صحبت های علی ارسلان ایرانی بعد از کسب عنوان قهرمانی جهلن با پرچم صربستان
رأی دهید
علی ارسلان؛ فکر میکردند بازنده صادر میکنند، قهرمان جهان شد ایران وایر:پیام یونسی پور
«علی ارسلان» که آذرماه سال ۱۴۰۰ با اخذ تابعیت صربستان به عضویت تیم ملی کشتی فرنگی این کشور درآمده بود، موفق شد یکشنبه در جریان رقابتهای «کشتی فرنگی قهرمانی جهان»، به مدال طلای این مسابقات دست یابد.
این مدال، پس از مدال رقابتهای المپیک، باارزشترین مدال رقابتهای کشتی در سطح جهان است که حالا یک ورزشکار ایرانی، زیر پرچم صربستان برای این کشور به ارمغان میآورد.
علی ارسلان چرا و چگونه از ایران رفت و کشتی فرنگی ایران در همین رقابتهای جهانی چه کارنامهای از خود به یادگار گذاشت؟
***
آیا ایران، به همان یک مدال علی ارسلان میرسد؟
عملکرد تیم ملی کشتی ایران تا یکشنبه شب، نزدیک به فاجعه بود. رقابتهای چهار وزن نخست کشتی فرنگی قهرمانی جهان ۲۰۲۲، که به میزبانی شهر «بلگراد» صربستان برگزار میشد، برای فرنگیکاران ایران چندان خوشیمن نبود.
در وزن ۷۲ کیلوگرم «محمدرضا مختاری» پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با نتیجه ۷ بر ۳ مقابل «ابراهیم غانم» از فرانسه مغلوب شد و با توجه به شکست این کشتیگیر در مرحله نیمه نهایی، از دور رقابت ها کنار رفت. در همین وزن، علی ارسلان ایرانی، با پرچم صربستان به مدال طلای مسابقات رسید.
در وزن ۵۵ کیلوگرم «پویا دادمرز» در وزن ۷۷ کیلوگرم «محمدعلی گرایی» و در وزن ۸۷ کیلوگرم «ناصر علیزاده» از دور مسابقات کنار رفتند و موفق نشدند به جمع چهار نفر پایانی برسند.
در سه وزن دیگر وضعیت کمی بهتر است؛ امشب (دوشنبه شب) تنها شانس مدال طلای ایران با «محمدرضا گرایی» در وزن ۶۷ کیلوگرم خواهد بود. «علیرضا نجاتی» در وزن ۶۳ کیلوگرم و «محمد هادی ساروی» در وزن ۹۷ کیلوگرم، برای مدال برنز رقابت خواهند کرد.
به این ترتیب کشتی فرنگی ایران در بهترین حالت، به اندازه همان کشتیگیری که او را مجبور به مهاجرت کرد و از کشور راند، شانس مدال طلا خواهد داشت.
علی ارسلان چگونه از ایران رفت؟
۲۸آذر۱۴۰۰، خبرگزاری «ایمنا» گزارش داد «علی ارسلان» دارنده مدال برنز بزرگسالان آسیا و همچنین مدالهای برنز جوانان جهان و چهار طلای آسیایی در ردههای نوجوانان و جوانان، به تابعیت کشور صربستان درآمده است.
دوازدهم دیماه همان سال اما، علی ارسلان برای مذاکره و صحبت نهایی با «علیرضا دبیر» رییس فدراسیون کشتی ایران به فدراسیون کشتی رفت.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی مدعی شد که علی ارسلان به این دلیل که نمیخواسته به کشور صربستان پناهنده شود، با رییس فدراسیون کشتی ایران مذاکره کرده تا مانع از حضور او در تیم ملی کشتی فرنگی این کشور اروپایی نشوند.
فدراسیون ایران میتوانست با شکایت بردن از فدراسیون کشتی صربستان، حضور علی ارسلان در تیم ملی کشتی فرنگی این کشور را با مشکل مواجه کند.
فدراسیون کشتی صربستان از سال ۲۰۱۸ برای جذب علی ارسلان برنامهریزی کرد. یعنی از همان سالی که او در تیم امید کشتی فرنگی ایران در رقابتهای جهانی حضور داشت.
