دادگاه استکهلم حمید نوری را به اتهام دست داشتن در اعدام های سال ۶۷ به حبس ابد محکوم کرد

رادیو فردا: قاضی و هیئت منصفه دادگاه منطقه استکهلم روز پنج‌شنبه، ۲۳ تیر ۱۴۰۱، پس از ۹ ماه بررسی، حکم حمید نوری متهم به دست داشتن در اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در تابستان سال ۶۷ را اعلام کرد.

دادگاه روز پنج‌شنبه حکم حبس ابد را برای آقای نوری تایید کرد.


این نخستین‌ بار است که پس از بیش از سه دهه از اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در تابستان سال ۶۷ در زندان‌های ایران، یکی از متهمان این پرونده دادگاهی و محکوم می‌شود.

دادستان سوئد پیشتر با متهم کردن نوری به «جنایت جنگی» و «قتل عمد» خواستار صدور حکم «حبس ابد» برای او شده بود.

حمید نوری معروف به «حمید عباسی»، دادیار سابق زندان گوهردشت، به دو اتهام اصلی «جنایت جنگی از نوع بین‌المللی» و «قتل عمد» در سوئد به مدت ۹ ماه محاکمه شد.

نخستین جلسه دادگاه محاکمه وی روز ۱۰ اوت سال ۲۰۲۱ آغاز و روز چهارم مِه ۲۰۲۲ به پایان رسید. دادگاه برای شنیدن سخنان شاکیان و دفاعیات متهم، ۹۳ جلسه برگزار کرد.

در این مدت، دست‌کم ۶۰ شاکی و شاهد و ۱۲ کارشناس در حوزه فقه اسلامی حقوق بین‌الملل درباره این پرونده صحبت کردند.
کپی پاسپورت حمید نوریدر تابستان ۱۳۶۷، یک گروه چهارنفره با فرمان روح‌الله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی، هزاران زندانی سیاسی و عقیدتی را که در حال گذراندن دوران حبس خود در زندان‌ها بودند، دوباره «محاکمه» و با اتهام‌های سیاسی اعدام کردند.

حسینعلی نیری، مرتضی اشراقی، ابراهیم رئیسی و مصطفی پورمحمدی چهار مقام قضایی و چهره اصلی این «هیئت مرگ» بودند.

در همان سال ۶۷، حسینعلی منتظری، قائم‌مقام وقت رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با آنان اقدامات‌شان را «بزرگ‌ترین جنایت در تاریخ جمهوری اسلامی» و خود این افراد را «جنایتکار» خواند.

ابراهیم رئیسی نیز که بحث درباره نقش او در این اعدام‌ها به‌ویژه در جریان دو انتخابات ریاست جمهوری پیشین در ایران مطرح شد، از این اعدام‌ها دفاع کرده است.

آقای رئیسی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، در اولین نشست خبری خود به عنوان رئیس‌جمهور منتخب، با «افتخار» از نقش خود در هیئت مرگ دفاع کرد و گفت: «اگر یک دادستان از حقوق مردم و امنیت جامعه دفاع می‌کند، او باید مورد تقدیر و تشویق قرار بگیرد.»

حسینعلی نیری، حاکم شرع جمهوری اسلامی در زمان وقوع اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷، که به گفته شاهدان دادگاه حمید نوری، ریاست گروه موسوم به «هیئت مرگ» را برعهده داشت، هفته گذشته در اظهارنظری نادر از انجام این اعدام‌ها دفاع و اعدام‌شدگان را به تدارک «توطئه‌های جدید» متهم کرد.

او اعدام‌شدگان را به «لجبازی‌های بچگانه» و همچنین تلاش برای زدن «ضرر اقتصادی به نظام» از طریق قطع کردن سیم تلفن و شکستن لامپ متهم کرد.

جمهوری اسلامی در آستانه صدور حکم نهایی در پرونده حمید نوری در سوئد، خواستار آزادی وی شده بود.

کاظم غریب‌آبادی، معاون قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی، در نامه‌ای به میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، در عین حال خواستار «جبران خسارات معنوی و مادی» وارده به او شده بود.

حکومت ایران کمی پس از آغاز این جلسات، علیه برگزاری این دادگاه واکنش نشان داد و حتی به طور غیرمستقیم تهدید کرد که حکم اعدام احمدرضا جلالی پزشک و استاد دانشگاه ایرانی‌-سوئدی را به اجرا می‌گذارد.

