جنگ قره‌باغ؛ «نواحی هم‌مرز با ایران به کنترل باکو درآمد»

دویچه وله :رئیس جمهموری آذربایجان در توییتر نوشت با آزادسازی منطقه "آغ‌بند" و چند روستای دیگر، نواحی نزدیک به نوار مرزی ایران "به طور کامل امن" شده‌اند. وزیران خارجه طرفین منازعه قرار است هر یک جداگانه با مایک پمپئو دیدار کنند.

درگیری جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر قره‌باغ کوهستانی، وارد ۲۶مین روز خود شد. در این فاصله و با تلاش‌های دیپلماتیک‌، آتش‌بس برقرار شده که ناپایدار بوده‌اند. مقامات ارمنستان از جان باختن ۸۷۴ پرسنل نظامی و ۳۷ غیرنظامی در این چند هفته خبر می‌دهند. باکو بدون ذکر شمار نظامیان کشته شده، قربانیان غیرنظامی را ۶۱ تن و مجروحان را ۲۹۱ نفر اعلام کرده است.


سربازان ارمنستان در هفت شهر متعلق به جمهوری آذربایجان حضور دارند که خطه‌ای هم مرز با ایران است. عصر پنجشنبه ۲۲ اکتبر، مقامات باکو از آزادی و تصرف مناطق مشرف به خاک ایران خبر دادند.

الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان در توییتر نوشت: «مرز رسمی ایران و آذربایجان  با آزادسازی  "آغبند"، به طور کامل در امن و امان قرار گرفت.»

این در حالی است که روستاهای مرزی ایران در روزهای گذشته از گزند توپخانه طرفین در امان نبوده‌اند. فرماندار شهرستان خداآفرین اعلام کرد که تنها در روز چهارشنبه ۳۰ مهر، ۷۱ گلوله جنگی به روستاهای این شهرستان اصابت کرده‌اند.

در سه هفته گذشته، چند  پهپاد هم در خاک ایران سقوط کردند که به گفته مقامات مسئول، خسارات جانی و مالی نداشتند. آخرین مورد، روز سه‌شنبه ۲۹ مهر، یک پهپاد در روستای "قره‌قوچ" در اراضی مرتعی بخش منجوان افتاد.

وزیران خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان روز جمعه ۲۳ اکتبر، با مایک پمپئو، همتای آمریکایی خود در واشنگتن دیدار می‌کنند؛ دیداری جداگانه برای رایزنی درباره چشم‌انداز کشمکش. در حال حاضر و با توجه به نقض دو آتش‌بس قبلی، امید چندانی به توافق طرفین برای آتش‌بس پایدار وجود ندارد.

رئیس کمیته جهانی صلیب سرخ که ناظر بر درگیری‌هاست، از طرفین خواسته که هدف گرفتن مناطق غیرنظامی و عملیات توپخانه علیه مردم عادی را متوقف کنند.

ژراردو مولوژنیک، مسئول این ماموریت به خبرگزاری فرانسه گفته است: «ما مصر هستیم که طرفین قوانین بشردوستانه بین‌المللی را رعایت کنند.»

باکو هیچگاه تمایل برای دستیابی به قره‌باغ و مناطق هفت‌گانه را پنهان نکرده؛ اما تحلیلگران، توسل به جنگ برای نیل به چنین نیتی را به چالش کشیده‌‌اند. تلا‌ش‌های دیپلماتیک نیز تا کنون ثمری نداشته‌اند. باشینیان، نخست وزیر ارمنتستان راه حل سیاسی را منتفی می‌داند و طرفین هر یک بر مواضع خود پافشاری می‌کنند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه می‌گوید حدود پنج هزار نفر در جنگ قره‌باغ کشته شده‌اند و هر یک از طرفین نزدیک دو هزار قربانی داده‌اند. او ابراز امیدواری کرده که مسکو با کمک ایالات متحده، راه حلی برای منازعه قره‌باغ بیابد.

روسیه در طول تاریخ، حامی ارمنستان بوده اما روابط نزدیکی نیز با جمهوری آذربایجان دارد و در سال‌های اخیر بارها هر دو کشور را با سلاح تامین کرده است. پوتین پیش‌تر گفته که درگیری‌ها در منطقه قره‌باغ کوهستانی در خاک جمهوری آذربایجان صورت می‌گیرد و مسکو در این مسئله دخالت نخواهد کرد.

در روزهای آغازین درگیری، اخبار مبنی بر ارسال کمک‌های نظامی روسیه از ارمنستان از طریق حریم زمینی و هوایی ایران، جنجال آفرین شد. تهران چنین اخباری را تکذیب کرد و خواهان میانجی‌گری بین دو کشور شد.

در تازه‌ترین تحول،  رئیس جمهور ایران در تماس تلفنی با همتای خود در ترکیه، گفت‌وگو برای حل مشکل قره‌باغ را ضروری خواند. پایگاه اطلاع‌رسانی دولت ایران به نقل از روحانی نوشت: «ایران و ترکیه به عنوان دو کشور قدرتمند در منطقه و همچنین کشور روسیه می‌توانند برای استقرار صلح و ثبات در منطقه کمک کنند و شاهد استقرار صلح و آرامش در منطقه با اجرای حقوق بین الملل و تمامیت ارضی باشند.»

