دستخط پیدا شده در یک بطری شیشه‌ای؛ نامه یکی از مسافران تایتانیک یا یک فریب؟

 عکسی از یک نامه داخل یک بطری یورونیوز: یک متخصص در حوزه تجزیه و تحلیل زبان می‌گوید نامه‌ای که به یک مسافر جوان کشتی معروف تایتانیک نسبت داده و در خلیج فاندی پیدا شده، نادرست است. با این حال سایر متخصصان معتقدند برای روشن شدن این کشف جذاب به تحلیل‌های بیشتری نیاز است.

روزنامه آکادی نوول، در سال ۲۰۱۷ داستان خانواده‌ای از نیوبرانزویک کانادا را گزارش کرد که می‌گفتند گنجی از معروف‌ترین کشتی غرق شده در یک قرن پیش را به دست آورده‌اند.

یک دختر ۱۳ ساله فرانسوی در کشتی تایتانیک
این خانواده مدعی شدند که در کنار ساحل خلیج فاندی کانادا، یک بطری شیشه‌ای کوچک را پیدا کرده‌‌اند که مهر و موم شده بود. این بطری زیر ماسه‌ها و جلبک‌های دریایی پنهان بود. داخل آن نامه به امضای ماتیلد لوفور، دختر ۱۳ ساله فرانسوی بود. ماتیلد یکی از ۱۵۰۰ مسافر کشتی تایتانیک بود.

فرانک لوفور، پدر ماتیلد در سال ۱۹۱۱ در سن ۴۰ سالگی به امید یافتن کار و تأمین آینده زن و ۹ فرزندش به آمریکا رفت و پس از چند ماه برای خانواده‌ پول فرستاد تا آنها هم بیایند. چند ماه بعد، زنش ماری و چهار فرزندش به نام ماتیلد ۱۳ ساله، ژان هشت ساله، آنری پنج ساله و ایدا سه ساله با بلیت درجه سه در کشتی جا داده شدند.

تاریخ این سند طبق نامه، ۱۳ آوریل ۱۹۱۲ است و در آن نوشته شده است: «من این بطری را به وسط اقیانوس اطلس می‌اندازم. ما باید چند روز دیگر به نیویورک برسیم. اگر کسی آن را پیدا کرد، لطفا به خانواده لوفور در لیه‌وَن خبر بدهد. ماتیلد لوفور.»
موضوع جذابی که ذهن‌ها را به خود معطوف کرد
این یافته مدت‌ها است که ذهن‌ها را در دو سوی اقیانوس اطلس مجذوب خود کرده است. بسیاری از رسانه‌ها گزارش‌های مختلفی درباره آن تهیه کردند. کارشناسان، علاقه‌مندان به تاریخ و نوادگان ماتلید تحقیقاتی را برای اعتبار سنجی نامه انجام داده‌اند.

کورالین هاوزنبلاس، کارشناس این حوزه در فرانسه این سند را حدود ۱۴۰ ساعت، حرف به حرف و خط به خط مطالعه کرده است. او که کارشناس خط شناسی است اکنون متقاعد شده که این برگه یک فریب است.

او می‌گوید که در آغاز قرن بیستم تنها خط شکسته در مدارس پذیرفته می‌شد و حروف در یک کلمه به هم متصل می‌شدند. تنها در بزرگسالی نوشتن طبق عادت‌های شخصی تغییر پیدا می‌کرد.

با این حال طبق گفته کورالین هاوزنبلاس، نامه یافت شده به طور قابل توجهی از مدرسه و هنجارهای اجتماعی آن زمان و از نوشته‌های یک دختر ۱۳ ساله در ۱۳ آوریل ۱۹۱۲ فاصله دارد.

او می‌گوید: «نویسنده نامه سعی دارد خط شکسته را حفظ کند و بین حروف کلمه ارتباط بگذارد اما از ۳۱ کلمه تنها دو کلمه با حروف شکسته پیوست شده نوشته شده است.»

وی معتقد است که این موضوع ثابت می‌کند نویسنده نامه برای مدت طولانی خط شکسته ننوشته است. و تمایل طبیعی فرد بزرگسالی را نسان می‌دهد که در قرن بیست و یکم زندگی می‌کند.

این متخصص اضافه کرد که «خیلی سریع نویسنده کنترل [روی نوشتن] را رها می‌کند تا گرایش طبیعی خود به نوشتن را از سر بگیرد که ترکیبی از خط شکسته، متن و گرافیک شخصی است.»
داستان چگونه تمام می‌شود؟
با این حال داستان ممکن است اینگونه تمام نشود. یک گروه چند رشته‌ای از آزمایشگاه باستان‌شناسی و میراثی دانشگاه کبک در ریموسکی به تحقیقات خود در این زمینه ادامه می‌دهد.

ماکسیم گوهیر، مورخ این کار را هماهنگ می‌کند. او تحلیل کورالین هاوزنبلاس را قانع‌کننده می‌داند اما معتقد است که خیلی سریع نتیجه‌گیری می‌کند که نامه یک دروغ است.

وی می‌گوید: «در واقع بیشتر شبیه نوشتن بزرگسالان است…اما هیچ چیزی مانع از آن نمی‌شود که بزرگسالان از طرف ماتیلد در روی کشتی نامه را نوشته باشند. این یک فرضیه است که نباید رد شود.»

این گروه امیدوار است که در سال‌های آینده تجزیه و تحلیل‌های جدیدی را در مونترال انجام دهد.

ماکسیم گوهیر می‌گوید: «ما می‌خواهیم نحوه تا شدن کاغذ و جوهر روی کاغذ را بررسی کنیم. اگر خودکار فیبر کاغذ را شکافته باشد می‌تواند به ما در تعیین نوع قلم استفاده شده و تاریخ تولید احتمالی کمک کند.»

گیوم ماری، جغرافیادان از دانشگاه کبک در ریموسکی اخیرا از خلیج فاندی نیوبرانزویک بازدید کرده است. او با شاگردانش فرآیندهای رسوب‌گذاری و فرسایش را مطالعه کرد.

ماکسیم گوهیر، می‌گوید: «این موضوع درک بهتری ارائه می‌دهد که آیا بطری می‌تواند به زمین بیافتد و با گل مدفون شود و چه مدت می‌تواند جسم را حفظ کند.»

تاریخ گذاری رادیوکربن کاغذ و چوب پنبه قبلا تایید کرده است که بطری و محتویات آن با تاریخ روی نامه ناسازگار نیست. با این حال این موضوع چیزی را ثابت نمی‌کند زیرا به راحتی می‌توان با خرید یک کتاب قدیمی یک صفحه سفید از آن را پاره کرد تا کاغذ تهیه شود.
از تایتانیک تا خلیج فاندی؟
دانیل بورگو، اقیانوس شناس از انستیتو علوم مر دو ریموسکی و همکارانش از موسسه هواشناسی نروژ جریان‌های دریایی را شبیه‌سازی کردند تا بررسی کنند آیا بطری پرتاب شده از کشتی تایتانیک می‌تواند به خلیج فاندی برود.

به گفته آن‌ها احتمال این اتفاق صفر نیست اما بسیار اندک است. زیرا جریان‌های غالب شمال اقیانوس اطلس عمدتا به سمت اروپا حرکت می‌کنند.

ماکسیم گوهیر معتقد است که این شی هنوز تمام اسرار خود را فاش نکرده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.