دانشمند مجارستانی برای ابداع روش درمان نابینایی جایزه سال اروپا را برد

یورونیوز :یک محقق مجارستانی به دلیل ابداع شیوه‌ای که می‌تواند توانایی دیدن را به نابینایان بازگرداند برنده جایزه علم سال ۲۰۲۰ اروپا شد.

بوتوند روسکا، نوروبیولوژیست، که در بازل سوئیس مشغول به کار است این جایزه ۱ میلیون یورویی را از بنیاد کوربر آلمان دریافت کرده است.


روش انقلابی آقای روسکا نوعی ژن‌درمانی است که طی آن سلول‌های بینایی در چشم انسان با استفاده از ژن دوباره فعال می‌شوند تا بتوانند به نور واکنش نشان دهند.

تیم مستقر در سوئیس که زیر نظر او کار می‌کنند با شناسایی یکصد سلول مختلف در شبکیه چشم، توانسته‌اند بفهمند این سلول‌ها چگونه از راه ارسال سیگنال با هم ارتباط می‌گیرند. مسئولان پروژه اکنون فاز آزمایش انسانی آن را روی شماری از نابینایان شروع کرده‌اند.

بوتوند روسکا می‌گوید فرایند ایجاد بینایی در افراد با این روش تقریبا شبیه به تماشای تلویزیون سیاه و سفید است.

پیتر چنچر، شهردار هامبورگ در مراسم اهدای جایزه گفت: «تحقیق آقای روسکا این امید را دل‌ها زنده کرده است که روش‌های درمانی جدیدی برای احیای توانایی دیدن در افراد نابینا به وجود آید.»

آقای روسکا فرزندی از یک مادر پیانیست و پدری مهندس برق است که شبکه‌های عصبی را در مجارستان بنیان گذاشته است.

او که در ابتدا آکادمی موسیقی بوداپست را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده بود به دنبال جراحت در یک حادثه از موسیقی انصراف داد و وارد رشته طب و ریاضیات شد. وی دکترای خود را در رشته نوروبیولوژی از دانشگاه برکلی گرفت و سپس در رشته ژنتیک و ویروس‌شناسی از دانشگاه هاروارد فارغ‌التحصیل شد.

جایزه بنیاد کوربر برای اولین بار در سال ۱۹۸۵ تاسیس شد و هر سال به یک دانشمند اروپایی اهدا می‌شود که تکنیک‌های خلاقانه و آینده‌محور را به حیطه علوم فیزیکی آورده باشد. شش تن از برندگان این جایزه در ده سال گذشته بعد از دریافت جایزه به جایزه نوبل دست یافته‌اند.

این جایزه در سال گذشته به برنهارد شولکوف دانشمند هوش مصنوعی از موسسه ماکس پلانک آلمان رسیده بود.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.