عادت های غیر بهداشتی شایع شده در دوران قرنطینه
رأی دهید
***
در طول یک سال و شش ماه گذشته که همهگیری ویروس کرونا جهان را زیر و رو کرده، همه حواس ما بیش از هر چیز به تمیزی دستهایمان بوده است. اما آیا برای نظافت بدن، حمام کردن و مسواکزدن هم این گونه بودهایم؟
یک نظرسنجی که اخیرا توسط «شرکت بینالمللی تحلیل داده یوگاو» در بریتانیا انجام شده است، میگوید دستکم بریتانیاییها اینطور نبودهاند و بسیار کمتر از قبل حمام کردهاند. بعضیها با همان لباسهای خواب خود، از خانه کار کرده و بیخیال مسواکزدن روزانه هم شدهاند. برخی دیگر هم از تعویض روزانه لباسهای زیر خود خودداری کردهاند.
برای اغلب ما، صبح با مجموعه کارهای روزمره و تکراری شروع میشود که اغلب مربوط به بهداشت عمومی هستند. دست و صورت خود را میشوییم، دوش میگیریم، مسواک میزنیم، موهای خود را شانه و سشوار میکنیم و بعد هم اگر بخواهیم، آرایش کرده و خود را آماده رفتن به محل کار، دانشگاه یا مدرسه میکنیم.
اما در طول یک سال و شش ماه گذشته که مدارس و دانشگاهها به صورت آنلاین برگزار شدهاند و برخی از مشاغل هم دستکم در ماههای ابتدایی شروع پاندمی کرونا تعطیل بودند، خیلی از ما این عادتهای بهداشتی را کنار گذاشتهایم.
بهتر است بدانید که شما تنها کسی در دنیا نیستید که مسواک زدن صبح را بیخیال شدهاید یا دیگر لباس زیرتان را هر روز صبح عوض نمیکنید. یک نظرسنجی که سایت یوگاو بریتانیا آن را منتشر کرده است، میگوید میزان حمام کردن روزانه در این کشور بسیار کاهش یافته و در میان جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله به زیر ۵۰ درصد رسیده است. مصرف لوازم آرایشی نیز در بریتانیا کاهش چشمگیری داشته است؛ بهنحوی که یک نفر از هر پنج نفری که در این نظرسنجی شرکت کردهاند، گفته با شروع پاندمی، بهندرت از لوازم آرایشی استفاده کرده است.
در مورد آرایش موها و سشوار کردن نیز اوضاع به همین منوال است. ۳۰ درصد از شرکت کنندگان نظرسنجی گفتهاند خیلی کمتر از قبل به موهای خود میرسند و حدود ۵۱ درصد هم گفتهاند که نسبت به قبل از همهگیری کرونا، دفعات شانه زدن، رسیدگی و آرایش موهای آنها کاهش یافته است.
۱۹ درصد از شرکت کنندگان نیز گفتهاند که در طول روز، دیگر سوتین نمیپوشند و ۱۴ درصد هم گفتهاند که خیلی کمتر از قبل دوش میگیرند.
اما نکته نگران کننده این جا است که پنج درصد گفتهاند خیلی کمتر از قبل مسواک میزنند و شش درصد هم دیگر شورت و جوراب خود را به صورت روزانه عوض نمیکنند.
این نظرسنجی که از طریق آنلاین و بدون دریافت مشخصات فردی افراد انجام شده، حدود هزار و ۵۰ فرد بزرگسال بریتانیایی را مورد پرسش قرار داده که از میان آنها، بیشترین میزان پاسخ «خیلی کمتر از قبل از پاندمی»، در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال بوده است.
اما آن گونه که «نیویورکتایمز» میگوید، این فقط منحصر به بریتانیا نیست. این نشریه معتبر امریکایی در گزارشی که در ماه می ۲۰۲۱ منتشر کرده است، نوشته بود بسیاری از پدر و مادرهای امریکایی نیز از عدم رعایت بهداشت فردی توسط نوجوانان خود از زمان شروع پاندمی شکایت دارند.
با اینوجود، نیویورکتایمز میگوید که این احتمالا یکی از تاثیرات مثبت عالمگیری ویروس کرونا بوده است زیرا دوش روزانه موجب هدررفت میزان زیادی آب میشود که در شرایط تغییرات اقلیمی کنونی، باید تا حد امکان کاهش یابد.
ترک عادت موجب مرض است
اگرچه حمام نکردن روزانه میتواند برای محیط زیست مفید باشد اما به اعتقاد دکتر «ترالین سل»، روانپزشک و متخصص اضطراب و افسردگی در امریکا، بیتوجهی به بهداشت فردی و عدم انجام کارهای روزمره برای سلامت روان انسانها مخرب است.
او در این زمینه به «نشنال پست» میگوید: «مردم با ساختارها و روتینهای خود تعریف میشوند و وقتی کارهای روزمره یک نفر، مانند عادت حمامکردن او، لباس پوشیدن یا سشوار کردن موهایش مورد غفلت قرار میگیرد، این فرد در تعریف و شناساندن خود به جامعه دچار مشکل میشود.»
دکتر سل همچنین ادامه میدهد: «با شروع پاندمی، بسیاری از مردم دیگر برای انجام روتینهای بهداشتی خود احساس ضرورت نمیکردند چون لازم نبود کسی را ببینند. بنابراین، لازم نبود یکی دو ساعت زودتر از خواب بیدار شوند و بهخود برسند و همین منجر به ایجاد حس کمارزش بودن این کارها در افراد شده است. در حالی که این کارها واقعا کمارزش نیستند و بسیاری از ما خود را با آنها تعریف میکنیم.»
او با اشاره به مشکلاتی که انسانها در طول دوران عالمگیری کرونا با آن مواجه بودهاند، میگوید: «همه ما از نظر ذهنی خسته هستیم چون باید انرژی زیادی را صرف این کنیم که بعد از این چه خواهد شد. بنابراین بهترین کار این است که سعی کنیم تغییرات بسیار اندکی را در روتین روزانه خود ایجاد کنیم و به همان کارهای روزمرهای که قبلا برای بهداشت فردی خود انجام میدادیم، وفادار بمانیم تا مغزمان را در زمانهایی که محدودیتها کمتر یا بیشتر میشوند، بیش از این خستهتر نکنیم.