احتمال استفاده ایران از موتورهای شرکت بمباردیه کانادا در پهپادهایش

رادیو فردا: شرکت کانادایی محصولات تفریحی «بمباردیه» (بی‌آرپی) از این که جمهوری اسلامی ممکن است از موتورهای ساخت این شرکت در پهپادهای جنگی استفاده کند، ابراز نگرانی کرد.

شرکت بی‌آرپی (Bombardier Recreational Products) اعلام کرد که فروش موتورهای ساخت خود را به ایران را در سال ۲۰۱۹ متوقف کرده و از گزارش‌ها مبنی بر استفاده از این موتورها در پهپادهای نظامی ساخت ایران، از جمله دست‌کم در یکی از آنها که روسیه در اوکراین استفاده کرده، «عمیقا نگران است.»


این شرکت مستقر در کبک کانادا اضافه کرد احتمالا مجموعه‌ای از سرقت این موتورها، یکی از دلایل احتمالی در مورد چگونگی دستیابی جمهوری اسلامی به این موتورها برای بکارگیری آنها در پهپادهای نظامی است.

روزنامه «نشنال پست» کانادا نوشت که شرکت اتریشی «روتاکس» از شرکت‌های تابعه شرکت بمباردیه است، یک بار به جمهوری اسلامی این موتورها را فروخته و شرکت «مهتابال» مستقر در تهران، خود را همچنان نماینده رسمی برای واردات موتورهای روتاکس معرفی می‌کند.

شرکت بی‌آرپی که در کانادا بیشتر به دلیل ساخت موتور برای وسایل تفریحی اسنوموبیل‌ها و جت اسکی‌ها شناخته می‌شود، تاکید کرد که موتورهای بکار رفته در پهپادها، برای هواپیماهای سبک غیرنظامی طراحی شده، نه تجهیزات نظامی.

بیلینیا نچوا، سخنگوی بی‌آرپی درباره دسترسی جمهوری اسلامی به موتورهای این شرکت گفت: «ما عمیقا نگران هستیم و این وضعیت را بسیار جدی می‌گیریم. ما تحقیقاتی را درباره این موضوع آغاز کرده‌ایم تا بتوانیم منبع [تامین] موتورها را مشخص کنیم.»

طرح موضوع استفاده از موتورهای یک شرکت کانادایی در پهپادهای ایرانی در حالی مطرح می‌شود که کشورهای غربی از ارسال پهپادها به روسیه برای بکارگیری در جنگ اوکراین ابراز نگرانی کرده‌اند.

همچنین اتحادیه اروپا و بریتانیا تحریم‌هایی را علیه جمهوری اسلامی در این زمینه وضع کرده‌اند.

این دومین بار است که موضوع وجود محصولات این شرکت کانادایی در پهپادهای ساخت کشورهای دیگر، جنجالی می‌شود.

دو سال پیش، پس از آن که فاش شد در پهپادهای بیرقدار تی‌بی۲ ترکیه که از سوی آذربایجان در جنگ قره‌باغ علیه ارمنستان استفاده می‌شد، موتورهای روتاکس استفاده شده، کانادا فروش تسلیحات به ترکیه را متوقف کرد.

اتاوا همچنین استفاده از فناوری حسگر یک شرکت کانادایی دیگر را در پهپادهای بیرقدار ممنوع کرد.

این در حالی است که کانادا و ترکیه، هر دو عضو ناتو هستند.

فرانسوا-فیلیپ شامپانی، وزیر وقت خارجه کانادا اعلام کرد تعلیق ارسال جنگ‌افزار به ترکیه، فرصتی برای تحقیق درباره استفاده «نادرست» از محصولات شرکت کانادایی را فراهم می‌کند.

اتاوا در اکتبر سال ۲۰۱۹ نیز پس از حملات نیروهای ترکیه به کردهای سوریه در شمال این کشور، دستور توقف ارسال سلاح به ترکیه را صادر کرده بود، اما این ممنوعیت چند ماه بعد برداشته شد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۷
ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

احتمال ؟ اینا فرغون هم نتونستند بی عیب درست کنند
‌چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۹
۴۰
آریتما - استکهلم، سوئد

این غربی ها فکر می کنند مردم خر هستند، دارند پیش دستی میکند، ۱۰۰٪ خودشون به ج.ا فروختن! زمانی که از هلندی ها پرسیده شد که چرا به صدام گاز سمی که در حلبجه به کار رفت، فروختید؟ می گفتند ما فکر می کردیم صدام در کشاورزی از اون استفاده میکنه، اونم گاز خردل! غربی ها آدمهای کثیفی هستند.
‌چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۰
۵۵
ramin-cph - کپنهاگ، دانمارک

خر خودتونید و هفت جد و ابادتان، خودتون مستقیم به سپاه فروختید پولش رو هم زدید به جیب مبارک.
‌چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۸
۱۰۷
Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
بخاطر دارم من و همرزمانم در واحد مهندسی ارتش در همان اوایل جنگ در جبهه هزاران مین ضد نفر را خنثی و منهدم کردیم. جنگی که با هدف کشتار مردمان خاورمیانه برپا شده بود. نظامیان عراق این مین هارا شبانه و با عجله می کاشتند. طوریکه بروشور ، تاریخ ساخت و شرکت سازنده آلمانی و چکسلواکی آنها که بتازگی تح.ویل ارتش عراق شده بودند روی مین های جهنده ضد نفر باقی مانده بودند. صدها هزار مین که دست و پای انسان را قطع کردند توسط غرب به هر دو کشور فروته می شد. و نفت ایران و عراق با کشتیهای نفت کش همین مدافعان دروغین صلح فروخته می شد و سلاحهای کشتار جمعی نیز توسط صنایع نظامی آنها در خاورمیانه توزیع می شد. معامله خون در مقابل نفت. دست غرب تا آستین به خون میلیونها مردم خاورمیانه و غارت ثورت مردمان خاورمینانه آغشته است.
‌چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۵
۱۰۷
Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
تا کوتوال قلعه ز بارو فتاده است - کشتی رهزنان گهر و گنج می برد - پندی است نغز و بهر من این پند را سرود - فرزانه ای شگفت که تاریخ نام اوست.
‌چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.