دیوان محاسبات :۱۵ میلیارد یورو ارز صادراتی بازنگشته است

صدای آمریکا : همزمان با افزایش نرخ دلار در ایران، متقاضیان برای دریافت ارز با دشواری روبرو هستند، با این حال شرکت هایی که عموما با رانت ارز گرفته‌اند از ورود ارز صادراتی خود به بازار خوددداری می‌کنند

تنها دو روز پس از افشای جزئیات تحویل ۲۲ میلیون دلار پول نقد به حماس، دیوان محاسبات هم گزارش داد که ۱۴.۸ میلیارد یورو ارز صادراتی از ۲۲ فروردین ۱۳۹۷ تا ۳۰ آبان امسال به ایران بازنگشته است. به این ترتیب برگ دیگری از کتاب قطور فساد جمهوری اسلامی رسانه‌ای شده است.


در گزارش دیوان محاسبات درباره «تفریغ بودجه سال ۱۳۹۸» که روز سه‌شنبه در مجلس شورای اسلامی قرائت شد، آمده است که ۱۴.۸ میلیارد یورو ارز که دولت با قیمت پایین برای صادرات اختصاص داده بوده به چرحه اقتصادی کشور بازنگشته و بانک مرکزی هم تعداد ۲۵۰ شرکت صادرکننده متخلف را به قوه قضائیه معرفی کرده است.

اما نکته اینجا است که مجموع تعهدات صادراتی این ۲۵۰ شرکت تنها ۵.۷ میلیارد یورو بوده و درباره ۹.۱ میلیارد یوروی دیگر صحبتی نشده است. هرچند این گزارش می‌گوید که در بین شرکت‌های متخلف معرفی شده «بسیاری از این افراد صادرکننده اصلی نبوده‌اند و صادرات از طریق اشخاص ثالث دیگری با اجاره کارت بازرگانی افراد فاقد اهلیت تجاری و بازرگانی، انجام گرفته است.»

پیش از سازمان توسعه تجارت ایران بر اساس آمار و اطلاعات بانک مرکزی در خصوص تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان تا هفتم مهرماه اعلام کرده بود که حدود ۱۶ میلیارد یورو از تعهدات صادراتی تجار در سال‌های ۹۷ و ۹۸ تاکنون پرداخت نشده است و تاکید کرده بود که این بدهی جدا از تعهدات بخش دولتی است.

یک عضو کمیسیون صنایع مجلس نیز گفته بود که از مجموع ۳۵۰۰ شرکتی که ارزهای صادراتی خود را برنگردانده‌اند، ۷۵ شرکت «دانه درشت‌» عمدتا دولتی و نیمه دولتی بیش از ۵ میلیارد یورو ارز را در اختیار گرفته‌اند و هنوز عودت نداده‌اند. به عبارت دیگر، صادرکنندگان دولتی و نیمه دولتی به رغم دریافت دلار ۴۲۰۰ تومانی، ارز حاصل از صادرات خود را برنگردانده‌اند.

این فساد گسترده در زمینه صادرات، بازار ارز، و نهادهای وابسته به دولت در حالی است که شهروندان در سال‌های اخیر تورم شدید و فشار اقتصادی سنگینی را تحمل کرده‌اند و چندین بار در اعتراض به بی‌کفایتی و مشکلات اقتصادی دست به اعتراضات گسترده زدند.

دولت ایالات متحده بارها اعلام کرده است که مقامات جمهوری اسلامی به جای کمک به وضعیت اقتصادی مردم، در پی دزدی از کشور و کمک به گروه‌های نیابتی خود در خاورمیانه هستند.

مواردی از این دست فسادها در پی کشاکش رقابت‌های سیاسی درون نظام جمهوری اسلامی هر از چندگاهی برملا می‌شود و گاهی هم پس از سال‌ها از سوی افرادی که از این فسادها و ریخت و پاش‌های جمهوری اسلامی منتفع شده‌اند افشا می‌شود.
۲۲ میلیون دلار، تنها یک قلم از بخشش ثروت ایران
محمود الزهار، وزیر خارجه پیشین و عضو ارشد کادر رهبری حماس، روز یکشنبه هفتم دی در گفت‌وگو با العالم، شبکه عرب‌زبان تلویزیون حکومتی ایران، جزئیات دریافت ۲۲ میلیون دلار پول نقد از قاسم سلیمانی را افشا کرد.

وزیر خارجه وقت حماس گفت که قرار بود مبلغ بیشتری دریافت کنند اما چون ۹ نفر بودند و «هر چمدان ۴۰ کیلوگرم گنجایش داشت» بنابراین « ۲۲ میلیون دلار در چمدان‌ها» تحویل گرفته‌اند.

هزینه‌کرد منابع مردم ایران در کشورهایی مانند لبنان و فلسطین و در جهت منافع ایدئولوژیک جمهوری اسلامی سابقه‌ای طولانی دارد و بارها مورد اشاره و اعتراض دولت‌ آمریکا نیز قرار گرفته است.

در یکی از آخرین موارد این کمک‌های میلیون دلاری و درست در میانه بحران اقتصادی ایران، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز سه‌شنبه دوم دی ماه دستور ضبط چهار میلیون دلار پولی را که ایران به حماس در باریکه غزه منتقل کرده بود، صادر کرد.

به گزارش روزنامه جروزالم پست، وزارت دفاع اسرائیل در بیانیه‌ای اعلام کرد این پول با هدف تولید سلاح و پرداخت حقوق به تروریست‌ها منتقل شده و منبع ارسالی این پول، رژیم ایران است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.