جغرافیایی» می‌شود.

علی بیت‌اللهی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی، روز بیستم اسفند سال گذشته اعلام کرده بود که «۱۳ هزار شهر و روستا» با نزدیک به «۴۹ درصد جمعیت کل کشور» در معرض «فرونشست زمین» هستند و بیشترین خطر فرونشست متوجه استان‌های «تهران، خراسان رضوی و اصفهان» است.

روزبه اسکندری، کارشناس حوزه آب، نیز روز سه‌شنبه ۲۹ فروردین در رابطه با پیامدهای خشکسالی گسترده در استان سیستان و بلوچستان به در خطر بودن نسل گاو سیستان و بسیاری از پرندگان این استان در خطر انقراض اشاره کرد و گفت که هیچکدام از طرح‌های جمهوری اسلامی برای رفع خشکسالی در سیستان و بلوچستان ناجی حیات این استان نخواهد بود.
خشکسالی گسترده، حیات در استان سیستان و بلوچستان را تهدید می‌کنداز جمله مهمترین ابربحران‌های کنونی ایران، در حوزه زیست محیطی، کمبود گسترده آب و تخریب منابع خاکی، از پایه‌ای‌ترین الزامات زیستی است؛ موضوعی که تاکنون رویکرد جمهوری اسلامی و نهادهای اصلی تصمیم‌گیر حکومتی به آن عمدتا امنیتی بوده و فعالان این حوزه مورد تهدید یا بازداشت‌های فراوان قرار گرفته‌اند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۱
ab5534 - هلسینکی، فنلاند
مدیریت آخوندی هیچ چیز از ایران باقی‌ نگذاشته و همه چیز نابود شده
‌پنجشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۹
۵۵
نسل بی سواد - اسلو، نروژ
دوست عزیز کدام مدیریت ؟. اینها غارتگر بودند و دزدان تازی . ولی برای مردم فریبی در لباس مدیر و .....مجبور بودند که پستهای مهم رو جهت چپاول و غارت منابع اشغال کنند. اونها قبل از انقلاب دنبال فرصتی میگشتند که مردم رو نسبت به سلطنت دبین رویگردان کنند که موفق بودند و برنامه اطرافیان خمینی فقط غارت و چپاول به مال و ناموس مردم ایران بود. زمینی سوخته و بایر بی آب علف مثل چند کشور آفریقایی فقیر خالی از منابع و معادن و نفت گاز در انتظارمان هشت که ما مردم دیوانه شعار میدایم که ایران میسازیمت ازنو . کدوم ساخت ساز ؟ با کدوم پول و آب و منابع؟. سوخت زمینش نشست کرد و می‌کند و گاز و نفتش نشست کرد ..... وقتی برای نجات ایران نمانده. وقت بسیار تنگ است و سرزمین سوخته در انتظارمان .
شنبه ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.