اولین فضانورد زن تا ۲۰۲۴ به ماه خواهد رفت

ناسا قصد بازگشت به ماه را دارد، این بار اما می‌خواهد آنجا بماند
پل رینکن (سردبیر علمی بی بی سی )
آژانس فضایی آمریکا (ناسا) به طور رسمی از طرح ۲۸ میلیارد دلاری خود برای بازگشت به ماه تا سال ۲۰۲۴ خبر داده است.

ناسا قصد دارد به عنوان بخشی از پروژه خود به نام "آرتمیس"، برای نخستین بار بعد از آخرین فرود انسان به ماه در ۱۹۷۲، یک فضانورد زن و یک فضانورد مرد را به سطح ماه بفرستد.


اما برنامه زمانی ناسا برای اجرای این طرح به تصمیم کنگره مبنی بر اختصاص بودجه ۳/۲ میلیارد دلاری برای ساخت سیستم فرود بستگی دارد.

فضانوردان سوار بر کپسولی به نام اوریون که شبیه سفینه آپولو است و توسط موشک پرقدرت سامانه پرتاب فضایی (اس‌ال‌اس) پرتاب خواهد شد، به ماه سفر خواهند کرد.

جیم برایدنستاین، مدیر ناسا چند روز پیش گفت:" ۲۸ میلیارد دلار، هزینه‌های چهار سال آینده پروژه آرتمیس برای فرود به ماه را در برمی‌گیرد. این هزینه‌ها شامل بودجه اس‌ال‌اس، بودجه اوریون، سیستم فرود انسان بر ماه و البته لباس‌های فضانوردان می‌شود که همگی بخشی از پروژه آرتمیس هستند."

او همچنین توضیح داد:‌ " درخواست بودجه‌ای که در حال حاضر در مجلس نمایندگان و سنا مطرح کرده‌ایم، به هزینه ۳/۲ میلیارد دلاری برای ساخت سیستم فرود انسان مربوط می‌شود. دسترسی به این ۳/۲ میلیارد دلار برای ما اهمیتی حیاتی دارد."
آرتمیس: به سوی ماه و فراتر از آن
مجلس نمایندگان آمریکا لایحه اختصاص ۶۰۰ میلیون دلار بودجه برای ساخت این فرودگر را به تصویب رسانده است. اما ناسا برای ساخت ماه‌نشین خود به طور کامل به بودجه بیشتری نیاز دارد.

آقای برایدنستاین گفت:‌ "می‌خواهم شفاف حرف بزنم. بی‌نهایت سپاس‌گذاریم که نمایندگان هر دو دو حزب در مجلس نمایندگان تخصیص بودجه برای ساخت سیستم فرود انسان را امری مهم تلقی کرده‌اند- در نظر گرفتن بودجه ۶۰۰ میلیون دلاری خود نشان از این مساله دارد. اما واقعیت این است که ما کل ۳/۲ میلیارد دلار را می‌خواهیم."
فضانوردان با فضاپیمایی به نام اوریون به ماه سفر خواهند کردآقای برایدنستاین ژوییه ۲۰۱۹ در مصاحبه با سی‌ان‌ان در رابطه با ویژگی‌های اولین فضانورد زنی که قرار است در ۲۰۲۴ به ماه قدم بگذارد، حرف زد: "او کسی خواهد بود که آزمایش‌اش را پس داده و به فضا پرواز کرده باشد. کسی که تجربه حضور در ایستگاه فضایی بین‌المللی را دارد. " به گفته او این فضانورد باید دوره آموزشی فضانوردی را تکمیل کرده باشند.

در زمان انجام این مصاحبه، ۱۲ فضانورد فعال زن وجود داشت. از آن زمان ۵ فضانورد زن دیگر که اوایل امسال دوره‌های آموزشی خود در ناسا را به پایان رساندند، به آن‌ها پیوستند. اما هنوز مشخص نیست که آیا این فضانوردان جدید می‌توانند تا زمان اولین ماموریت فرود به ماه در ۲۰۲۴، به موقع تمام شرایط لازم را کسب کنند.

مدیر ناسا در پاسخ به سوالی در رابطه با زمانبندی انتخاب سرنشینان آرتمیس گفت امیدوار است بتوانند دو سال پیش از اولین ماموریت تیمی از فضانوردان را برگزینند.