ترکیه متحد نزدیک جمهوری آذربایجان است و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور تاکید کرده که باکو باید از فرصت کنونی برای "تعیین سرنوشت سرزمین‌های اشغالی آذربایجان" استفاده کند. او از همان آغاز تصریح کرد که آنکارا با قطعیت پشت باکو می‌ایستد.

منطقه قره‌باغ کوهستانی با ۱۴۵هزار نفر جمعیت، از نظر حقوق بین‌الملل بخشی از خاک آذربایجان محسوب می‌شود. ارمنستان اما در جریان جنگی که پس از فروپاشی اتحاد شوروی درگرفت، کنترل این منطقه و هفت شهر دیگر آذربایجان را در دست گرفت. از سال ۱۹۹۴ بین آذربایجان و ارمنستان قرارداد آتش‌بس برقرار است اما قره‌باغ هم‌چنان محل مناقشه دو کشور است.

درگیری‌های ده‌ها ساله طرفین بر سر قره‌باغ تاکنون بیش از ۳۰ هزار قربانی بر جای گذاشته‌ است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا

این خبر مالِ ۳ روز پیش است. طبقِ معمول سایتِ ایرانیان در خواب است. در حالِ حاضر نیروهای جمهوریِ ارتساخ در حالِ باز پس گیری مناطقِ اشغال شده هستند . ضمنا " پان ترک‌ها " زیاد خوش حال نباشند چرا که گرفتنِ ۲ شهرِ کوچک با به کار بردنِ لشکرِ ۱۰۰۰۰۰ نفری و حمایتِ ترکیه و اسرائل و نیروهای تروریستِ پکستانی و سوری از یک گروهِ شبهِ نظامیِ ۵۰۰۰ نفری بعد از ۲۵ روز نه تنها پیروزی نیست بلکه " خفت " است !
‌پنجشنبه ۱ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۱
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
ضمنا دقت کنید که اخلاصِ نیروهای آذری در هددیست که تا کنون هیچ گزارشی از تعداد تلفاتِ نظامی نداده ا‌ند!! اما ارمنستان دائماً گزارش‌ها را به طورِ کامل در اختیارِ خبر گذاری‌ها قرار میدهد. اما به شما میگویم طبقِ اخبار از منابع موثق کشته شدگانِ نظامیِ آذربایجان در حدودِ ۱۵۰۰ نفر هست که خبر گذاریِ فرانسه از شناسائیِ ۱۸۰ تروریستِ سوری در بینِ اجساد خبر داده است !
‌پنجشنبه ۱ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۷
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
در ۱۹۱۸ ارمنستان نقشه از دریا تا دریا (خزر تا مدیترانه) را میکشید ودولت عثمانی هم ضعیف شده بود و دولت ایران هم که هیچ قدرتی نداشت،ارامنه شمال با ارامنه ایران دست به یکی شدند ‌شروع به قتل و عام وغارت کردند
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۰۶
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
هنوز در ارومیه از زیر خیابان‌ها و از زیر مدارس قدیم مردم قتل و عام شده پیدا مشه ،مردم ارومیه با آب کردن سماورها ‌آهن آلات سلاح میساختند تا از خود دفاع بکنند، هیچ کس به ما کمک نکرد
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۱۶
۴۴
amirgheryou - تهران، ایران
یاشاسون آزربایجان. یاشاسون ایران.
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۱۸
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
به کمک اسلحه های روسیه،فرانسه انگلیس واروپایی شمال غرب ایران را به آتش کشیدند،عثمانیها ی شکست خورده با آخرین قدرت باقیمانده اش وارد ارومیه ،خوی،ماکو وسلماس شد وبا ما یکی شد و ارمنی‌ها را بیرون کردیم.
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۲۵
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
خیلی دوست دارم بدونم هم وطنان ایرانی طرفدار کی هستند آیا اقوام مادری من باید در گنجه گشته بشن؟؟ اگر درد ودلمان را با شما شریک میشیم میگین یا پان ترک هستیم یا پونجه مون کم شده! پس هم وطن بودن یوخده؟؟
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۳۴
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
یارو اومدأه نوشته : دوس دارم بدونم هموطن‌ها طرفدارِ کی‌ هستند ! خو اینو از اونایی بپرس که ۲ هفته پیش تو تهران و تبریز پرچمِ ارمنستان رو آتیش زدن و شعار دادند : فارس و کرد و آارمنی ، دشمنِ آذربایجانی ! هنوز هم زبانتان دراز است !
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۲:۳۸
۴۴
Liberte - ارومیه، ایران
