آیا علی خامنه‌ای درست می‌گوید که «گرانی توجیه ندارد»؟

رادیو فردا  ،یادداشتی از جمشید اسدی:
آیت‌الله علی خامنه‌‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی تلویزیونی خود برای تبریک زادروز پیامبر اسلام و امام ششم شیعیان، روز سه‌شنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۹، به گرانی‌ها هم اشاره کرد و گفت: «این گرانی‌ها… از گوشت قرمز و مرغ تا پوشک بچه توجیهی ندارند. با مدیریت هماهنگ دستگاه‌ها این مشکلات قابل حل شدن است».

سخن رهبر نظام ولایی یکسره نادرست نیست، اما غلط‌انداز است. یکسره نادرست نیست چون سختی‌های اقتصادی در ایران تنها ناشی از تحریم‌ها نیست، بلکه پیش و بیش از آن، ناشی از انحصار حکومتی و رانتی است که نخست به اسم «خودکفایی» و سپس «درون‌زایی» به تولید و کسب‌وکار در ایران آسیب‌های سهمگین زد.


فروپاشی ارزش ریال در برابر دلار نمونه این آسیب است که از همان آغاز برپایی جمهوری اسلامی و حتی پیش از وضع تحریم‌ها به راه افتاد و تا به امروز ادامه دارد.

اشاره آیت‌الله خامنه‌‌ای اما غلط‌انداز و گمراه‌کننده است، چون در پی باوراندن این است که گویا اگر مسئولین در چارچوب همین نظام ایدئولوژیک تنش‌افروز دست و دل به کار دهند، می‌توانند سختی‌های اقتصادی همچون تورم فزاینده، بیکاری گسترده و تولید درهم‌شکسته را درمان کنند.

چنین نیست؛ چنانکه روزگار اقتصادی ایران با هر دولت و رئیس‌جمهوری که آمد و رفت، همواره بدتر شد تا آن جا که صنعت نفت، ستون پایه اقتصاد ایران با تأسیسات بیشتر در پس از انقلاب، کمتر از میزان آن در پیش از انقلاب تولید کرد.

سخن رهبر جمهوری اسلامی اشتباه‌انداز است چون پوشیده می‌دارد که تحریم‌ها روزگار سخت اقتصادی را بدتر از پیش کرد؛ چنانکه بهای کالای مصرفی پردوام و خودروی پراید، از سال ۱۳۸۹ تا سال ۱۳۹۹، ۱۵ برابر و بهای کالای خوراکی، برنج، در همان مدت بیش از ۱۰ برابر شد. این از خرج مردم. نمونه درآمد هم یارانه ۴۵ هزار تومانی است که ارزشی برابر ۴۰ دلار در سال ۱۳۸۹ و ۲ دلار در سال ۱۳۹۹ داشت.

اما چرا آیت‌الله خامنه‌‌ای، با وجود گزارش‌های رسمی و گفته‌های مقامات نظام در مورد گرانی‌های نگران‌کننده، «توجیهی» برای گرانی نمی‌بیند و می‌کوشد مردمان را به اشتباه بیندازد؟

چون او همچون حسن روحانی، رئیس دولت، و عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، می‌کوشد تا با پیام‌های «آرام‌کننده» و «اطمینان‌بخش» بر انتظارات و روان مردم تأثیر بگذارد تا از شدت تقاضا و شاید بدین ترتیب از افزایش قیمت‌ها بکاهد.

اما رفتار اقتصادی تنها بر پایه انتظار ذهنی نیست. مردم، اگر هم ترفندی را باور کنند، زود به واقعیت‌های اقتصادی پی می‌برند. این‌چنین است که شاخص فلاکت (گرانی + بیکاری) همواره افزایش یافته است.
ارزش صدهزار تومان به دلار در دوره زمانی ۵۰ سال
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۷
تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک

زیاد قارتو قورت نکن هم بالا تونو دیدیم هم پائین تونو
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۰
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد

