دروازه کوروش در نزدیکی تخت‌جمشید کشف شد

 ایرنا: هیات مشترک ایرانی ایتالیایی پس از ۱۰ سال و در آخرین فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی، موفق شدند اثبات کنند کوروش بنیانگذار حکومت هخامنشی، فرمان ساخت دروازه پردیس پارسه را صادر کرده و این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهره‌برداری رسیده است.
 

هیات باستان‌شناسی مشترک ایرانی‌ـ‌ایتالیایی به سرپرستی مشترک پی یر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا و علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ طی ۱۰ فصل کاوش باستان‌شناسی مجموعه اسناد و مدارک گسترده باستان شناسی از این محوطه کشف کردند.

 
دروازه کشف‌شده در محوطه تل آجری واقع در سه کیلومتری شمال‌غرب تختگاه تخت‌جمشید قرار دارد. این دروازه بنایی به ابعاد ۳۰ در ۴۰ متر به ارتفاع تقریبی ۱۲متر بوده است. بنا دارای کریدوری در مرکز بوده که آن را اتاقی مستطیل‌شکل به ابعاد هشت در ۱۲ متر تشکیل می‌داده است و در دورن این اتاق مرکزی چهار صندلی نشیمن وجود داشته است. راهروی مرکزی از دو طرف به سوی پردیس هخامنشی باز می‌شده است.
 
این دروازه از مواد و مصالح خشت و آجر بنا شده است و سرتاسر نمای داخلی و بیرونی آن مزین به آجرهای رنگین بوده است.  بخش پایین و ازاره دیوارها مزین به گل‌های لوتوس، بدنه و نمای دیوارها مزین به انواع پنل‌های رنگین از حیوانات اسطوره‌ای، نمادها و سمبل‌های اعتقادی ایران باستان، هخامنشیان، عیلامیان و اهالی بین‌النهرین بوده است؛ مهم‌تر اینکه در اتاق مرکزی کتیبه‌هایی به خط و نگارش بابلی و عیلامی وجود داشته است.
 
علیرضا عسکری چاوردی، باستان‌شناس و سرپرست ایرانی هیات کاوش تل آجری پارسه در گفت‌وگو با ایرنا عنوان کرد: مجموع اسناد نگارشی، مواد و مصالح ساخت بنا، موتیف‌های به‌کار رفته در تزیین نمای بنا، تاریخ‌گذاری کربن ۱۴ و جنبه‌های تقدس و تشرف به این دروازه نشان می‌دهد که این بنا پس از سال ۵۳۹ قبل از میلاد و به افتخار فتح بابل به دستور کوروش بزرگ ساخته شده است.
 
استاد دانشگاه شیراز افزود: فرزند کوروش بزرگ همزمان با حکومت پدر در شهر بابل به مدت هشت سال فرمانروا بود و در سال ۵۲۹ قبل از میلاد به پادشاهی ایران رسید.
  تزیینات دروازه کوروشوی با اشاره به اینکه کوروش هخامنشی به دلیل اهمیت مذهبی و فتح مهمترین شهر دنیای باستان، بابل، دستور ساخت این دروازه را صادر کرده است، ادامه داد: کمبوجیه فرزندش، به دلیل علاقه به شهر بابل، آشنایی دیرینه با بابلی‌ها و پیوند فرهنگی جهان باستان کار ساخت مجموعه بزرگ معماری شهر پارسه به سبک معماری بابلی را ادامه داد و در دوره وی دروازه پردیس شهر پارسه در بخش فیروزی این شهر به بهره برداری رسید.
 
به گفته عسکری‌چاوردی تلاش هیات باستان شناسی بر تبدیل این محوطه به سایت موزه قابل بازدید برای عموم است و به همین دلیل اقدامات حفاظتی گسترده ای از طرف وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ویژه پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و موسسه ایزمئو ایتالیا برای حفاظت از سازه های خشتی و آجرهای لعاب دار این دروازه فراهم شده است. برنامه کاوش و ساماندهی این محوطه مهم باستانی تا پایان سال ۱۳۹۹ ادامه دارد.  
 نحوه قرارگیری دروازه کوروشمدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز از انجام مراحل مختلف کاوش های باستان شناسی توسط هیات مشترک ایرانی ایتالیایی در تل آجری سخن گفت و افزود: فصل دهم کاوش در محوطه تل آجری در آذرماه سال جاری کلید خورد و در تکمیل کاوش های فصول پیشین، با هدف ساماندهی و آماده سازی محوطه و عرضه شواهد ارزشمند تاریخی آن به بازدیدکنندگان مجموعه تا کنون نیز ادامه دارد.
 
حمید فدایی این کاوش را اقدامی مشترک با همکاران بین المللی در حوزه باستان شناسی با هدف بهره برداری و معرفی این محوطه، بناها و آثار تاریخی منحصربفرد دوران هخامنشی به گردشگران و شهروندان دانست و در این زمینه افزود: با توجه به پیشرفت همزمان عملیات اجرای سقف حفاظتی بر روی این محوطه تاریخی، امید می رود که در آینده نزدیک این محوطه به عنوان یک "سایت موزه" مهم بتواند به عموم بازدیدکنندگان پارسه عرضه میشود.
 
