«پایان» تحریمهای تسلیحاتی ایران؛ آمریکا فروشندگان سلاح را تهدید به تحریم کرد
رأی دهید
در این بیانیه آمده که "ایالات متحده آماده است تا از اختیارات داخلی خود استفاده کند تا هر شخص یا نهادی که از نظر مادی به تهیه، فروش یا انتقال سلاح متعارف به و یا از ایران کمک میکند و همچنین آنهایی که آموزش فنی، پشتیبانی و خدمات مالی و کمک های دیگر مربوط به چنین سلاح هایی را فراهم میکنند را تحریم کند".
خبرگزاری رویترز به تازگی گزارش داده است که دونالد ترامپ قصد دارد با صدور فرمانی اجرایی تمهیداتی را برای مجازات ناقضان تحریم تسلیحاتی ایران اعلام کند.
وزارت خارجه آمریکا همچنین در بیانیه امروز خود اعلام کرد "در ۱۹ سپتامبر [امسال] عملاً همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران از جمله اعمال مجدد تحریم تسلیحاتی سازمان ملل بازگشتند. بر این اساس، صادرات برخی از سلاح های متعارف به ایران نقض قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل بوده و تهیه هرگونه سلاح و یا مواد مربوط از ایران، نقض قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت سازمان ملل محسوب می شود".
آمریکا ۱۹ سپتامبر امسال با انتشار بیانیهای رسما مدعی آغاز بازگشت تحریمهای ایران مطابق مکانیسم ماشه برجام شد.
مکانیسم ماشه یکی از مفاد توافق هستهای سال ۲۰۱۵، موسوم به برجام است. اما این اقدام آمریکا با مخالفت امضاکنندگان دیگر برجام از جمله چین و روسیه همراه بود. آنها استدلال میکردند که با توجه به خروج آمریکا از برجام، این کشور امکان استفاده از این گزینه را ندارد.
آمریکا اکنون در موضعگیری اخیر خود در مخالفت با پایان تحریم تسلیحاتی ایران، از کشورهای "حامی مبارزه علیه تروریسم" و "هوادار صلح در خاورمیانه" خواسته تا "از هرگونه معامله سلاح با ایران خودداری کنند".
در این بیانیه خطاب به حکومت ایران آمده: "رژیم یک گزینه دارد: یا می تواند با نقض تحریم های سازمان ملل، خرید سلاح را دنبال کند و یا از سرمایه خود برای تامین مردم ایران استفاده کند. ایرانیان امروز رنج می برند زیرا رژیم بدون توجه به درخواست های مقامات بهداشت برای تامین سرمایه مورد نیاز، همچنان قریب به ۱ میلیارد دلار را از وزارت بهداشت ایران جهت مقابله با کووید-۱۹ دریغ می کند".
در پایان این بیانیه وزارت خارجه آمریکا با تکرار موضع ایران نوشته "در کنار مردم ایران میایستد" و ادامه داده که "آمریکا خواستار صلح با ایران است و امیدوار روزی است که رهبران ایران هم آن هدف را دنبال کنند. زمانی که رهبران رژیم رویای صادر کردن انقلاب را کنار گذاشتند، شریکی پذیرا و سخاوتمند را در واشنگتن خواهند یافت".
این بیانیه در حالی صادر میشود که وزارت خارجه ایران با صدور بیانیهای در ساعات نخست یکشنبه از پایان تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه این کشور استقبال کرده است.
همزمان با این بیانیه مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز در توییتی نوشت: "هیچ ملتی که خواهان خاورمیانه آرام است نباید ه معامله تسلیحاتی با ایران بپردازد؛ هر اسلحهای که این رژیم (جمهوری اسلامی) بخرد در اختیار ایدئولوژی رادیکالش قرار خواهد گرفت."
او در ادامه آورده: "ما آماده هستیم از اختیارات داخلی خود برای تحریم نهادها و اشخاصی که در این فروش اسلحه (به ایران) مشارکت دارند استفاده کنیم."
بنا به توافق هستهای ایران با شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵، تحریم تسلیحاتی ایران امروز یکشنبه ۲۷ مهرماه سال جاری لغو میشود و ایران میتواند از کشورهای دیگر سلاحهای متعارف بخرد.No nation that desires a peaceful Middle East should contemplate arms sales with Iran - every weapon the regime buys will be at the disposal of its radical ideology. We are prepared to use domestic authorities to sanction individuals or entities contributing to these arms sales.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) October 18, 2020
آمریکا بیش از یک سال است که میگوید به دلیل سابقهای که ایران از خود نشان داده نباید این تحریمها برداشته شود.
آمریکا همچنین در ماههای گذشته تلاش کرد با طرح قطعنامهای در سازمان ملل متحد تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند اما این قطعنامه حتی بعد از رایزنیهای بسیار واشنگتن رای نیاورد.
آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته ای خارج شد و شروع به اعمال مجدد تحریم ها کرد.
مسکو در ماه سپتامبر گفت که آماده تقویت همکاری های نظامی با تهران است، و پکن هم از آمادگی برای فروش سلاح به ایران بعد از ۱۸ اکتبر خبر داد.
آمریکا می گوید سعی خواهد کرد مانع فروش تانک های چینی و سامانه های دفاع هوایی روسیه به ایران شود.