[::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. گفتید پان ترک ها خوشحال نباشند. با اینکه مثل هر انسان دیگه ای از ملیت و قومیت مادریم رو ستایش میکنم ولی بایست بگم در این مورد جنگ دو کشور که دوستشون دارم و کشته شدن5 هزار بی گناه از هر دو طرف واقعا ناراحتم می کنه، هر روز به امید خبر یک راه حل سیاسی یا حقوقی برای حل این بحران می گردم، ولی افسوس که نه روسیه و آمریکای ترامپ که منافع خاصی در اینجا نداره ، ناظر هستند. یاد م نرفته که روسها در آبخازیا و آمریکایی ها در کوزوو چه سریع خط و نشون کشیدند ، ترکیه با سران عوامفریب خودش آتش بیار معرکه هست و تنها فرانسه است که قدری مایل به استقرار صلحه. هر دو طرف در قره باغ دارای حقوقی هستند. اونجا خاک آذربایجانه ولی نمیشه از حق و حقوق ارامنه قره باغ که بیش از یک قرن هم اونجا هستند، گذشت. به هر حال برخلاف ترک های ترکیه، ترک های آذری و ارامنه قرن ها با مسالمت با هم زیستند، صفویه و قاجاریه هم با اینکه ترک بودند ، امتیازات خاصی به این اقلیت با استعداد دادند نه اینکه مثل سلاطین عثمانی و بعد ها ترک های جوان در اثنای جنگ جهانی اول قتل العامشون کنند.
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۶:۱۹
۴۴
Liberte - ارومیه، ایران
[::Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان::]. اونهایی که نوشتید وارد شهرهای آذربایجان شدند و فتنه به پا کردند، ارامنه نبودند ، آسوریان بودند که انگلیسی ها تسلیح کرده بودند و عمدتا هم از عراق اومده بودند و به جلو" معروف بودند، از اون طرف هم کردها رو ترکیه مسلح کرده بود و جنگ کردها و جلو ها موجب کشتار ترک ها و ارمنی ها ی بی گناه شد.واقعه بسیار تلخ. من طرفدار حل موضوع به طریق سیاسی و حقوقی هستم. قره باغ رو ارامنه به باکو تسلیم کنند و آذربایجان هم غرامت بسیار بالایی به ساکنان ارمنی اونجا بده و همینطور به ارمنستان که مشکلات اقتصادی داره. پای ترکیه و اسلامگرایی هم از آذربایجان مترقی بیرون میآد. چون معلوم اردوغانیسم دنبال چی می گرده.
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۶:۲۷
۴۲
rahjoo - مازندران، ایران
[::Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان::]. از نبش قبر ارومیه و اقوام مادری که بگذریم تاریخ ظلمهای بسیاری از ترکان دیده و درش هضم و نفی کردن ملل تحت تجاوز توسط ترکان رو با سند و مدرک معتبر کاملا دیده.جنابعالی مختاری پان و غیر پان باشی اما بدون انصاف و عدالت از هر چیزی بالاتره.ما نزاد و کشورمون رو انتخاب نکردیم پس قابل افتخار و حمایت چشم و گوش بسته هم نیست!. تو میگی کشتگان ارومیه ارامنه هم میگن نسل کشی کاملا مستدل و هدفمند ارامنه توسط ترکان.باهم روراست باشیم خدمات ترکان عثمانی و ترکان ایران در اسیای صغیر چقدر بوده و هست؟ترکان سلجوق و غزنوی در فرهنگ ایران حل شدند اما همان سلاجقه در بیزانس چون فرهنگ اسلام پشت بندش نبود یک نفی اساسی از یونانیان ارامنه و کردها کردند و شدند عثمانی.اگر در ترکیه امروزی هم بیزانس نبود و یک اسلام ایرانی بود آیا مرزهای ایران تا آژه امتداد نداشت؟!داشت.ترکان کاملا حل می شدند .بزرگترین ضعف در عین بالیدن ترکان بعنوان قدرت میدونه چیه؟!!ارتش و قشون.اگر یک سال آروم بمونن علیه خلیفه عثمانی شورش می کنن.اردوغان شما هم به همین خاطر آروم و قرار نداره.بخاطر خودش و به بهانه مردمش
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۶:۳۴
۵۴
امیرعلی ایرانی - ویسبادن، آلمان
[::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. دمت گرم.کل اینها خاک ایران بوده و حالا که نیست حق ارمنستان است نه مغول.
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۱۹:۳۳
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
قتل ‌عام جیلولوق به دست ارامنه ،اشوری ها واربابان کورد که با هم متحد شده بودند شد. ارامنه از طبق سلماس وارد ایران شدند. جالب اینجاست چرا در ایران مردم همه چیز را راجبع ۱۴۰۰ سال قبل یا ۲۵۰۰ سال قبل را میدونن ولی اتفاقات ۱۰۰ سال پیش بی نمی دونن،شاید به همین دلیل خیلی از آذری‌ها دلشون پره .دلیلی که ایران هنوز تجزیه نشده به خاطر مرکز شیعه بودنشه. دین آدم را‌کور و کر میکنه.
شنبه ۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۶
۶۲
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
به جای هم دردی با مردم آذری و به رسمیت شناختن قتل و عام جیلو لوق اسم شهر ارومیه را به رضا ییه تغییر دادن ،چه حرکت شاهانه ای !!
شنبه ۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۶
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.