تصاویر جدید از شکلگیری ابرطوفان در سیاره مشتری
رأی دهید
تلسکوپ هابل به انواع مختلف از جمله با نور فرابنفش و فروسرخ از سیاره مشتری تصویربرداری کرده است که نتیجه آن مجموعهای است که به دانشمندان اجازه میدهد تا با نگاهی جدید به بررسی پدیدههای جوی مشتری بپردازند.
در این تصاویر لایههای مرتفع جو مشتری به ویژه در قطبهای این سیاره، به دلیل وجود ذرات اتمسفری که نور فرابنفش را جذب می کنند، سرخ به نظر میرسند. و بالعکس بخشهای آبیرنگ سیاره، نور فرابنفش را به فضای بیرون منعکس میکنند.
این اولین بار است که ذرات و جو سیاره مشتری به ویژه در لایههای مرتفع به این شکل مشاهده میشوند.
بهعلاوه استفاده از تصویربرداری فرابنفش و فروسرخ این امکان را فراهم آورده که دانشمندان بتوانند مراحل شکل گیری طوفان را از نزدیک مشاهده کنند. محققان امیدوارند این مشاهدات امکان مرحلهبندی شکلگیری ابرطوفان در سطح مشتری و مقایسه این مراحل با مراحل شکلگیری طوفان در سیاره زحل را فراهم آورد.
تصاویر هابل همچنین لکه سرخ بزرگ را نشان می دهد. این لکه که یک طوفان واچرخندی دائمی در جنوب مشتری است همچنان رو به کوچک شدن است. دانشمندان هنوز علت کوچک شدن این طوفان دائمی را نمیدانند.
ماه یخی «یوروپا» نیز که گفته میشود بالقوه شرایط زندگی بشری بر آن وجود دارد در سمت چپ مشتری دیده می شود.
این تصاویر تلکسوپ هابل متعلق به مجموعه تصاویر کل این سیاره هستند که در راستای برنامه «اوپال» جمعآوری میشوند. بر اساس این برنامه هر سال تصاویری از سیارات مختلف که تلسکوپ هابل از آنها عسکبرداری میکند برای بررسی شرایط جوی این سیارات در اختیار دانشمندان قرار میگیرد.
برنامه تلسکوپ فضایی هابل برنامه مشترک بین ناسا و آژانس فضایی اروپا است.