شلیک در آبسرد، آشفتگی در پاستور؛ پس‌لرزه‌های کشته شدن فخری‌زاده

ایران وایر - حسن جعفری : به فاصله چند ساعت پس از کشته شدن «محسن فخری‌زاده»، عضو ارشد سپاه پاسداران و از عناصر کلیدی فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، مرگ او به محملی برای کشمکش‌های سیاسی در ایران تبدیل شد و اکنون می‌توان دید که اظهار نظرها عموما متفاوت از موارد مشابه قبلی است و در این میان زدن رقیب سیاسی اولویت دارد.
 

***

 
واکنش‌ها در ایران به کشته شدن «محسن فخری‌زاده»، عضو ارشد سپاه پاسداران و از عناصر کلیدی در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، ادامه دارد و به محملی برای تسویه حساب‌های سیاسی تبدیل شده است.
 
«علی خامنه‌ای»، رهبر جمهوری اسلامی، ترجیح داد در پیام کوتاهش فقط بر دو موضوع تاکید کند: «پیگیری این جنایت و مجازات قطعی عاملان و آمران آن» و «پیگیری تلاش علمی و فنی شهید در همه‌ی بخش‌هایی که وی بدان‌ها اشتغال داشت.»
 
اما «حسن روحانی»، رییس جمهوری اسلامی، که سکوتش در ساعات اولیه پس از این رخداد با انتقادهای گسترده رقیبانش مواجه شده بود، صبح جمعه پیامی مکتوب داد و سخنانی کوتاه نیز از او پخش شد.
 
روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت که این اقدام «نشان می‌دهد که دشمنان ما در هفته‌های پر اضطرابی هستند»؛ هفته‌هایی که به گفته او، «احساس می‌کنند شرایط جهانی دارد تغییر می‌کند.»
 
او در عین حال تاکید کرد که ایران «حکیم‌تر و هوشمندتر» از آن است که «در دام توطئه صهیونیست‌ها بیفتد… آنها در فکر ایجاد یک آشوب و بلوا هستند، بدانند ما دست آنها را از پیش خواندیم.»
 
بعدازظهر جمعه رسانه‌های ایران گزارش دادند که محسن فخری‌زاده با تیراندازی و انفجاری که افراد ناشناس بر سر راه او در آبسرد دماوند ترتیب داده بودند کشته شد.
 
رخدادی که جزییات آن متفاوت تعریف می‌شودخبرهایی که مقام‌ها و رسانه‌های ایران در نخستین ساعات پس از ماجرای آبسرد بیان کردند همراه با تناقض‌هایی بود.
 
«خبرگزاری فارس»، نزدیک به سپاه پاسداران، نوشت که در مسیر حرکت فخری‌زاده ابتدا انفجاری روی داده و پس از آن افرادی که کمین کرده بودند، از نقاط نامشخصی شروع به تیراندازی به سمت خودرو کردند.
 
اما «امیر حاتمی»، وزیر دفاع ایران، ترتیب را برعکس ذکر کرد و گفت بعد از تیراندازی مهاجمان که باعث توقف خودرو شد، انفجار روی داد.
 
طرفه آنکه خبرنگار تلویزیون جمهوری اسلامی پس از توضیح وزیر دفاع خطاب به او می‌گوید: «پس بعد از انفجار هم تیراندازی صورت گرفت» که حاتمی ماجرا را دوباره تعریف می‌کند.
 
درباره سایر جزییات رویداد نیز اختلافات و ضد و نقیض‌هایی دیده می‌شود که نمی‌توان همه آنها را به دلایل امنیتی نسبت داد.
 
درباره تعداد کشته‌ها و زخمی‌ها نیز انواع آمار مختلف منتشر شده است. قدر مشترک همه گزارش‌ها شاید کشته شدن فخری‌زاده و جراحت شدید دو تن از محافظانش است و هر گزارشی بیش از آن با گزارشی نقیض روبه‌رو می‌شود.
 
درباره تعداد و سرنوشت مهاجمان نیز گزارش‌های گوناگونی منتشر شده است. همچنین ابتدا خبرنگار صدا و سیما که از محل گزارش می‌داد گفت «بر اساس شنیده‌ها» یک نفر از مهاجمان بازداشت شده است اما بعدا رسانه‌های نزدیک به حکومت آن را تکذیب کردند.
 
بگوییم «هسته‌ای» یا نگوییم؟در نخستین خبرهایی که درباره کشته شدن فخری‌زاده منتشر شد، رسانه‌های ایران از او با عنوان «دانشمند هسته‌ای» نام بردند. اما بعد از آنکه «بهروز کمالوندی»، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، گفت همه دانشمندان هسته‌ای در سلامت هستند از فخری‌زاده با عناوینی دیگر یاد کردند.
 
شاید «حمید رسایی»، نماینده پیشین مجلس و عضو «جبهه پایداری»، نخستین کسی بود که درباره «لحن عجیب دولتی‌ها» درباره فرد کشته‌شده هشدار داد و در توییتی دیگر نوشت: «دانشمند ترورشده پدر هسته‌ای ایران و استاد شهید شهریاری بوده اما بلافاصله پس از ترور ایشان، خط دولتی فشار می‌آورد تا واژه #دانشمند_هسته‌ای از خط خبری سیما حذف شود!»
 
پس از این بود که پای چند تن دیگر نیز به این موضوع کشید. از جمله «فریدون عباسی»، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران و نماینده فعلی مجلس، که به تلویزیون گفت: «کسی هسته‌ای بودن ایشان را انکار نکند. این زمینه‌ای است برای مذاکرات بعدی و به زانو درآوردن ایران. ما باید مواظب باشیم.»
 
