آذربایجان: تا خروج کامل نیروهای ارمنستان می‌جنگیم

وزارت دفاع ارمنستان این عکس را منتشر کرده و مدعی است یک فروند سوخو۲۵ این کشور توسط یک اف ۱۶ ترکیه سرنگون شده استبی بی سی :الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان می‌گوید درگیری خونین میان نیروهای نظامی کشورش و ارتش ارمنستان تنها هنگامی متوقف خواهد شد که سربازان ارمنستان "فوری و بدون قید و شرط" منطقه مورد مناقشه ناگورنو قره باغ را ترک کنند.

درگیری خونین نظامی میان دو کشور طی چهار روز گذشته دست کم ۱۰۰ کشته برجای گذاشته و نگرانی‌ها از شکل‌گیری یک جنگ جدید در منطقه را به شدت افزایش داده است.


آقای علی‌اف روز چهارشنبه، ۳۰ سپتامبر، گفت: "ما فقط یک شرط داریم؛ این که نیروهای ارمنستان باید بدون قید و شرط و به طور کامل و فوری خاک ما را ترک کنند."

منطقه مورد مناقشه ناگورنو قره باغ رسما بخشی از خاک آذربایجان است هرچند به علت آن که اکثریت ساکنان آن ارمنی هستند زیر نظر دولت محلی که ارمنی‌ها در دست دارند اداره می‌شود.

دو کشور سابق اتحاد جماهیر شوروی سابق، در حد فاصل سال‌های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۴ برای ۶ سال بر سر قره باغ جنگیدند. ارمنستان در حالی که از خودمختار خواندن این منطقه حمایت می‌کند اما تاکنون خودمختاری و جمهوری خودخوانده در منطقه ناگورنو قره باغ را علنا به رسمیت نشناخته است.
آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه ناگورنو قره باغ، درگیر هستند
هنوز معلوم نیست که دلیل درگیری نظامی جدید در این منطقه چیست اما هر چه هست نزاع نظامی چهار روز پیش میان دو کشور، خونین‌ترین درگیری‌ها از زمان قبول آتش‌بس در سال ۱۹۹۴ تاکنون بوده و باعث ورود کشورهای دیگر به این مناقشه هم شده است.

ترکیه رسما به پشتیبانی از آذربایجان برخاسته است.

حمایتی که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه آن را "به شدت نگران کننده و همسان اعلان جنگ" از سوی آنکارا خوانده است.

ترکیه اعلام کرده "کاملا آمادگی" دارد که به آذربایجان برای فیصله دادن ماجر کمک کند.

در همین حال، وزارت خارجه ارمنستان عکسی را منتشر کرده و می‌گوید یک جنگنده سوخو - ۲۵، متعلق به نیروی هوایی ارمنستان در منطقه پروازی این کشور مورد حمله جنگنده اف -۱۶ ارتش ترکیه قرار گرفت. خلبان ارمنی در جریان این حمله کشته شد. ترکیه این ادعا را رد کرده و می‌گوید این یک تاکتیک "سخیف جنگ روانی" از سوی ارمنستان است. آذربایجان هم این ادعا را "کذب" خوانده است.

در همین حال، یکی از نظامیان حاضر در منطقه درگیری به بی‌بی‌سی عربی گفته او را به عنوان یک جنگجو از شمال سوریه فراخوانده و از طریق ترکیه به آذربایجان اعزام کرده‌اند. ادعایی که ایلنور چرویک، مشاور رجب طیب اردوغان آن را "کاملا غیرواقعی" خوانده است.
این شبه‌نظامی که با نام مستعار عبدالله با بخش عربی بی‌بی‌سی گفتگو کرده می‌گوید به او برای "محافظت از نقاط مرزی" در مرز آذربایجان ۲۰۰۰ دلار دستمزد داده شده است.

عبدالله گفته او به همراه چند جنگوی سوری دیگر از استانبول به آذربایجان اعزام شده است. او گفته "هیچ آموزش نظامی ندیده اما با یونیفورم ارتش آذربایجان به منطقه ناگورنو قره باغ" اعزام شده است.

او گفته به محص رسیدن خودرو به منطقه، او و نفرات دیگر خودشان را در میدان جنگ یافتند؛ "بمباران آغاز شد. مردم از ترس گریه می‌کردند و همه می خواستند که به خانه‌های خودشان بازگردند".

با این حال، ایلنور چرویک، مشاور آقای اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، ضمن تکذیب این گزارش آن را "کارزار پخش اخبار جعلی و اطلاعات مخرب" خوانده است.

"ما هیچ نیروی نظامی اجیر نکرده‌ایم. چه مدرکی دال بر این که ما در حال جذب شبه نظامیان مخالف دولت سوریه هستیم تا به آذربایجان اعزام‌شان کنیم وجود دارد؟ این کاملا کذب است."

با این حال، گروه ناظر بر مسایل حقوق بشری در سوریه که مقر آن در بریتانیا است می‌گوید ۳۲۰ نفر از شبه‌نظامیان سوری توسط شرکت‌های امنیتی ترکیه به آذربایجان منتقل شده‌اند. این گروه همزمان گزارش کرده که جنگجویان ارمنی‌تبار در سوریه هم برای پیوستن به این منازعه به ارمنستان فرستاده شده‌اند.