اخر ایها الناس شما را به حق شهدان جنگ تحمیلی ایران بر عراق, علی خامنه ای کی راست گفته است تا این بار درست بگوید؟
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۶
۴۶
مسافران - آنکارا، ترکیه
برخی از گرانی ها مربوط به جامعهُ دلالان بیوجدان است.از کشاورز فلان قیمت می خرند و با دپو«انبار» کردن چند برابرقیمت میفروشند.حتی در تهیهُ بلیط پرواز از/به ایران داخل/خارج ایران شما دلالانی را در قالب آژانس مسافرتی می بینید که نرخهای سرخود طلب میکنند.درتوجیه آن می گویند دلار گران شده است!اگر روز قبل می آمدی فلان قدر بود!من هنوز نمی دانم چطور در یکروز قیمت یک بلیط را،که از ملزومات اولیهُ زندگی نیست،دلال دوبرابر میکند!
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۰
۶۴
zarduscht - فرانکفورت، آلمان
آره برای کسی‌ که ۱۲۰ میلیارد در حساب‌های بانک سنگاپور و دوبی‌ دارد. گرانی هیچ گونه توجیه ندارد. معمولا مثل طوله بسیجی‌ نیستم. که از همه طلبکار .قد ۱۱۰. قطر شکم ۱۲۰. بوی گند عطر شاه ابدل عظیم. ریش و پشم مثل خرس گریزلی کانادا ولی‌ به بینی‌ دیگران ایراد می‌‌گیرند. خدا وکیلی.یک نگاه به اقاشون. بعد شانامه را باز کنید.جنگ رستم با اکوان دیو. و مادر فولاد زره. عفریته ای از داستان امیر ارسلان . آقا به نظر شما آشنا نمی‌‌یاد. ؟این شباهت عجیب بر انگیز نیست؟ از هر دو تا به ارث برده.
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۱
۵۸
فضول میرزا - استکهلم، سوئد
تو برو دعای کمیلت رو بخون بقیه پیشکش!
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۳
۴۲
Chokam - ری، ایران
کنترل قیمت باعث احتکار و در نتیجه کمبود وقحطی کالاهای اساسی میشه یعنی بدتر باعث شورش مردم میشه برای همین اینها دست فروشندگان رو باز گذاشتن تا جنسها رو با هر قیمتی بفروشن . بجای احتکار.در واقع سر دو راهی قرار گرفتن که کدامیک احتمال شورش رو کمتر میکنه، دو راهی قحطی یا گرانی
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۱
۶۴
zarduscht - فرانکفورت، آلمان
[::مسافران - آنکارا، ترکیه::]. جدی می‌‌گی ؟ کجا نوشته شده ؟ اصول کافی‌ مولا صدرا؟ اصلا ربطی‌ به امام ندارد. که گفت .اقتصاد مال خر است. هیچ ربطی‌ هم به افزایش سود بانکی‌ به بهانه کنترل تورم ندارد. در اصل برای شیخ نزول خوار.پوزش.کارمزد بانکی. اسمش به قوانین اسلام بهتر می‌‌خورد. سر قرآن خود هم کلاه می‌‌گذارید. کوچکترین ربطی‌ هم به تخصیص آرز ۴۲۰۰ به نام مردم در اصل برای آقازاده ها.ندارد. هیچ ربطی‌ هم به شرکت‌ها وابسته به سپاه و بسیج ندارد. که به زور مسلسل کار می‌‌گیرند. و هیچ کاری هم نمی‌‌کنند. اگر هم اسکله ۵۰۰ میلیون دلاری یک روز بعد از تحویل غرق می‌‌شود. اگر در یک اتاق سیاه دنبال گربه سیاه می‌‌گردی.این فلسفه است.اگر دنبال گربه سیاه که نیست.می‌ گردی. این متافیزیک است. اگر دنبال گربه که نیست می‌‌گردی و فریاد پیدا کردم .این دین است و تحلیل شما از مفتضح بودن اقتصاد ایران. توصیه بنده حقیر اگر دنبال گربه سیاه می‌‌گردی.در اتاق تاریک،خیلی‌ راحت. یک فانوس کوچک در دست.به این می‌‌گویند علم و دانش. دیگر چند تا دلال لاله زار را مقصر نمی‌‌دانی. گربه سیاه زیر عمامه آقا است.فانوس هم لازم نیست
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۳
۴۶
مسافران - آنکارا، ترکیه
[::zarduscht - فرانکفورت، آلمان::]. ربطی به امام ندارد.دلالان همیشه بوده اند و هنوز هم هستند.واقعیت اینست که قوانین بانکی ایران از زمان تأسیس «بانک شاهی» توسط انگلیس و بعدتر ازآن به ترتیب بانک سپه وبانک ملی درحدود نودوپنج و نودسال پیش تابحال تغییر نکرده اندوهمان است که بوده.شاید برخی تبصره ها عوض شده باشند ولی قوانین آنها تاکنون عوض نشده اند.
‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۲۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.