راز مرگ صدها فیل آشکار شد
رأی دهید
بوتسوانا، در جنوب قاره آفریقا محل زندگی یک سوم از فیلهای در حال انقراض آفریقایی است.
قضیه وقتی جدی شد که اجساد فیلها در جلگه اوکاوانگوی این کشور بین ماههای مه و ژوئیه دیده شدند.
مقامهای بوتسوانا میگویند تا کنون جسد ۳۳۰ فیل که در اثر فعالیت سیانوباکتریها جان خود را از دست دادهاند، شناسایی شده است.
سیانوباکتریها، باکتریهای زهرآگینی هستند که معمولا در آبهای ساکن زندگی میکنند و گاهی به میزان بسیار زیاد رشد میکنند و به نام جلبکهای سبز-آبی هم شناخته میشوند.
دانشمندان میگویند که احتمال دارد تغییرات اقلیمی دلیل اصلی چنین ردخدادهایی باشند، چرا که آبهای گرم محل مناسبی برای زندگی این موجودات (که به تودههای زهرآگین معروفند) هستند.
یافتههای جدید در نتیجه تحقیقاتی است که در آزمایشگاههای تخصصی در کانادا، آمریکا و زیمباوه انجام شده است.
جسد بسیاری از این فیلها در کنار گودالهای آب پیدا شدند، ولی تا پیش از به نتیجه رسیدن تحقیقات مسئولان حیات وحش مطمئن نبودند که دلیل مرگ و میر این جانوران، تودههای جلبکی هستند که در لبه گودالهای آبشخور فیلها رشد کردهاند.
مادی روبن، یکی از مسئولان دپارتمان حیات وحش و پارکهای ملی دیروز (دوشنبه ۲۱ سپتامبر) گفت: "طبق آخرین آزمایشهای ما سیانوباکتریها دلیل مرگ فیلها بودهاند. اینها باکتریهایی هستند که در آب پیدا شدند. مرگ و میر، اواخر ژوئیه ۲۰۲۰ و به دنبال خشک شدن گودالهای آب، متوقف شد."
طبق گزارشهایی که در ژوئیه منتشر شد، عاج فیلها بریده نشده بودند و به این ترتیب علت مرگ آنها نمیتوانست شکار غیرقانونی باشد.
به گفته یکی از مسئولان ارشد حیات وحش پس از مدتی کارشناسان به این نتیجه رسیدند که بیماری سیاه زخم هم نمیتواند دلیل کشته شدن فیلها باشد.
با این حال آقای روبن میگوید که هنوز سئوالهای بسیاری در این زمینه بدون پاسخ مانده است: "ما هنوز جوابی برای بسیاری از سئوالاتمان پیدا نکردهایم، از جمله این که چرا فقط فیلها قربانی شدهاند و چرا فقط در آن منطقه چنین اتفاقی افتاده است. فرضیههای مختلفی داریم که مشغول بررسی آنها هستیم."
او گفت: "آنها در سه ساعت پرواز جسد ۱۶۹ فیل را شناسایی کردند. دیدن و شمردن این تعداد جسد طی فقط سه ساعت پرواز حیرتانگیز بود."
اخیرا نیز بیست و پنج فیل به صورت گروهی در زیمباوه، کشور همسایه بوتسوانا مردهاند و نمونههای آنها برای آزمایش به بریتانیا ارسال شده است.
از سیانوباکتریها چه میدانیم؟
- سیانوباکتریها که به عنوان جلبکهای سبز-آبی هم شناخته میشوند در سراسر جهان به خصوص میان آبهای راکد و غنی از نظر غذایی پیدا میشوند.
- بعضی از گونههای سیانوباکتری، سم تولید میکنند که میتواند به انسانها و حیوانات آسیب برساند.
- مردم ممکن است به دلیل نوشیدن یا آبتنی در آبهای آلوده دچار مسمومیت ناشی از سیانوباکتریها شوند.
- نشانههای این مسمومیت شامل خارش پوست، دلپیچه، حالت تهوع، اسهال و استفراغ، تب، گلودرد و سردرد است.
- اگر میزان سم تولید شده توسط سیانوباکتریها زیاد باشد میتواند موجب مسمومیت پرندگان، حیوانات و ماهیها نیز بشود.