کشورهای همسایه و قدرت‌های جهانی هم در چهار روز گذشته بارها برای متوقف کردن این درگیری‌ها تلاش کرده‌اند.

ایران می‌گوید تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را به رسمیت می‌شناسد اما خواهان مذاکره سیاسی برای حل اختلاف دو همسایه است.

روسیه که در ارمنستان پایگاه نظامی دارد و با آذربایجان هم روابط خوبی دارد از طرفین خواسته که به سرعت به درگیری‌ها پایان دهند.

وزارت خارجه افغانستان از درگیری مرزی میان ارمنستان و آذربایجان ابراز نگرانی کرده و گفته از دولت آذربایجان در این زمینه حمایت می‌کند.

این وزارتخانه با نشر یک اعلامیه گفته "منطقه نوگورنو-قره‌باغ به عنوان بخشی از آذربایجان در سطح جهان به‌ رسمیت شناخته شده" و افغانستان خواهان پایان اشغال آن است.

اما نخست‌وزیر ارمنستان می‌گوید در حالی که درگیری نظامی وجود دارد امکان گفت‌وگو وجود ندارد.

رئیس جمهوری آذربایجان هم در مقابل گفته که در شرایط موجود امکان گفت‌وگو وجود ندارد.

جامعه بین‌الملل این منطقه را بخشی از آذربایجان به شمار می‌آورد اما از بعد از جنگ دو کشور که در سال ۱۹۹۴میلادی به پایان رسید، اقلیت ارمنی منطقه، اداراه آن را بر عهده دارند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۵
sahandogli - لندن، انگلستان

آذربایجان در حاضر بیرون راندن نیروهای اشغال گر اری از قره باغ است. و ایران هم با ارمنستان ادوات نظامی و بنزین و آمبولانس ارسال می کند.
‌چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۶
۱۰۷
Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
خیانت آشکار bbc فارسی ، در نقشه منتشر شده توسط بخش فارسی bbc نام واقعی «داغلیق قاراباغ» حذف و کلمه روسی «ناگورنو» درج شده است.
‌چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۹:۲۴
۴۴
amirgheryou - تهران، ایران

یاشلسین آزربایجان. نیمی از ملت ایران که اصالت تورک دارند نیز پشت شما هستن. البته آدمی که اصالت تورک داره اما نسبت به اصالت اجدادش غیرت نداره هم زیاده. ملت ارمنستان هم انسان هستن ولی دلیل نمیشه مردم آزربایجان از خاک و محل زندگی همزبانانشون بگذرن.
‌چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۹:۲۹
۳۴
grizzly - برلین، آلمان

در شروع مقاله نوشته شده، اکثریت ساکنان آن ارمنی هستند، در آخر نوشته شده اقلیت ارمنی منطقه، اداره آن را بر عهده دارند
‌چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۲
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
شتر در خواب بیند پنبه دانه !
‌پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۹ - ۰۵:۰۵
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
یارو اومده نوشته نیمی از ملتِ ایران که ترک هستند حامی‌ِ ازربایجانند !!! بعد کاربرانِ عزیز نظر اوشون را منفی‌ باران کرده ا‌ند ! به این میگن مشت محکم بر دهانِ یاوه گویان ! آخه " یارو " ملتِ عزیزِ ایران که هیچ ، خودِ آذری‌ها هم از این اردک خان و اون علی‌ آف متنفرند چه برسه به ملتِ همیشه فارس !
‌پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۹ - ۰۵:۰۸
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
اردوخر تروریست برادران ادمخور داعشی و مابقی ادمکشهای اجاره ایش را که سر زن و بچه ملت را در سوریه و عراق میبریدند حالا به کمک گرفته،این نشان دهنده این واقعیت ات که کفگیر این بیخاصیت به ته دیگ خورده و کم کم دار صحرای گبی را برای زندگی قبیلش مجسم میکنه. نخود نخود پس انداخته مغول به خراب شده خود
‌پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۴:۳۱
۴۵
sahandogli - لندن، انگلستان
بیش از 1 میلیون نفر آذربایجانی از قره باغ مجبور به خانه هایشان شده اند در سالهای 1991 و 1992 در حالی جمغیت حال حاظر قره باغ تحیت حمومت و اشغال ارمنی ها به 200 هزار هم نمی رسد چطور ممکن است اکثریت ساکنان ان ارمنی باشند
‌پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۰
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
قره باغ خاک ارامنه است ،اونجا هم کردستان سوریه نیست که اردوخر و پس انداخته های ممغل اشغالش کنند، این تو بمیری از اون تو بمریهاست
جمعه ۱۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۸
۴۲
rahjoo - مازندران، ایران
تجزیه طلبهای مغول زاده سایت بزودی نتظرتون تو کف خیابون هستیم.لحظه شماری می کنم
جمعه ۱۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۰۷
۴۲
rahjoo - مازندران، ایران
[::sahandogli - لندن، انگلستان::]. پس چرا از رفراندوم می ترسین متجاوزها؟!!رفراندونم بذار تا نارگونو تا حساب کار دستت بیاد
شنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.