او گفت: " به نظرم مهم است که انتخاب تیم آرتمیس را هر چه زودتر شروع کنیم … در وهله اول به این دلیل که فکر می‌کنم برایمان مثل یک منبع الهام خواهد بود."
در جدیدترین گروه فارغ‌التحصیلان فضانوردی ۶ زن حضور دارند؛ ۵ نفر از ناسا هستند و یک نفر دیگر در آژانس فضایی کانادا آموزش دیده است.کاخ سفید قصد دارد با اعزام دوباره فضانوردان به ماه، به رهبری آمریکا در فضا حیاتی تازه ببخشد. آن‌ها علاوه بر این قصد استخراج ذخایر آب یخ‌زده در قطب جنوب ماه را هم دارند. از این ذخایر می‌توان برای تولید سوخت موشک روی ماه استفاده کرد که هم در مقایسه با حمل سوخت از زمین ارزان‌تر است و هم می‌تواند آغازی برای استفاده از منابع اقتصادی ماه باشد.

اما مایک پنس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا نسبت به جاه‌‌طلبی‌های فضایی چین ابراز نگرانی کرده است. این ابرقدرت شرق آسیا در ژانویه ۲۰۱۹ به اولین کشوری تبدیل شد که یک سطح‌نورد رباتیک را در سمت پنهان ماه فرود آورد. این کشور در حال حاضر خود را برای اولین ماموریت انتقال نمونه‌های خاک کره ماه به آزمایشگاه‌های روی زمین آماده می‌کند.

چین در حال ساخت نسل جدیدی از فضاپیماها است که می‌تواند تا مقاصدی در عمق فضا از جمله ماه پرواز کند. هر چند این کشور برای رسیدن به هدف خود تا ۲۰۲۴ مهلت تعیین نکرده اما می‌تواند طی دهه حاضر به پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای دست یابد.

طبق اسناد جدید ناسا ، فاز یک برنامه فضایی آمریکا شامل فرستادن یک فضاپیمای آزمایشی بدون سرنشین برای گشت زدن دور ماه است. طرحی به نام آرتمیس-۱ که قرار است در پاییز ۲۰۲۱ انجام شود.

کتی لودرز، رییس پروازهای فضایی با سرنشین ناسا گفت پروژه آرتمیس-۱ حدود یک ماه طول خواهد کشید و هدف از انجام آن آزمایش همه سیستم‌های کلیدی است.

او گفت این پرواز آزمایشی، خطر‌های آرتمیس-۲ را کاهش خواهد داد. در آرتمیس-۲ همان سفر قبلی به ماه تکرار می‌شود اما این بار با سرنشین.
موشک اس‌ال‌‌اس قرار است اولین پرواز خود را سال آینده انجام دهد.یک آزمایش تازه هم به ماموریت اضافه شده که شامل عملیات پهلوگیری آزمایشی است. طی این عملیات فضانوردان بعد از مرحله جدا شدن اوریون از بخش فوقانی موشک اس‌ال اس - که با نام پیشرانه برودتی موقت شناخته می‌شود- موقع نزدیک شدن و فاصله گرفتن از این سامانه، فضاپیما را به طور دستی هدایت می‌کنند.

در این آزمایش قابلیت‌های هدایتی اوروین محک می‌خورد، همین‌طور نحوه عملکرد سخت‌افزارها ونرم‌افزارهای این فضاپیما.

آرتمیس-۳ اولین ماموریت اعزام فضانوردان به ماه بعد از حدود ۴۸ سال خواهد بود. آخرین سفر انسان به ماه سال ۱۹۷۲ توسط فضاپیمای آپولو ۱۷ انجام شد.

ناسا برای طراحی فرودگری که فضانوردان را به ماه خواهد برد، ۷۶۳ میلیون پوند به چندین شرکت پرداخت کرده است.

طرح بعدی ناسا برای اواخر این دهه، ساخت پایگاهی به نام اردوگاه آرتمیس بر سطح ماه است. پایگاهی که زیرساخت‌های لازم برای اکتشافات طولانی مدت در ماه را داشته باشد.

در مقایسه با طرح آرتمیس، پروژه‌ آپولو که در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ انجام شد به نرخ امروز ۲۵۰ میلیارد دلار خرج برمی‌داشت.

البته هزینه ۲۸ میلیارد دلاری این طرح تازه، پول‌هایی که صرف ساخت فضاپیمای اوریون و موشک سامانه پرتاب فضایی شده را در برنمی‌گیرد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.