قتل یک زن جوان در ترکیه و اعتراضات زنان به «دولت مردسالار»

دویچه وله :قتل یک دانشجوی زن جوان در ترکیه به دست دوست پسر سابق‌اش موجی از اعتراضات را پدید آورده است. معترضان معتقدند دولت محافظه‌کار اردوغان پایه‌های مردسالاری در جامعه ترکیه را تقویت کرده است.

قتل یک زن جوان در شهر موغله در ترکیه به دست دوست پسر سابق‌اش، موجی از اعتراض و تظاهرات در شهرهای ترکیه را پدید آورده است. پینار گولتکین دانشجوی سال آخر رشته اقتصاد در دانشگاه موغله بود و خودش را برای امتحان نهایی کارشناسی ارشد آماده می‌کرد.


هفته گذشته اما خانواده‌اش خبر ناپدید شدن او را به پلیس اطلاع دادند و پنج روز بعد جنازه نیم‌سوخته او در بشکه‌ای که با بتون پر شده بود در یک جنگل پیدا شد.

دوست پسر سابق پینار، کمال متین اوچی، مورد ظن قرار گرفت و در جریان بازجویی این بارمن ۲۷ ساله اعتراف کرد که دوست دختر سابق‌اش را پس از یک مشاجره به قتل رسانده است.

بر اساس آمار فعالان گروه "ما کشتار جمعی زنان را متوقف خواهیم کرد" در ترکیه، پینار ۱۴۶مین زنی است که در سال جاری تنها به خاطر جنسیت‌اش به قتل رسیده است.

انتشار خبر قتل این دانشجوی جوان در شبکه‌های اجتماعی، منجر به تظاهرات خیابانی در شهرهای استانبول، آنکارا، موغله و سایر شهرهای ترکیه در روز چهارشنبه ۲۲ ژوئیه شد.

بسیاری از تظاهرکنندگان انگشت اتهام را به سوی دولت محافظه‌کار و اسلام‌گرای اردوغان نشانه گرفتند، چرا که به نظر آنان این دولت پایه‌های مردسالاری در جامعه ترکیه را تقویت کرده است.
تظاهرات در ترکیه پس از قتل پینار گولتکینانتقادات همچنین به شدت متوجه بحثی است که هم‌اکنون در دولت ترکیه بر سر خروج از کنوانسیون استانبول جریان دارد. کنوانسیون موسوم به استانبول، نام توافقی است که در شورای اروپا برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و مبارزه با آن در سال ۲۰۱۱ در استانبول به امضای اعضای این شورا رسید و ترکیه نیز در همان سال به آن پیوست.

ابتدای ماه ژوئیه اما معاون حزب عدالت و توسعه که رهبری آن را اردوغان در دست دارد، اعلام کرد که پیوستن ترکیه به این کنوانسیون یک اشتباه بوده است. نعمان کورتولموش در پاسخ به این پرسش که آیا ترکیه قصد خروج از این پیمان را دارد، گفت: «اگر مردم ما چنین انتظاری داشته باشند ما نمی‌توانیم به آن بی‌توجه باشیم.»

از نظر فعالان حقوق زنان‌، دلیل مخالفت این سیاستمدار و حزب او با کنوانسیون استانبول نقد و توصیه‌های این سند در راستای رفع تبعیض‌های جنسیتی و کلیشه‌های سنتی از نقش زنان در جامعه و خانواده است.

نظیر این بحث سال‌هاست که در ایران بر سر پیوستن این کشور به کنوانسیون بین‌المللی رفع هرگونه تبعیض علیه زنان وجود دارد. زمانی که نمایندگان مجلس ششم لایحه پیوستن ایران به این کنوانسیون را که از سوی دولت وقت تهیه شده بود تصویب کردند، عده‌ای کفن‌پوش به خیابان‌ها آمدند و علیه آن اعتراض کردند.

در نهایت نیز مجلس شورای اسلامی این لایحه را از دستور کار خارج کرد. از میان اعضای سازمان ملل تنها چهار کشور ایران، سومالی، سودان و تونگا این کنوانسیون را امضا نکرده‌اند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • سردار نقدی:آمریکا ۱۲ ناو هواپیمابرش رو هم بیاره هیچ غلطی نمیتونه بکنه، آمریکا تموم شده‌س
  • وزیر خزانه‌داری ایالات متحده: مقامات جمهوری اسلامی تنها «زور عریان» را می‌فهمند
  • شب ژنرال‌ها، آن شب بر بام مدرسه رفاه چه گذشت؟
  • یادی از گلهای پرپر شده ایران؛ فاطمه علی‌محمدی، مخترع تراشه‌های هسته‌ای دیالیز باشلیک به قلبش کشته شد
  • شلیک کور سرکوبگران جمهوری اسلامی به کودکان؛ بچه‌هایی که ۱۵ سالگی را ندیدند
  • ترانه «من بهت بدهکارم خیلی زیاد» از خواننده جوان «علیها» تقدیم به جانباختگان دی ماه خونین
  • مجله نیویورکر گزارشی از «شرایط آخرالزمانی» در مراکز درمانی ایران پس از سرکوب اعتراضات ارائه داد
  • از گرد و خاک پناهگاه زیرزمینی روی عمامه رهبر تا ترامپ کتک‌خورده در تهران
  • گروسی: تقریبا مطمئنیم که اورانیوم‌ غنی‌شده ایران در زیر تاسیسات بمباران‌شده است
  • خبرگزاری روسی ریا نووستی از مشاهده هواپیماهای شناسایی آمریکا در نزدیکی مرزهای ایران خبر داد
  • +336شاهزاده رضا پهلوی: تنها توافق قابل قبول، تسلیم جمهوری اسلامی در برابر ملت ایران است
  • +293شاهزاده رضا پهلوی خطاب به مردم ایران: امید خود را از دست ندهید، ایران را نجات خواهیم داد
  • +213شهبانو فرح پهلوی در مصاحبه با شبکه «آی۲۴ نیوز»: دوران گذار به ندرت ساده است، اما عمیقا امیدوارم
  • +168پاسخ محترمانه سینا ولی‌الله به سخنان گلشیفته فراهانی در مصاحبه با شبکه فرانسوی
  • +160رضا پهلوی: آنچه در ایران می‌گذرد یک فرآیند نسل‌کشی است
  • +139برگزاری دادگاه ابراهیم حکمت؛ مردی عراقی تبار که یک زن ایرانی معترض را در لندن به شدت کتک زده بود
  • +138پرچم شیروخورشیدنشان در دستان هاتف معیل، قهرمان ایرانی هنرهای رزمی ترکیبی؛ «بچه شاه باخت نمی‌دهد»
  • +133وقتی فرداد فرحزاد ادعای آرش عزیزی مبنی بر «ترامپ آقای پهلوی رو نپذیرفته» را به چالش کشید
  • +125یک جوان ایرانی از بوشهر بعد از انتشار این ویدیو و دادن پیغام به ترامپ خودکشی کرد
  • +125علی کریمی: برای جلوگیری از هرگونه سو‌ء استفاده در مسیر‌های برگزاری مراسم ۲۲ بهمن تردد نکنید