آقای جلالی که اکنون در زندان‌های جمهوری اسلامی است، به «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» و «فساد فی‌الارض» متهم شده است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۷
shahruz-kh - فرانکفورت، آلمان

یعنی حداقل ۱۸ سال
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۶
۸۱
P.O.P - تهران، ایران
ولی من شنیدم این سوئدیهای بی‌عرضه و ترسو که حتی تو جنگهای جهانی هم شرکت نکردن و به هیتلر اجازه دادن که از خاکشون رد بشه و به نروژ حمله کنه قراره برش گردونن ایران. اونجا هم که با گل و شیرینی از ایشون پذیرایی میکنن و میشه قهرمان ملی. هیچ کجا دلش برای ما مردم ایران نسوخته و نخواهد سوخت. فقط منافع هست که حرف اول رو میزنه.
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۳
۵۶
ramin-cph - کپنهاگ، دانمارک

عالی….اما این اروپایی‌ها دستشون تو دستای اخونداست، امیدوارم بعد یکی دو سال ازادش نکنن و بزارن تو اون اب هوای مذخرف زندان بپوسه.
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۹
۵۹
فضول میرزا - استکهلم، سوئد

حکم بسیار منصفانه ایست ولی کاشکی حکم اعدام در این کشور بود تا این .....به خطاها به سزای اعمالشون میرسیدند!
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۷
۴۶
سیمرغ ایران - برلین، آلمان

خوب شماها هی حکم صادر کنید از طرف دیگه قانون صادر میکنید که این جنایتکار ها رو تحویل ایران بدید انگار دنیا یک سیرک واقعی شده
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۷
۵۸
ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

هیچ اتفاقی نخواهاد افتاد. الان ایران یا با پول یا گروگانگیری آزادش میکنه
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۱
۵۱
ab5534 - هلسینکی، فنلاند

یعنی با این اوصاف ۱۶ سال را باید در زندان بماند. ۲ سال است که زندانیست و ۱۴ سال دیگر باقی مانده
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۶
۵۹
ادوینو - گوالف، کانادا

آخر اون کشتی که حمید نوری درباره اش گفته بود به گِل نشست آخه میشه با یک انبر جنایتکار آشتی کرد.
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۷
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

با قانونی که فقط بخاطر ایران دارد در بلژیک تصویب میشود و در بازار مشترک لازم الاجرا میشود از این پس محکومین ایرانی با محکومین اروپائی در ایران تعویض خواهند گردید. با این تفاوت که ایران افراد بی گناه را با انگ جاسوسی در زندان می افکند و با تروریست های ایرانی تعویض میشوند. دنیای زشتی داریم! نه!؟
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۸
۳۷
فیل آگاه - لندن، انگلستان

دو تابعیتی های سوئدی هواسشون جمع باشه. الان اینها شروع به گروگانگیری بجرم جاسوسی از شرت رهبری میکنن برای معاوضه
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۶
۶۳
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان

۱۲ کارشناس در حوزه فقه اسلامی یعنی آخوند بعلاوه آخوند کرواتی 😖 حالا این حمید درمونده میگه، رئیس من رئیسی درمونده است، بعد از رئیسی می‌پرسند میگه، رئیس من رهبر درمونده است، از خامنه‌ای می‌پرسند میگه، خدای من الله درمونده است، از الله می‌پرسند میگه، رئیس من امت درمونده است 🥴😤🥴
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۱۴:۲۱
۴۳
Kalam - لوند، سوئد
اولا ابد تو‌سوئد ۱۵ ساله که بعد از دو سوم مدت میشه عفو بگیری یعنی ۱۰ سال بعدم اینا احتمالا بعد چند وقت که آبا از آسیاب افتاد اینو قاتل جانی رو با این آقای جلالی و اون دوتا سوئدی قاچاقچیا عوض میکنن.
‌پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۱
۴۵
sasan87 - سیاتل، ایالات متحده امریکا
غربی ها و تلویزیون ها فارسی خودشون برای توله های مجاهد دارن خفه میکنن . کسایی که مردم دوزار قبولشون ندارن
یکشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +309مصطفی مهرآئین به سیم آخر زد: نهاد ولایت فقیه بزرگترین مشکل این مملکته
  • +158حمله نظامی به ایران از رگ گردن به خامنه‌ای نزدیک‌تر است؛ ارتش اسرائیل در تدارک حمله نظامی با چراغ سبز ترامپ
  • +123حمایت یکپارچه رهبران اروپایی از زلنسکی؛ فن درلاین: شرافت تو شجاعت مردم اوکراین را ارج می‌نهد
  • +121واکنش رضا پهلوی به تصمیم بریتانیا برای مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی
  • +105سعید قاسمی چماقدار حکومت: در دانشگاه عورتین به رهبری حواله دادند!
  • +99بازداشت و بازجویی مجری پیشین پرس‌تی‌وی در فرودگاه هیترو لندن پس از شرکت در مراسم تشییع حسن نصرالله
  • +91حمله اسرائیل به مواضع حکومت سوریه؛ وزیر دفاع اسرائیل: به احمد الشرع اعتماد نمی‌کنیم
  • +89تظاهرات علیه سفر اسکی «جی دی ونس» پس از درگیری او با زلنسکی در کاخ سفید (ویدیو)
  • +87مهدی یراحی، خواننده معترض: در کنار بانوان سرزمینم می‌مانم و دیگر تقاضای مجوز نخواهم کرد
  • +84کنایه رئیس جمهور لبنان به جمهوری اسلامی: کسی نمی‌تواند ادعا کند این اقدامات در حمایت فلسطین است