ایسنا در گزارش خود نوشته است که علی ارسلان، با گذشت ۳ سال از آخرین حضورش در اردوهای تیم ملی، مشکلی برای حضور در تیم ملی صربستان نداشت. اما سال ۲۰۲۱ به اردوی تیم ملی دعوت میشود و در دو تورنمنت بلغارستان و صربستان برای ایران به روی تشک میرود. او در هر دو رویداد به عنوان قهرمانی و مدال طلا رسید.
اما «محمد بنا» سرمربی تیم کشتی فرنگی ایران روی نام او خط قرمز کشید؛ او دلایل خط زدن علی ارسلان را مسائل فنی اعلام کرد.
با این وجود، علی ارسلان موفق شد رضایت فدراسیون کشتی ایران را برای شکایت نکردن از صربستان جلب کند.
محمد بنا نیز برای جدایی علی ارسلان و حضورش در صربستان، به علیرضا دبیر چراغ سبز نشان داده بود. سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ایران تصور میکرد حضور علی ارسلان در صربستان، با شکست او همراه میشود و درسی خواهد بود برای سایر کشتیگیرانی که شاید در دورههای بعد به فکر جدایی، تغییر تابعیت یا پناهندگی در کشورهای دیگر باشند.
چه کسی علی ارسلان را از ایران فراری داد؟
برخلاف محمد بنا سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ایران که تصور میکرد علی ارسلان در رقابتهای جهانی شکست خواهد خورد، علیرضا دبیر رییس فدراسیون کشتی ایران به دلایلی کاملا «سیاسی» به کشتیگیر فرنگیکار ایران اجازه داد به صربستان برود.
فدراسیون کشتی صربستان به علی ارسلان پیشنهاد قراردادی تا پایان سال ۲۰۲۴ را ارائه کرده بود؛ یعنی تا پایان رقابتهای المپیک تابستانی پاریس.
در عین حال، در صورتی که علی ارسلان نمیتوانست از طریق قرارداد با فدراسیون کشتی صربستان، برای این کشور مبارزه کند، راه حل دیگری پیش پایش قرار داشت؛ پناهندگی.
خبرگزاری ایسنا، دیماه سال ۱۴۰۰ در گزارش خود به این موضوع اشاره کرده بود که علیرضا دبیر مایل نبود تجربه «سعید مولایی» و فدراسیون جودو که در نهایت به تعلیق فدراسیون جودو ایران انجامید، برای فدراسیون تحت ریاست او تکرار شود.
پس علیرضا دبیر، ترجیح داد بین تقدیم کشتیگیرش به صربستان یا پناهنده شدن او به این کشور، یکی را انتخاب کند.
در عین حال، صحبتهای سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ایران هم انتقاد برانگیز شد. روزنامه «شرق» در گزارشش، صحبتهای تند محمد بنا سرمربی تیم فرنگی ایران را پوشش داد و خطاب به او نوشت: «امثال ارسلان بروند بمیرند؟»
آقای بنا در پاسخ به نقد خبرنگاران در مورد چرایی دعوت نکردن از علی ارسلان گفته بود: «علی ارسلان کجا اول شد که من حقش را ندادم؟ برای جهانی ۲۰۱۸ در انتخابی اول شده، اما اعزام نشده، خب به من چه ربطی دارد؟ مگر من سرمربی بودم؟ بعد از آن هم رفته امیدهای جهان، عنوانی نیاورده. حالا در لیگ برتر مقابل محمدرضا گرایی برنده شد، دعوتش کردیم اردو که اردو لغو شد. بعد از آن هم گرایی را دعوت کردیم.»
علی ارسلان نیز در پاسخ به ادعای محمد بنا گفته بود: «مسئله اصلا برد و باخت نیست؛ مسئله این است که محمد بنا کسی را که بخواهد، با شش بار باخت هم کنار نمیرود و کسی را که نخواهد با شش بار برد هم نمیخواهد.»
«سعید عبدولی» و «جمشید خیرآبادی» که به عنوان کشتیگیر و کمک مربی کنار محمد بنا سالها حضور داشتند، به صحبتهای سرمربی تیم ملی انتقاد کردند و علی ارسلان را قربانی نگاه تبعیضآمیز او دانستند.
علی ارسلان زیر پرچم ایران به مدالهای برنز بزرگسالان آسیا و برنز جوانان جهان و چهار مدال طلای آسیا در ردههای نوجوانان و جوانان رسیده بود و حالا به طلای رقابتهای جهانی دست یافته است؛ البته زیر پرچم صربستان.