لغو قانون تغییر ساعت رسمی در ایران دردسر آفرید

دویچه وله: اولین روز سال جدید در ایران با اختلال در ساعت موبایل‌ها، سیستم‌های بانکی و اینترنتی آغاز شد. این هرج و مرج به خاطر عدم تغییر ساعت تابستانی به وجود آمد؛ تصمیمی با پس‌زمینه مذهبی و بدون هماهنگی با سرورهای بین‌المللی.

سال جدید در ایران با اختلالاتی در تنظیمات تلفن‌های همراه و سیستم‌های دیجیتال همراه بود. طبق مصوبه مجلس قرار بود امسال ساعت‌ها به جلو کشیده نشوند اما راس ۱۲ شب اول فروردین برخی موبایل‌ها و دستگاه‌های آنلاین، سیستم‌های بانکی و اینترنتی و گجت‌های تحت اندروید و ویندوز به شکل خودکار یک ساعت جلو  رفتند.


علت امر را تنظیم بودن سرورهای جهانی با تغییرات ساعت در ابتدای سال و ابتدای مهر ماه در ایران عنوان کرده‌اند. شهروندان می‌پرسند وزارت ارتباطات چرا تعلل کرده و با وجود زمان کافی، هماهنگی‌های لازم برای تنطیمات سرورها را انجام نداده است.

مالک شریعتی، نماینده مجلس در انتقاد از این وضع نوشت: «با طرح لغو تغییر ساعت، مخالفت کارشناسی داشتم، اما رای که آورد و قانون شد، همه مکلف به انجام وظیفه برای اجرای دقیق آن هستند. آن زمان گفته شد برای انجام برخی هماهنگی‌های بین المللی از ابتدای فروردین۱۴۰۲ اجرا خواهد شد؛ ساعت ۲۴ امشب گوشی‌ها یک ساعت جلو رفته یعنی یکسال زمان کافی نبود؟»
عدم تغییر ساعت تابستانی در دوره محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور سابق ایران علیرغم مخالفت مجلس و کارشناسان به مدت دو سال (۱۳۸۵ و ۸۶) به  اجرا در آمد اما در مواجهه با مشکلات و انتقادهای بسیار بالاخره کنار گذاشته شد. تغییر ساعت تابستانی گامی برای صرفه‌جویی در برق است؛ با شروع ماه فرودین ساعت‌ها یک ساعت به جلو برده می‌شده و در آخرین روز شهریور دوباره به عقب کشیده می‌شد. آن زمان پژوهشگاه وزارت نیرو و سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که تغییر ساعت باعث صرفه‌جویی سالانه ۳۰۰ میلیارد تومان در انرژی و برق است.

این تغییر ساعت در کشورهای دیگر هم اجرا می‌شود و منتقدان یا طرفدارانی دارد. در ایران اما تلاش برای عدم تغییر آن برای انطباق با ساعت شرعی است. طرفداران این طرح آن‌ را اردیبهشت سال گذشته در مجلس به قانون تبدیل کردند تا جای بحث باقی نگذارند.

سخنگوی شورای نگهبان سال گذشته درباره نظر این شورا درباره طرح تغییر ساعت رسمی گفت: «ما در شورای نگهبان درباره خوب بودن یا بد بودن یک مصوبه و ضرورت تصویب آن ورود نمی‌کنیم و تنها ورود ما در حوزه مغایرت با شرع و قانون اساسی است.
شناور کردن ساعت کاری ادارات و مدارس
مصوبه هیات دولت برای تغییر زمان آغاز به کار مدارس متوسطه و ابتدایی، بانک‌ها و ادارات نیز شهروندان را دچار سردرگمی کرده است. طبق این تصمیم، از سال ۱۴۰۱ مدارس متوسطه ساعت هفت و نیم و مدارس ابتدایی ساعت هشت شروع می‌شوند. اداره‌ها ساعت هفت و بانک‌ها ساعت هفتم و نیم باز خواهد شد. گفته شده که ادارات ستادی در تهران هم به صورت شناور از ۷ تا ۹ صبح شروع به فعالیت خواهند کرد.

این تغییرات در بسیاری عرصه‌ها زندگی شهروندان را با مشکل روبرو می‌کند. از جمله خانواده‌های شاغل که معلوم نیست چطور باید ساعت کاری خود را با ساعت شروع مدارس ابتدایی فرزندان خود هماهنگ کنند.

برخی شهرندان در شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند: «همه این مسخره‌بازی‌ها با یک ساعت کشیدن ساعت به جلو قابل حل بود. یعنی این دار و دسته باقیمانده از دوره آن معجزه هزاره سوم فقط بلدند خنگ‌بازی دربیارند و هزینه اضافی تولید کنند.»
بعضی گفته‌اند با تعیین "۱۰ مدل" ساعت کار روال همه چیز را بهم ریخته‌اند، زیرا «یک عده متشرع نمی‌توانند به جای سالعت ۱۲ ظهر ساعت ۱۳ نماز بخوانند» و چون تغییر ساعت را کاری "غربی" و "میراث دولت إصلاحات" می‌دانند که باید کنار گذاشته شود.
کاربری نوشته والدین چطور ساعت هفت صبح سر کار بروند در حالی که مدرسه ابتدایی بچه‌شان ساعت هشت صبح شروع می‌شود. او پرسیده  آیا مسئولان برای این طرح‌ها "فکر هم می‌کنند؟"

علی بهادری جهرمی، وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی در پاسخ این کاربر گفته که برای حل مشکل این خانواده طرح "شناور" شدن ساعات مدارس و ساعت کار والدین در نظر گرفته شده است. به این شکل که مدارس باید نیم ساعت زودتر دانش‌آموزان را بپذیرند و ادارات هم با شناور شدن ساعت کار یکی از والدین موافقت کند. سخنانی که با تمسخر و انتقاد در شبکه‌های اجتماعی مواجه شد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۵
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
گفتم توی خبر قبلی! لامصب متخصص بازیافت تپه های نر..ده هستن. از زیر سنگ هم شده پیدا میکنن تا بر..ن بهش. لامصب نمیذارن به دوم فروردین بکشه. از ساعت تحویل ....رو باز میکنن
‌پنجشنبه ۰۳ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۳:۲۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.