بیشتر از نصف زباله های پلاستیکی جهان توسط بیست شرکت تولید می شود

پلاستیک مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی بزرگترین عامل زباله پلاستیکی دانسته شده است بی بی سی :تنها بیست شرکت مسئول ایجاد بیش از نیمی از مواد پلاستیکی یکبار مصرف در جهان هستند که بعد از استفاده دور انداخته می‌شود.
 

این نتیجه‌ای است که اخیرا از بررسی آمار مربوط به عملکرد تولیدکنندگان مواد پلاستیکی به دست آمده است.

 
در این تحقیقات، تقریباً ۱۰۰۰ کارخانه تولید مواد اولیه مورد استفاده در ساخت محصولات پلاستیکی یکبار مصرف مورد بررسی قرار گرفت.
 
بطری‌های پلاستیکی، پلاستیک و نایلون بسته‌بندی مواد غذایی و کیسه‌های خرید پلاستیکی تنها چند نوع از میلیون‌ها اقلام یکبار مصرف پلاستیکی است که دور ریخته شده و غالبا به آب اقیانوس‌ها راه پیدا می‌کند.
 
در این تحقیقات که توسط گروهی با مشارکت مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه لندن انجام شده است، به بررسی این سوال پرداخته شده که کدام شرکت‌ها با تولید پلیمرها در اولین مرحله تولید پلاستیک قرار دارند. پلیمرها در ساخت انواع پلاستیک به کار می‌رود.
 
این بررسی از بیست شرکت پتروشیمی نام می‌برد که به گفته دست اندرکاران این پژوهش، می‌توان آنها را منبع تولید ۵۵ درصد زباله‌های پلاستیکی یکبار مصرف در جهان دانست. شرکت‌های داو، اکسونموبیل و سینوپک در میان این بیست شرکت هستند.
این پژوهش همچنین مشخص کرده است که در کدام کشورها تولید زباله پلاستیک یکبار مصرف براساس سرانه جمعیت از همه بیشتر است.
 
به گفته تهیه‌کنندگان این گزارش، بریتانیا با بیش از ۴۰ کیلوگرم سرانه زباله پلاستیکی در سال در رتبه چهارم قرار دارد و استرالیا و ایالات متحده در رتبه‌های اول و دوم جای گرفته‌اند.
 
در سال گذشته، بخشی از افزایش تقاضا برای مواد پلاستیکی نتیجه نیاز به ماسک و سایر تجهیزات محافظ پزشکی برای مقابله در برابر شیوع ویروس کرونا بود.
تمرکز بر زنجیره تولید
تمرکز تحقیقات قبلی در مورد آثار زباله پلاستیکی بر طبیعت بر شرکت‌های مصرف‌کننده و فروشندگان محصولات بسته‌بندی شده در پلاستیک قرار گرفته بود.
 
پژوهش حاضر مسیر حرکت پلاستیک در زنجیره عرضه را پپگیری کرده و تحقیقات از تولیدکنندگان مواد اولیه ساخت پلاستیک یکبار مصرف شروع شده است.
 
این مواد پلیمری بیشتر از فرآوری سوخت‌های فسیلی از جمله نفت، گاز و زغال سنگ تولید می‌شود.
 
این تحقیقات توسط بنیاد استرلیایی میندرو و گروهی متشکل از پژوهشگران مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه لندن، موسسه بازاریابی وود مکنزی و سازمان محیط زیست استکهلم انجام شده است.
 
در این گزارش آمده است که شرکت آمریکایی اکسونمبیل بزرگترین تولیدکننده ماده پلاستیک یکبار مصرف است و شرکت‌های لیوندلبازل ، پتروچاینا چین ، آرامکو سعودی ، ایندوراما ، سینوپک ، داو، لوته، الپک، براسکم، اینیوس، بورریالیس، بشسکم، ریالنس، توتال، پتروشیمی جیانگ سوهیلون، نیو فارایست، فرموزا، سرمایه گذاری چین و منابع پی تی تی ، توتال ، پتروشیمی جیانگ سو هیلون ، قرن جدید خاور دور، شرکت پلاستیک فرموزا، گروه سرمایه‌گذاری انرژی چین و شرکت منابع چین بعد از آن قرار دارند.
 