مقام‌های دولتی از محسن فخری‌زاده به عنوان رییس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع یاد می‌کنند و حسن روحانی نیز چه در پیام مکتوب و چه در سخنان کوتاهش،‌ اشاره‌ای به ارتباط فخری‌زاده با فعالیت‌های هسته‌ای نکرد.
 
به هر روی اکنون که رهبر جمهوری اسلامی مشخصا از فخری‌زاده به عنوان «دانشمند برجسته و ممتاز هسته‌ای و دفاعی‌» یاد کرده احتمالا از شدت این منازعه کاسته خواهد شد.
 
نام محسن فخری‌زاده از سالیان پیش به عنوان یکی از عناصر مهم و کلیدی فعالیت‌های اتمی نظامی مطرح بود. به طوری که هشت سال پیش، اوت ۲۰۱۲، «وال‌استریت ژورنال» نوشت که او پس از مدتی وقفه، بار دیگر به عرصه بازگشته است.
 
حمله به روحانی و مقایسه او با «عثمان»اما انتقادهای رسایی و عباسی درباره تلاش دولت روحانی برای عدم اشاره به هسته‌ای بودن فخری‌زاده تازه آغاز حملات بود. تا صبح شنبه اکثر اظهار نظرهای مقام‌ها و رسانه‌های جناحی معطوف حمله رقیب سیاسی بوده است.
 
در این مدت حملات بسیار گسترده‌ای علیه برجام، که از آن با «زهرجام» یاد می‌کنند، شخص حسن روحانی و مذاکره احتمالی با آمریکا صورت گرفته است.
 
در مقابل، حسن روحانی درباره رقیبان داخلی موضع‌گیری عمومی نکرده و فقط درباره «دشمنان» گفته است: «آنها موفق نخواهند شد به اهداف خبیثانه خودشان دست پیدا کنند.»
 
انتقادها از دولت روحانی در هفته‌های اخیر به اوجی بی‌سابقه رسیده بود. حتی شماری از طلبه‌های هوادار رهبر جمهوری اسلامی نیز برای صبح پنجشنبه برنامه‌ای با عنوان «راهپیمایی استیضاح» در قم ترتیب داده بودند.
 
«مجتبی ذوالنوری»، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، به «سیاسیون و کاسبکاران مذاکره» تاخت.
 
«عباس مقتدایی»، نایب رییس همین کمیسیون نوشت: «آنگاه که سیاستمداری در کشورمان می‌گفت تعهد در برابر تعهد، اقدام برابر اقدام، دشمنان در حال اجرای نقشه ترور دانشمندان ما بودند و نقشه شومشان اجرا شد.»
 
حسن روحانی چند روز پیش گفته بود «راه حل مساله ایران و آمریکا بسیار آسان است» و باید به «شرایط ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷» بازگشت و رویکرد جمهوری اسلامی از این پس تعهد در برابر تعهد، و اقدام در برابر اقدام خواهد بود.
 
«نظام‌الدین موسوی»، دیگر نماینده مجلس، در توییتی نوشت: «دولتمردان ما پالس تعامل میفرستند و ساز مذاکره تازه کوک میکنند. اما دانشمند هسته ای ما ترور میشود. ترس و عقب نشینی، تدبیر نیست. حماقت است.»
 
«محمد قمی»، رییس سازمان تبلیغات اسلامی که از او به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی برای انتخابات ریاست جمهوری یاد می‌شود، با اشاره به اینکه «باید سرها را که همچون کبک در خاک فرو برده‌اند، بیرون اورند» بر انهایی که به گفته او همچنان «سخن از مذاکره از جنس "بده و نستان" می‌زنند» تاخت.
 
«علیرضا پناهیان»، روحانی نزدیک به مراکز امنیتی، نیز نوشت: «اخیرا زمینه‌سازان ظهور جمعه‌ها به شهادت می‌رسند، و زمینه‌سازان ترور همجنان دم از مذاکره می‌زنند.»
 
شمار این گونه اظهار نظرها بسیار پرشمار بود. کانال‌های سپاه پاسداران نیز یک سخنرانی را دست به دست می‌کنند که گوینده آن را «حجت‌الاسلام طائب» معرفی کرده‌اند.
 
«حسن طائب» مسئول اطلاعات سپاه است اما برادر او، «مهدی طائب» اهل سخنرانی‌هایی از این دست است که معمولا در کانال‌های یادشده بازنشر می‌شود.
 
طائب در این سخنرانی حسن روحانی را با «عثمان»، خلیفه سوم پس از پیامبر اسلام،‌ مقایسه کرده و گفته است به جای اصرار بر استیضاح و برکناری او «که نقشه شوم آمریکا و خائنین یا ساده لوح‌های داخلی است» باید بماند اما «همه دستگاه‌ها مانند سپاه به میدان بیایند و از همه ظرفیت خود برای کنترل اوضاع تا انتخابات بعدی استفاده کنند.»
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۲
omidnaomid - بروکسل، بلژیک

دورود! نه کار شما بود و نه کار من ۰ همه می دونند که کار خودشونه ۰همون طور که اُس قاسم فروختن ۰این رو هم معامله کردن۰حالا عموش حسن میاد تلافی کنه۰دوروز دیگه دوتا بدبخت رو میارن جلو دوربین و فیلم تکراری که:آره اله بله۰اصل خودشون هستن۰الان سه تا آزاد شد از انطرف ،اینو دادن۰فکر کنید چرا الان و امروز درست بعد از آزادی سه تا بمب گذار؟؟؟؟
شنبه ۸ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۷
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.