بالا گرفتن تنش میان قطر و آلمان در آستانه جام جهانی ۲۰۲۲
رأی دهید
دو هفته پیش از گشایش بازیهای جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ در قطر، اظهارات انتقادی برخی مقامهای آلمانی، از جمله درباره مسائل حقوق بشری با واکنش تند دوحه روبرو شده است.
نانسی فزر، وزیر کشور دولت فدرال آلمان به تازگی با ابراز نگرانی نسبت به نقض حقوق اقلیتها در قطر خواستار تضمین امنیت دگرباشان جنسی در جریان برگزاری بازیهای جام جهانی شد.
وزیر خارجه قطر در گفتوگویی با روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه" که دوشنبه هفتم نوامبر (۱۶ آبان) منتشر شد سیاستمداران دولت آلمان را به داشتن اخلاق دوگانه و سیاست یک بام و دو هوا متهم کرد.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی اعضای دولت آلمان را به دادن اطلاعات نادرست به شهروندان متهم کرد و گفت "وقتی پای مشارکت در تامین انرژی یا خارج کردن آلمانیها از افغانستان در میان باشد با قطر مشکلی ندارند."
ظاهرا اشاره او به سفر روبرت هابک، وزیر اقتصاد و معاون صدراعظم آلمان به قطر در ماه مارس سال جاری است که هدف آن یافتن منابعی برای جایگزین کردن گاز روسیه بود.
اندکی پس از تجاوز نظامیان روسی به اوکراین که ۲۴ فوریه امسال آغاز شد صادرات گاز روسیه به آلمان مختل شد و به شدت کاهش یافت.
وزیر خارجه قطر میگوید وقتی ما بازیهای جام جهانی را برگزار میکنیم مایلیم از آن لذت برده و همراه تیم ملی آلمان جشن بگیریم، اما اکنون به یکباره معیارهای دیگری مطرح میشوند.
درخواست تضمین امنیت دگرباشان جنسی در قطراو با اشاره به سخنان نانسی فزر درباره تضمین امنیت دگرباشان جنسی تاکید کرد هیچ نیازی به طرح چنین درخواستی نیست و افزود مسئولان قطر بارها و در بالاترین سطوح تصریح کردهاند که به همه خوشآمد میگویند و هیچ کس مورد تبعیض قرار نخواهد گرفت.
آل ثانی گفت "تاسفبرانگیز است که سیاستمداران آلمانی تلاش میکنند با مایه گذاشتن از قطر، توجه شهروندان در داخل کشور را جلب کنند و موقعیت خود را بهبود بخشند."
برگزاری بازیهای جام جهانی در قطر از مدتها پیش به دلیل موارد نقض حقوق بشر و نحوه رفتار نامناسب با کارگران مهاجر با انتقادهای شدیدی روبرو بوده است.
وزیر خارجه قطر به روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه" گفته این انتقادها "یک جریان ادامهدار است و حتی پس از بازیهای جام جهانی نیز متوقف نخواهد شد."
آل ثانی افزود اما این "غیرمنصفانه است که در این گونه مسائل همواره انگشت اتهام به سمت دولت قطر نشانه رود." او خاطر نشان کرد: «در کشورهای اروپایی وقتی مشکلی برای امنیت شاغلان در محیط کار پیش میآید انتقادها متوجه شرکتها است.»
به گفته او تمام شرکتهای فعال در قطر، از جمله شرکتهای اروپایی موظف به رعایت قوانین و استانداردهای جدید هستند و اگر به وظایف خود عمل نکنند تقصیری متوجه دولت نیست.
مرگ هزاران کارگر مهاجر در قطرروزنامه گاردین حدود دو سال پیش برآورد کرده بود طی یک دهه پس از معرفی قطر به عنوان میزبان بازیهای سال ۲۰۲۲ دستکم شش هزار و ۵۰۰ کارگر مهاجر در این کشور جان خود را از دست دادهاند.
وزیر خارجه قطر انتقادها از وضعیت این کشور توسط کشورهای اروپایی را "بسیار خودخواهانه و نژادپرستانه" خوانده و در عین حال تاکید میکند که برگزاری بازیهای جام جهانی ۲۰۲۲ برای کشورش "یک پیروزی" است.
او میگوید کشورش به خاطر میزبانی بازیهای این دوره جام جهانی به خود میبالد و اطمینان کامل دارد این بازیها یکی از بهترین دورههای مسابقات جهانی فوتبال خواهد بود.
سخنان انتقادی وزیر کشور دولت فدرال آلمان درباره قطر اواخر ماه اکتبر احضار سفیر این کشور در دوحه را به دنبال داشت.
فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) پیش از این در نامهای خطاب به ۳۲ کشور حاضر در بازیهای جام جهانی در قطر از آنها خواست فقط فوتبال را در مرکز توجه خود قرار دهند و از کشاندن مسائل ایدئولوژیک و مناقشههای سیاسی به میدانهای ورزشی اجتناب کنند.
فدراسیون فوتبال آلمان در بیانیهای که ۹ فدراسیون فوتبال اروپایی هم آن را امضاء کردند در پاسخ به فیفا تاکید کرد که همچنان به پشتیبانی از حرکتهای اجتماعی برای تحولات مثبت و پیشرو ادامه خواهد داد.
این فدراسیونها همچنین بر دو خواسته خود که از مدتها پیش در مورد آن در فیفا بحث میشود تاکید کردهاند؛ یکی تشکیل صندوقی برای پرداخت غرامت به کارگران مهاجر و دیگری تاسیس مرکزی برای آنها در دوحه.
فیلیپ لام، کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال آلمان چندی پیش از ملیپوشان این کشور خواست درباره نقض حقوق بشر در قطر سکوت نکنند.
گمان میرود حمایت از خیزش اعتراضی شهروندان ایران که از هفته پایانی شهریور تا کنون ادامه دارد و با پشتیبانی جهانی روبرو شده نیز در بازیهای جام جهانی که از ۲۰ نوامبر آغاز میشوند برجسته باشد.
نگرانی از همبستگی با معترضان در جام جهانی قطربرخی مسئولان ارشد جمهوری اسلامی، از جمله ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم هشتم آبان با ابراز نگرانی از"بروز مشکلات احتمالی" در جریان حضور تیم ملی فوتبال ایران در قطر وزارت خارجه را مامور کرد "در تعامل با مسئولان قطری" زمینه "پیشبینی و پیشگیری" بروز چنین مشکلاتی را فراهم کند.
شامگاه یکشنبه در فینال بازیهای بین قارهای فوتبال ساحلی میان تیمهای ملی ایران و برزیل که در امارات متحده عربی برگزار شد ورزشکاران ایرانی به شکل آشکاری همبستگی و حمایت خود از جنبش اعتراضی در این کشور را به نمایش گذاشتند.
در این بازی سعید پیرامون، بازیکن بلوچ تیم ملی فوتبال ساحلی ایران پس از زدن گل پیروزی به جای خوشحالی، در حرکتی نمادین برای همبستگی با جنبش اعتراضی، به خصوص زنان معترض و قربانیان تیراندازی در بلوچستان، قیچی کردن موهای خود را به نمایش گذاشت.