طراحی مدل سه بعدی رویان انسان

یورونیوز :دانشمندان با استفاده از سلول های بنیادی بدن موفق به طراحی مدلی سه بعدی از رویان انسان شدند.

طراحی این مدل تحولی مهم در زمینه مطالعه و شناخت اولین مراحل رشد رویان انسان پس از لقاح محسوب می شود. رویان به یاخته رشدکننده انسان از لحظه لقاح تا پایان هفته هشتم گفته می شود.


نتیجه تحقیقات گروهی از پژوهشگران دانشگاه کمبریج و انستیتوی هوبرخت در هلند در زمینه طراحی مدل رویان انسان با استفاده از سلول های بنیادی در هفته نامه علمی «نیچر» (Nature) منتشر شده است. به گفته محققان طراحی این مدل امکان مشاهده و بررسی روند شکل گیری بدن انسان را که پیش از این سابقه نداشته است فراهم می کند.

مدل طراحی شده به یک رویان ۱۸ تا ۲۱ روزه انسان شباهت دارد. این دوره زمانی در روند رشد سلول ها اهمیت زیادی دارد زیرا «لایه زایی» (gastrulation) در همین دوره اتفاق می افتد. در فرایند «لایه زایی» سه لایه سلولی متفاوت در رویان شکل می گیرد. این سه لایه در نهایت سه سیستم مهم بدن انسان یعنی سیستم های عصبی، عضلانی-اسکلتی و گوارشی را شکل می دهند. ریشه بسیاری از نقص‌های مادرزادی انسان به دوره «لایه زایی» رویان بر می گردد. به گفته پژوهشگران درک بهتر این دوره از تحول یاخته رشدکننده می تواند به بررسی ناباروری، سقط طبیعی و غیرعمدی جنین و اختلال های ژنتیکی کمک کند.

پیش از این از فرایند «لایه زایی» به عنوان «جعبه سیاه» تحول و رشد انسان یاد می شد زیرا دانشمندان برای نگهداری رویان انسان در آزمایشگاه پس از ۱۴ روز با محدودیت های قانونی روبرو هستند. این برای اولین بار است که دانشمندان با استفاده از سلول های بنیادی موفق به تولید مدلی سه بعدی از رویان انسان می شوند.

جرمی گرین، استاد دانشگاه کینگز لندن بر این باور است که تولید این مدل سه بعدی برای دانشمندان «پنجره ای عالی» به اولین مراحل شکل گیری بدن انسان بوده است. با این حال این مدل سه بعدی با توجه به فقدان سلول های مغز و عدم وجود بافت لازم برای قرار دادن آن در رحم هرگز به یک رویان کامل تبدیل نخواهد شد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.