جنجال تیک تاک؛ چرا ترامپ علیه اپلیکیشن چینی وارد عمل شده است

یورونیوز :در تازه‌ترین تحولات در ارتباط با اپلیکیشن «تیک تاک» در آمریکا، دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرده است که این اپلیکیشن باید تا چهل روز دیگر (۱۵ سپتامبر) به شرکت مایکروسافت یا یک شرکت دیگر آمریکایی فروخته شود، در غیر این صورت عرضه و فعالیت آن در خاک این کشور ممنوع اعلام خواهد شد.

این تازه ترین خبر در رابطه پرتنش میان کاخ سفید و اپلیکیشن تیک تاک است. اما چرا این اپلیکیشن در آمریکا جنجال ایجاد کرده است و آیا دونالد ترامپ می تواند این اپلیکیشن را در نهایت ممنوع اعلام کند؟

تیک تاک چیست؟
تیک تاک (TikTok) یک شبکه اجتماعی ویژه ساخت و به اشتراک‌گذاری ویدیوی کوتاه ۳ تا ۱۵ ثانیه‌ای است که در چین به نام Douyin شناخته می‌شود. از وقتی این اپلیکیشن در سال ۲۰۱۷ با سامانه musical.ly تلفیق شده، به محبوبیت فراوانی به ویژه میان نوجوانان دست یافته است.

این اپلیکیشن از زمان آغاز به کارش در سال ۲۰۱۶ تا کنون ۱.۶ میلیارد بار دانلود شده است (۱۲۳ میلیون بار در آمریکا). محبوبیت تیک تاک از زمان شیوع ویروس کرونا به شدت افزایش یافته است و کاربران با پر کردن ویدئوهای کوتاه در این شبکه فعالیت می کنند.
چرا تیک تاک زیر ذره بین کاخ سفید رفته است؟
این اپلیکیشن که به گروه چینی ByteDance تعلق دارد از سوی مقامات کاخ سفید متهم است که اطلاعات خصوصی جمع آوری شده از کاربران را به دولت چین منتقل می کند.

آژانس نظارت بر سرمایه گذاری‌های خارجی در آمریکا، CFIUS، پرونده‌ای را برای تحقیق درباره این شرکت باز کرده است. با این حال تا کنون گزارشی از آن منتشر نشده است.

پس از چند هفته تنش، دونالد ترامپ روز پنجشنبه گذشته به روزنامه نگاران گفت که آماده است تیک تاک را در آمریکا ممنوع اعلام کند. او حتی گفت که شاید همین فردا چنین کاری را انجام دهد.

این در حالی است که شرکت مایکروسافت در حال مذاکره برای خرید بخش آمریکایی تیک تاک بود. پاره‌ای تحلیلگران می گویند که اقدام دونالد ترامپ در اعلام قریب الوقوع ممنوعیت تیک تاک به منظور افزایش فشار بر شرکت چینی صاحب اپلیکیشن بوده تا هرچه زودتر قرارداد فروش را امضا کند.
تیک تاک در دفاع از خود چه می گوید؟
تیک تاک همواره به اشتراک گذاری اطلاعات شخصی کاربران را با مقامات چین رد کرده و گفته است حتی در صورت طرح چنین درخواستی آن را قبول نخواهد کرد.

در روزهای اخیر تیک تاک برای جلب رضایت حداکثری کاربران آمریکایی متعهد شده است که اجازه نظارت بر الگوریتم‌هایش را بدهد و شفافیت حداکثری را رعایت کند.

مقامات شرکت همچنین برای اطمینان دادن به آمریکا گفته اند که بخش ویژه آمریکای این اپلیکیشن به لحاظ ساختاری مستقل از نسخه چینی مخصوص شرکت دویین آن نگه داشته می شود. مدیریت این شبکه اجتماعی نیز از سنگاپور، دوبلین و لس آنجلس انجام می شود تا متهم نشود که یک «برنامه جاسوسی» است.
واکنش‌ها به ممنوعیت تیک تاک در امریکا چه بوده است؟
کاربران آمریکایی تیک تاک بعد از انتشار خبر ممنوعیت احتمالی تیک تاک به شدت واکنش نشان دادند. بسیاری از این کاربران ناراحتی خود را ابراز کردند، در همین حال گروهی دیگر وحشتزده با فرستادن ویدئوی لایو از مخاطبان خود خواستند حساب‌هایشان را در دیگر شبکه‌های اجتماعی همچون اینستاگرام یا توییتر دنبال کنند.