به گفته دومینیک چارلز، مدیر امور مالی و شفافیت این بنیاد، "آینده بحران زباله پلاستیکی در دست تنها ۲۰ شرکت" است.
 
وی می‌گوید: "این یک امتیاز خارق العاده برای موسسات نظارت بر محیط زیست و موسسات مالی است که از اهرم‌های فشار خود استفاده کرده و این شرکت‌ها را مجبور کنند به جای تولید پلاستیک جدید از مواد فسیلی، به فعالیت در زمینه بازیافت زباله بپردازند."
 
وی می‌افزاید که تا کنون تاکید بر تلاش برای کاهش آلودگی پلاستیکی معطوف بر تغییر انتخاب افراد یعنی مصرف‌کنندگان نهایی این اقلام بود "اما حالا ما باید به دنبال سرچشمه برویم و جریان سوخت فسیلی را متوقف و پلاستیک مورد نیاز برای بسته‌بندی اقلام مختلف را از زباله به دست بیاوریم."
 
این گزارش نشان می‌دهد که تولید پلاستیک در پنج سال آینده ۳۰ درصد افزایش می‌یابد و باعث افزایش مواد کربنی و ضایعات پلاستیکی می‌شود.
جامعه زباله ساز
یکی از همکاران این پژوهش پروفسور سام فانکهاوزر، کارشناس اقتصاد تغییرات اقلیمی در دانشگاه آکسفورد و مدرسه اقتصاد دانشگاه لندن است.
 
وی معتقد است که "اتکای ما به نفت و گاز نه تنها به تغییرات آب و هوایی دامن می‌زند، بلکه به عنوان ماده اولیه مورد استفاده در تولید پلاستیک‌هایی که به زباله تبدیل می‌شود، اقیانوس‌های ما را هم آلوده می‌کند."
 
او می‌افزاید "اگر بخواهیم با موفقیت با این بحران‌های به هم پیوسته مقابله و آنها را حل کنیم مهم است که شرکت‌های پتروشیمی به سمت گزینه‌های مبتنی بر اقتصاد بازیافتی حرکت کنند."
 
سام فانکهاوزر می‌گوید "مزایای این وضعیت نه تنها برای محیط زیست و اکوسیستم‌های ما مهم است بلکه جوامعی را که با واقعیت‌های آلودگی پلاستیک زندگی‌می کنند متحول کرده و برایشان بسیار سودمند است."
"جام جم"
اکسونموبیل، بزرگترین تولید کننده پلیمرهای پلاستیکی در جهان، می‌گوید در نگرانی جامعه در مورد زباله‌های سهیم است.
 
در بیانیه شرکت آمده است: "اکسونموبیل اقدامات مهمی را در زمینه مقابله با این مشکل صورت داده که از جمله شامل کاهش ضایعات پلاستیک، افزایش قابلیت بازیافت پلاستیک، حمایت از بازیافت زباله و عضویت در اتحادیه اقدام برای پایان دادن به ضایعات پلاستیکی و به حداقل رساندن اتلاف مواد اولیه در جریان تولید بوده است."
 
این بیانیه می‌افزاید "ما همچنین در حال کار بر روی فناوری پیشرفته بازیافت هستیم که هدف آن امکان کاهش و جذب گازهای گلخانه‌ای و کاهش چرخه عمر کامل پلاستیک است."
 
این گروه پژوهشی از اینیوس، از تولیدکنندگان بزرگ پلیمر نیز نظر خواسته است.
 
این شرکت در وبسایت خود می‌گوید در حال کار بر روی روش‌های بازیافت شیمیایی پلاستیک است و می‌افزاید که "جام جم بازیافت پلاستیک به سرعت در دسترس قرار خواهد گرفت و به این معنی خواهد بود که ما می‌توانیم برای تولید محصولات خود از وابستگی به سوخت‌های فسیلی بکاهیم."
 
در همانحال، روز گذشته جنبش صلح سبز که در زمینه حفاظت از محیط زیست فعالیت دارد گفت که زباله‌های پلاستیکی جمع آوری شده برای بازیافت از خانوارهای بریتانیایی در ترکیه به محل دفن زباله ریخته شده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.