آیا پهپادهای ترکیه معادله جنگ در قره‌باغ را تغییر می‌دهند؟

یورونیوز :استفاده آذربایجان از پهپادهای ساخت ترکیه در جنگ با ارمنستان بر سر منطقه ناگورنو- قره‌باغ، توجه کارشناسان نظامی را به خود جلب کرده است.

باکو ادعا می‌کند که با استفاده از جنگ‌افزارهای ساخت ترکیه توانسته‌ است در این نزاع و در مقابل ارمنستان به برتری نظامی دست یابد.


الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان در مصاحبه‌ای با بیان اینکه پهپادهای ترکیه‌ای «سلاح‌هایی بسیار مدرن و کارآمد هستند»، گفت: «من می‌توانم به شما بگویم تنها با این پهپاد‌ها که از ترکیه خریداری کرده‌ایم، تجهیزات نظامی ارمنستان به ارزش یک میلیارد دلار را نابود کردیم.»

پهپادهای ترکیه یکی از اصلی‌ترین ابزارهای پشتیبانی آنکارا از متحد خود آذربایجان به شمار می‌رود. ارمنستان به دفعات حمایت نظامی ترکیه از آذربایجان را محکوم کرده است.

عردا مولود اوغلو، کارشناس مسائل نظامی و دفاعی در این باره می‌گوید: «ترکیه مقدار قابل توجهی از تجربه خود را به خدمت گرفت تا طراحی و تولید چنین پهپادهای پیشرفته‌ای را ممکن کند. شاید این پهپادها به کارآیی پهپادهای آمریکایی نباشند، اما به حتم قابل رقابت با پهپادهای چینی هستند. پهپادهای ترکیه‌ای به سرعت در حال یافتن برتری در حوزه فناوری هستند.»

پهپادهای ترکیه پیشتر در جنگ داخلی سوریه و همچنین جنگ در لیبی دیده شده‌اند. سینان اولگن، از مرکز مطالعات سیاست خارجی و اقتصاد در استانبول می‌گوید پهپادها به ترکیه کمک کرده‌اند تا «قدرت سخت» خود را در سیاست خارجی فعال‌تر کند.

پهپادهای تولید ترکیه در مقایسه با پهپادهای آمریکایی ارزان‌تر هستند و مشتریانی از اوکراین تا قطر آن‌ها را خریداری کرده‌اند.

علاوه بر قیمت مناسب این پهپادها، امری که مشتریان را به خرید از ترکیه ترغیب می کند این است که آنکارا در فروش این تجهیزات نظامی بر خلاف اروپا یا آمریکا ملاحظات سیاسی را در دستور کار قرار نمی‌دهد.

هرچند کارآیی پهپادهای ترکیه‌‌ در جنگ بر سر قره‌باغ ظاهرا آذربایجان را در وضعیت برتر نظامی قرار داده است اما همزمان شمار بالای تلفات غیرنظامیان انتقاداتی را نیز متوجه استفاده از این پهپادهای ترکیه کرده است.

کانادا در واکنش و در اولین گام، فروش قطعات حساس مورد استفاده در این پهپاد‌ها را متوقف کرده است، امری که آسیب‌پذیری صنعت پهپادی ترکیه را نشان می‌دهد.

منتقدان می‌گویند ترکیه هنوز توان تولید موتور پهپاد را ندارد و نرم‌افزارهای هوشمند نصب‌شده روی این ابزارها نیز چینی یا غربی هستند،‌نقاط ضعفی که می‌تواند مانع از توسعه بیشتر پهپادهای ترکیه‌ای شوند.

با این حال مقامات ترکیه‌ای می‌گویند که امروزه ساخت جایگزین برای قطعات و نرم‌افزارها آسان است و آن‌ها می‌توانند سرانجام به فناوری آن دست یابند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۶۳
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
چرا که نه ، دارندگی وبرازندگی
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۵۱
۴۳
rahjoo - مازندران، ایران
[::Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان::]. فکر می کردم بیشتر به چهره تاریک انسانیت مسلط باشی(همه ما هیولایی در درون داریم)!! ینی من بتونم و قوی باشم هر تجاوزی رو مرتکب بشم؟!اینه فلسفه ترکان؟!!البته دقیقا همینه. در فرهنگ ایرانی دارندگی رو بزرگان تاریخ، به کرم و بخشندگی سفارش می کنن.در فرهنگ ترک عثمانی دارندگی و دررندگی درستِ نه؟!! به امید انسانیت.به امید سرافرازی ارامنه و هر آذری و ترک آزاده.
جمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۶:۳۸
۶۳
Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
[::rahjoo - مازندران، ایران::]. جالبه به تمام همسایهای مملکت یا حسودی می‌کنیم یا نفرت می‌کنیم و یا ....از همشون بیشتر می دونیم ‌از تمام دنیا بهتریم . اخه چی داریم که بهش اینقدر مینازیم؟ اه یادم رفت ۲۵۰۰۰ سال قبل بزرگ‌ترین قدرت دنیا بودیم، خیلی ممالک بودن حالا چی باید فکر کنیم با پای چپ بریم توالت یا با پای راست. نفرت از دیگران و خودبزرگ بینی کار نمی کنه.
شنبه ۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۳
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.