گروهی دیگر نیز ممنوعیت تیک تاک را به شوخی برگزار کردند و با انتشار تصاویر فکاهی خود را در حال متقاعد کردن ترامپ برای آزاد گذاشتن تیک تاک نشان دادند.
آیا ترامپ واقعا می تواند تیک تاک را ممنوع کند؟
بنابه گزارش نشریه نیویورک تایمز، دونالد ترامپ می تواند به موجب یک قانون اضطراری در رابطه با اقتصاد بین المللی آمریکا عرضه شماری از اپلیکیشن‌های خارجی را در فروشگاه‌های اپلیکیشن آمریکایی ممنوع اعلام کند.

هند پیش از این چنین کاری کرده است و از ۳۰ ژوئن ۵۹ اپلیکیشن چینی شامل تیک تاک را به دلیل «تهدید علیه امنیت سایبری هند» ممنوع اعلام کرده است.

با این حال ممنوعیت یک اپلیکیشن در آمریکا می تواند نقض آزادی بیان تلقی شود و از این جهت ناظران اقدام عملی در چنین راستایی را مشکل زا قلمداد می کنند.

از سوی دیگر ممنوعیت یک اپلیکیشن محبوب در آمریکا در فاصله سه ماه مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور ممکن است اقدامی تحریک آمیز شمرده شود که اثرات نامطلوبی بر افکار عمومی بگذارد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • دیلی‌میل از دادن مجوز ساخت ۳۳ واحد آپارتمان در لندن به علی انصاری تاجر نزدیک به مجتبی خامنه‌ای خبر داد
  • دونالد ترامپ تهدید کرد: اگر حمله ایران به قطر قطع نشود پارس جنوبی را منهدم می‌کنیم
  • گزارش واشینگتن‌پست از پرواز چندین پهپاد ناشناس بر فراز پایگاه محل سکونت وزیران خارجه و جنگ آمریکا
  • اسرائیل: «اقدامات قدرتمند و خارق‌العاده» در روزهای آینده در راه است / اعدام سه معترض در در قم
  • نور پهلوی در مراسم نوروزی نوفدی: بهار آزادی ایران نزدیک است
  • جزئیات تماس ماموران موساد با فرماندهان نظامی ایران؛ اسرائیل چگونه بدنه امنیتی نظام را هدف گرفته است؟
  • اسرائیل حمله هوایی به بندر انزلی را تائید کرد /فرماندار انزلی: ادارات گمرک، بنادر و سازمان کشتی‌رانی هدف قرار گرفتند
  • خسارت گسترده درپی حمله به تأسیسات گاز قطر؛ دوحه وابستگان سفارت ایران را اخراج کرد
  • مجتبی خامنه‌ای در پیام تسلیت لاریجانی: «هر خونی، خون‌بهائی دارد که قاتلین باید بزودی آن را بپردازند»
  • تصاویر و توئیت های دیدنی: از آرایش ابروهای معظم‌اله تا تبلیغات فوق منشوری در ایران
  • +337ترامپ: امروز تماشا کنید که چه بر سر این اوباش دیوانه می‌آید؛ افتخار بزرگی است که آن‌ها را می‌کشم
  • +291اسرائیل از کشته شدن علی لاریجانی و غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج سپاه خبر داد
  • +199ترامپ: ما هویت اوباش جمهوری اسلامی را که به مردم شلیک می‌کنند داریم، آنها محاکمه و اعدام خواهند شد
  • +187شاهزاده رضا پهلوی از گارد جاویدان خواست دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی را تضعیف کنند
  • +178اسرائیل اعلام کرد: اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، کشته شد
  • +166فایل صوتی لو رفته؛ وحشت در ایست‌بازرسی‌ها از کابوس پهپادهای اسرائیلی
  • +165نتانیاهو به مردم ایران: نیروهای تروریستی را می‌زنیم؛ ما از بالا شما را نظاره می‌کنیم؛ جشن بگیرید
  • +164شاهزاده رضا پهلوی: فعلا در خانه بمانید؛ روزهای سرنوشت‌سازی در پیش است
  • +162شاهزاده رضا پهلوی: فرصتی دوباره برای در دست گرفتن خیابان از سوی مردم فراهم خواهد شد
  • +142ایران کشته شدن علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و غلامرضا سلیمانی، فرمانده بسیج را تائید کرد