اثر علمی-تخیلی بزرگ آسیموف به سریال تلویزیونی تبدیل شد
رأی دهید
«بنیاد» که از چندین کتاب و داستان کوتاه تشکیل شده، و از آثار الهامبخش اصلی مجموعه فیلمهای «جنگ ستارگان» بوده است، برداشت علمی-تخیلی آسیموف از «زوال و سقوط امپراطوری روم» ادوارد گیبون، مورخ انگلیسی شهیر قرن هجدهم است.
در آیندهای دور، زمانی که انسانها زمین را پشت سر گذاشتهاند و در سرتاسر کیهان پراکنده شدهاند، تمدنی دوازدههزارساله به وسعت یک کهکشان با جمعیتی در حدود یک تریلیون نفر وجود دارد که تحت سلسله «کلیانها»، که امپراتورهای کلونشده هستند، در صلحی طولانیمدت روزگار میگذرانند.
برای تمشیت همیشگی امور و حفظ ثبات، پیوسته سه نسخه ژنتیکی از امپراطور بر «ترانتور»، سیارهای که پایتخت امپراطوری است، فرمانروایی میکنند: نسخه خردسال به نام «برادر صبح»، نسخه میانسال به نام «برادر ظهر»، و نسخه سالخورده به نام «برادر غروب».
در این میان، دانشمندی نابغه به نام هری سلدون، که بنیانگذار علم «روانتاریخشناسی» است و میتواند رفتار تودههای مردم را با درجه اطمینان بالایی پیشبینی کند، اعلام میدارد که امپراطوری در مسیر زوال است. او پیشبینی میکند که امپراطوری طی پنج قرن آینده سقوط خواهد کرد و در پی آن یک دوران توحش سیهزارساله بر جهان حکمفرما خواهد شد.
سلدون که بر خلاف روال سیاسی-اجتماعیِ دوازدههزار سال اخیر موضع گرفته، مورد تکفیر مقامات قرار میگیرد و محاکمه شده و به اعدام محکوم میشود. با این وجود، او به مقامات میگوید که اگر به او و پیروانش اجازه دهند تا یک پروژه چندنسله را برای بایگانی کردن دانش جمعی بشر آغاز کنند، دوران توحش میتواند به هزار سال کاهش پیدا کند.
«برادر روز» که تجلی دوران بلوغ امپراطور است، پس از شنیدن حرفهای سلدون، نظر او را با اکراه تایید میکند، اما سلدون و پیروانش را به دورترین نقطه کهشکشان به نام «ترمینوس» میفرستد تا پروژه «الحادی»شان را در آنجا راهاندازی کنند. «بنیاد» کذایی در این نقطه از کهکشان شکل میگیرد.
فصل اول سریال «بنیاد» در سپتامبر 2021 از تلویزیون «اپل» پخش شد، و نظر به استقبال بینندگان قرار است ادامه آن نیز ساخته شود. منتقدان از جلوههای تصویری چشمگیر سریال و از تلاش آن برای وفادار ماندن به داستان آسیموف تمجید کردهاند.
درونمایه سریال با دغدغههای امروز بشر ارتباط نزدیکی دارد، که باعث میشود تماشای آن امری لذتبخش باشد.
داستان تمدنی کهن که با امکان سقوط قریبالوقوع خود روبروست، آینهای از جهان ما در بحبوحه دغدغههای خطیر سیاسی و اقلیمی معاصر بوده و رهبران و مردم جهان را به بازنگری اوضاع فعلی و برنامهریزی بلندمدت برای حفظ بشریت ترغیب کرده است.