وام بانکی برای «۸ متر خانه»؛ یک روزنامه‌نگار: فقط کفاف یک قبر را می‌دهد

 یک آژانس مسکن خالی (آرشیو)صدای آمریکا: اگر از هفت خان مراحل اداری گرفتن وام مسکن به سلامتی گذشتید و موفق به دریافت وام ۴۸۰ میلیون تومانی شدید، حال می‌بایست دو برابر مبلغ وام، اوراق حق تقدم خریداری کنید؛ یعنی ۹۶۰ برگ تسهیلات مسکن که با متوسط قیمت ۱۳۰ هزار تومان ارائه می‌شود. به عبارتی ۱۲۵ میلیون تومان از وامتان برای خرید این اوراق صرف خواهد شد. با ۳۵۵ میلیون باقی مانده و با توجه به قیمت متوسط ۴۵ میلیون تومان برای هر متر مربع خانه در تهران، شما می‌توانید ۷.۸ متر مربع خانه بخرید.

تورم لجام‌گسیخته بر تمام ابعاد زندگی مردم در ایران تاثیر گذاشته و در این میان بر قیمت مسکن نیز بی‌تاثیر نبوده است. در شهریور سال گذشته طبق اعلام بانک مرکزی وام مسکن برای یک زوج در تهران ۴۸۰ میلیون تومان و برای زوج در شهر های بزرگ و مراکز استان ۳۲۰ میلیون تومان تصویب شد که البته برای دریافت این وام می‌بایست دو برابر مبلغ وام «اوراق حق تقدم» خریداری شود. در کنار تمام مشکلات و دلالی‌هایی که این وام برای متقاضیان به همراه داشته، این وام دیگر توان خانه‌دار کردن هیچکس را ندارد.


رضا غیبی، رونامه‌نگار اقتصادی از ایران، در گفت‌و‌گو با بخش فارسی صدای آمریکا در مورد تاثیر تورم بر قیمت مسکن می‌گوید که این وام دردی از مردم دوا نخواهد کرد.

او گفت: «با توجه به این که ما شاهد تورم روزافزون در همه بخش‌ها از جمله مسکن هستیم و متوسط قیمت مسکن در تهران به سمت ۵۰ میلیون تومان حرکت می‌کند، مشکلی هست که باعث می‌شود ۴۸۰ میلیون تومانی که قرار هست بدهند در تهران دردی را دوا نکند. بیشتر از ۲۰ درصدش هم هزینه اوراق تقدم می‌شود و آن چه که باقی می‌ماند با عذرخواهی کفاف خرید یک قبر در بهشت زهرا را خواهد داد، با توجه به تورمی که بر روی حوزه مسکن سایه انداخته است.»

سال‌ها است که مسکن یکی از مهمترین دغدغه‌های مردم ایران، و البته یکی از وعده‌های نامزدهای ریاست جمهوری، بوده است. مسکن مهر یا طرح‌های مشابه نیز در همین زمینه احداث شدند اما جدا از بحث کاهش شدید کیفیت ساختمان‌ها و لحاظ نشدن استانداردهای زیستی از جمله دسترسی به فضا‌های فرهنگی، تفریحی و غیره، چیزی که بیش از همه به چشم می‌آید این است که این طرح‌ها نه تنها نتوانستند نیاز قشر ضعیف برای مسکن را کاهش دهند بلکه وسیله برای درآمد اقشار مرفه‌تر جامعه شد. بحث زیر ساخت یکی از مهمترین مولفه‌ها برای انبوه‌سازی است که در کشور تا کنون لحاظ نشده است. رضا غیبی ضمن اشاره به تجربه مسکن مهر می‌گوید به نظر نمی‌رسد با دستور ، دردی از مشکل مسکن حل شود.

آقای غیبی گفت: «ما بحث زیر ساخت‌ها را داریم. اگر زمینی هم تخصیص داده بشود، قاعدتاً زیر ساخت‌های مناسبی هم برای زندگی در آن فراهم نیست تجربه تلخ مسکن مهر را فراموش نکنیم بسیاری از این مسکن‌ها در جاهایی ساخته شدند که دسترسی به آن دشوار است امکانات اولیه‌ای مثل آب و برق کماکان بر خوردار نیستند این مشکلات وجود داشته، وجود دارد و به نظر نمی‌رسد بتوان در حوزه مسکن اتفاق مثبتی را به نفع مردم رغم بزنیم.»

در دولت ابراهیم رئیسی طرح احداث یک میلیون مسکن هر سال یکی از بحث‌هایی بود که از ابتدا توسط کارشناسان زیر سوال رفت اما ابراهیم رئیسی در گفتگو تلویزیونی که در نخستین سالگرد تکیه زدنش بر صندلی ریاست جمهوری داشت نه تنها از طرح خود دفاع کرد که گفت: ما نیاز به ساخت دو میلیون مسکن داریم. وی اذعان داشت که ساخت یک میلیون مسکن بحثی کاملا کارشناسی شده است. اما رضا غیبی معتقد است این وعده تحقق نخواهد یافت.

او به صدای آمریکا گفت: «قرار بود سالانه یک میلیون مسکن ایجاد کنند. یکسال گذشت یک مسکن هم ایجاد نشد. آن ۴ میلیونی که وعده داده بودند در سه سال آینده حتی به ۵۰ درصد نخواهد رسید. حتی اگر بودجه منابع و زیر ساخت‌های آن را تامین کنند.»

جدا از مبحث اجرایی شدن ادعای ساخت یک میلیون در هر سال، چیزی که این روزها زندگی مردم ایران را با چالشی بزرگ مواجه کرده است تورم افسار گسیخته در همه جوانب زندگی است، تورمی که کمر مردم را زیر بار خود خم کرده و سفره مردم را کوچک‌تر نموده است. افزایش بیش از ۳۰۰ درصدی اجاره‌بها و افزایش چشمگیر قیمت مسکن در کنار بی ارزش شدن پول ملی، رویای خانه‌دار شدن مردم را بسیار دوردست ساخته است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۶۲
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان
اون وام از نظر ج.ا. یه جورایی باید با دین اسلام که شدیدن بوی مرگ میده، هماهنگ باشه. لذت و رفاه در این دنیا برای مسلمانان عیب محسوب میشه، البته نه برای سرکردگان!! 😤
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۶:۱۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.