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر اینکه حفاظت و توسعه مراحل مختلف بهره برداری از این محدوده تاریخی گامی مهم در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری کشور محسوب می شود، بیان کرد: این محوطه تاریخی در نزدیکی تخت جمشید شواهد مهمی و ارزشمندی از شهر پارسه را در خود جای داده است و به جهت ارایه درکی ملموس از گستره پایتخت هخامنشیان، می تواند در توسعه گردشگری منطقه گام مهمی تلقی خواهد شد.
 
تُل آجری دروازه‌ای است که پیش از تخت‌جمشید و برای کاخ فیروزی که امروز به طور کامل تخریب شده، در محوطه شهر باستانی پارسه ساخته شده‌است. بنایی که در ۳ کیلومتری تخت‌جمشید واقع شده اما قدیمی‌تر از تخت‌گاه (مجموعه تخت جمشید) ساخته شده‌است.
 
در فصل های گذشته، عملیات باستان شناسی در منطقه تل آجری، چندین اثر و بناهای تاریخی، دارای آجرهای لعاب دار با تصاویری از اسطوره های ایران که قابل مقایسه با بین النهرین و شوش است، کشف شد.
 
محوطه تاریخی تل‌ آجری در نزدیکی تخت‌ جمشید قرار دارد و یکی از بناهای متعلق به دوران هخامنشیان است که به ثبت ملی رسیده و به‌ لحاظ ارزش ‌های تاریخی و هویت محتوایی، میراثی ارزشمند است.
 
بناهایی که در این محوطه کشف شده به احتمال زیاد پیش از بنای تختگاه تخت جمشید ساخته شده و در واقع کشفیات اخیر، خلاء های تاریخی شهر پارسه به ویژه در دوره حکومت کوروش و کمبوجیه و پیش از به قدرت رسیدن داریوش هخامنشی در سال ۵۲۱ پیش از میلاد را پر می کند.بنای تاریخی تخت جمشید حدود ۵۵ کیلومتری شمال شیراز در محدوده شهرستان مرودشت واقع شده است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۶۲
lehrte - هانوفر، آلمان

مفتخورهای نظام اسلامی تا الان هر چیز با ارزشی که داشته بردن حالا که دیگه چیزی ازش باقی نمونده اعلام کردن
دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۶
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
آیا کوروشِ ما مایه افتخار است یا اسکندرِ آنها؟
دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۵
۳۴
grizzly - برلین، آلمان

از اونیکه داریم محافظت نمیشه تخت جمشید و پاسارگاد دارند کم کم از بین میروند و کسی اهمیت نمیده این چیزهایی هم که تازگی کشف کردند بهتره بگذارند زیر خاک بمونه تا یک رژیم مسئول و وطنپرست سر کار بیاد
دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۸
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد
این اواخر روشن شد که طالبان افغانستان همکاریهای زیادی با نظام اخوندی ایران از خیلی قبلها داشته و دارند و حتی بارها شنیدیم و در بعضی از رسانها خبر از این دادن که داعش هم مخفیانه با نظام ایران ارتباط و همکاریهای داشتند و هنوز هم دارند, انگاه باید نتیجه گرفت اثار باستانی که توسط طالبان در افغانستان و داعش در سوریه و عراق نابود و منهدم شدن خواست جمهوری اسلامی ایران بوده که از این دو سازمان , طالبان و داعش داشته اند بخاطر اینکه به غیراز ایران و مناطق شیعه نشین عراق و سوریه نظام اخوندی نمی خواهد هیچ گونه اثار باستانی در دیگر کشورها منطقه نزدیک به ایران باشد که سنی مذهبها و دیگر مذهبها به غیراز شیعه ها بران مناطق ساکن می باشند چونکه نظام اخوندی خواهان ان می باشد که گردشگرهایکه برای بازدید به خاورمیانه سفر میکنن به ایران بیشتر سفر کنن تا هم اثار باستانی ایران و هم زیارتگاه های شیعه یان را بیشتر ببینند و بهتر بشناسند.
دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۹:۲۲
۱۰۷
Aryanboy - آرنیس، آلمان
چند روز دیگه مثل جسد رضا شاه که پیداش کردند ناپدید میشه. یا در بهترین حالت میگن به سرقت رفت و تکه پاره هاش سر از موزه های بریتانیا درمیاره.
‌سه شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۸
۴۲
Chokam - ری، ایران
کوروش آغاز ملی گرایی ایران بود قبل لز کوروش ایران وجود نداشت، اینها یه قوم بسیار کوچک در انشان بودن ،یه ده نزدیک شیراز. اما بدون تمایز قومی ، یعنی بر خلاف بقیه قومها خودشون رو جدا نکردن بلکه با مادها و عیلامی ها و بابلی ها و اشوریها و....در آمیختن و شدن یه امپراطوری. کوروش هم رئیس این امپراطوری به همه مذاهب آزادی داد ولی خودش ایرانیها زرتشتی بودن. شبیه آمریکای امروز که یه کشور مسیحی است ولی آزادی مذاهب برقرار ،امارییس جمهورامریکا حتما مسیحی باید باشه.
‌سه شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.