چای آسام چه خواص و عوارضی برای بدن دارد و چگونه باید آن را دم کنیم؟
رأی دهید
در این مقاله مجله پیام سلامت در مورد خواص، عوارض جانبی بالقوه و روش های آماده کردن چای آسام صحبت می کنیم.
چای آسام چیست؟
چای آسام یک نوع چای چای سیاه تهیه شده از برگ های Camellia sinensis var است. خواستگاه اصلی این گیاه ایالتی در شما شرقی هند است. این ایالات یکی از بزرگترین مناطق تولید چای در جهان می باشد.
به دلیل کافئین زیاد و طبیعی، چای آسام اغلب به عنوان چای صبحانه به فروش می رسد. انواع چای های ایرلندی و انگلیسی نیز از ترکیب آسام با دیگر انواع چای درست می شوند.
چای آسام طعم زیادی دارد و این ویژگی آن را از سایر چای هایی که در جهان مصرف می شود، متمایز ساخته است. این طعم زیاد به فرآیند تولید منحصر به فرد چای مربوط می شود. در این فرایند پس از اینکه برگ تازه چای آسام برداشت شده و خشک می شود، تحت فرایند اکسیداسیون یا همان فرایند fermentation، در مدت زمان مشخصی در معرض اکسیژن قرار می گیرد.
این فرایند باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در برگ های گیاه شده و منجر به ایجاد طعم منحصر به فرد، رنگ و ترکیبات گیاهی پر از خاصیت در آن می شود. این ویژگی ها مشخصه های اصلی چای آسام هستند.
آیا چای آسام برای بدن خاصیت دارد؟
تحقیقات نشان داده اند که وجود ترکیبات گیاهی مختلف در این چایممکن است به چندین روش باعث ارتقاء سلامت بدن شود. برخی از مهمترین خواصی که برای این چای کشف شده اند عبارتند از:
دارای آنتی اکسیدان های بسیاری استچای های سیاه مانند آسام حاوی ترکیبات گیاهی منحصر به فردی از جمله تئوفلاوین ها، تئاروبیگین ها و کاتچین ها هستند که به عنوان آنتی اکسیدان ها در بدن عمل می کنند و ممکن است در پیشگیری از بیماری های نقش داشته باشند.
بدن شما به طور طبیعی یک ماده شیمیایی بسیار واکنشی به نام رادیکال آزاد تولید می کند. هنگامی که سطح این مواد در بدن زیاد شود، ممکن است به بافت ها آسیب برسد و بیماری و پیری سریع تر به سراغتان بیاید.
آنتی اکسیدان های موجود در چای سیاه می توانند اثرات منفی رادیکال های آزاد را خنثی کرده، از سلول های بدن محافظت کنند و سبب کاهش التهاب شوند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این ترکیبات گیاهی، مسئول خواص فراوانی هستند که چای سیاه برای بدن دارد.
می تواند سلامت قلب را ارتقا دهدبرخی مطالعات حیوانی نیز نشان داده اند که ترکیبات پلی فنولی در چای سیاه ممکن است به کاهش کلسترول و جلوگیری از ایجاد پلاک در عروق خونی کمک کند. با این حال، مطالعات انسانی نتایج متناقضی را ارائه داده اند. چندین مطالعه توانسته اند رابطه قوی بین مصرف روزانه ۳ الی ۶ فنجان (۷۱۰ الی ۱،۴۲۰ میلی لیتر) چای سیاه و کاهس خطر ابتلا به بیماری های قلبی را اثبات کنند. اما برخی از مطالعات نشان داده اند که هیچ رابطه ای بین این دو عامل وجود ندارد.
در نهایت، به تحقیقات بیشتری برای درک چگونگی تاثیر انواع چای سیاه مانند آسام بر روی سلامت قلب نیاز می باشد.
ممکن است از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی کندتحقیقات اولیه نشان داده اند که ترکیبات پلی فنیک موجود در چای سیاه ممکن است مانند پری بیوتیک در دستگاه گوارش شما عمل کند. پری بیوتیک ها ترکیبات موجود در غذاهای مختلف هستند که از رشد و محافظت از باکتری های سالم در روده حمایت می کنند.
وجود باکتری های سالم در روده، یکی از مهمترین عواملی است که بر روی سلامت سیستم ایمنی تاثیر می گذارد. زیرا این باکتری ها با باکتری های مضری که باعث ایجاد بیماری می شوند، مبارزه می کنند.
گفتنی است که شواهد کافی در مورد ارتباط بین مصرف چای سیاه و تقویت سیستم ایمنی وجود ندارد و برای اثبات این ادعا باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
می تواند اثرات ضد سرطانی در بدن داشته باشدمطالعات متعدد آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند که ترکیبات مختلف موجود در چای سیاه ممکن است رشد و گسترش سلول های سرطانی را مهار کنند. علاوه بر این، برخی از تحقیقات انسانی نیز توانسته اند ارتباطی بین مصرف چای سیاه و خطر ابتلا به برخی از سرطان های خاص، از جمله سرطان پوست و ریه را اثبات کنند.
اگر چه این داده ها امیدوار کننده هستند، اما برای تایید آن ها به تحقیقات گسترده ای در زمینه مطالعات انسانی نیاز داریم. در واقع برای تعیین اینکه آیا چای سیاه می تواند برای پیشگیری یا درمان سرطان مورد استفاده قرار گیرد یا خیر؟ باید تحقیقات زیادی انجام دهیم.
ممکن است سلامت مغز را ارتقا دهدتحقیقات اولیه نشان داده اند که ترکیبات خاصی مانند تئوفلاوین در چای سیاه وجود دارد که ممکن است به عنوان یک روش درمانی یا روش پیشگیرانه برای بیماری های مغزی دژنراتیو در بدن عمل کنند.
یک مطالعه آزمایشگاهی که اخیرا انجام شده اند نشان داد که ترکیبات موجود در چای سیاه، عملکرد برخی از آنزیم هایی که مسئول ایجاد بیماری آلزایمر هستند را مهار می کنند.
اگر چه این نتایج امیدوار کننده هستند اما این تحقیق اولین تحقیقی است که در این زمینه انجام شده است. برای درک بهتر تاثیر چای سیاه در حمایت از عملکرد مغز باشد تحقیقات بیشتری انجام دهیم.
اگر چه چای آسام برای بسیاری از افراد یک نوشیدنی سالم و مفید است، اما ممکن است برای همه مناسب نباشد. برخی از مهمترین عوارضی که ممکن است برای بدن ایجاد کند عبارتند از:
افزایش میزان کافئین در بدن
چای آسام کافئین زیادی را وارد بدن می کند. همان طور که می دانید کافئین یک نوع محرک است. مقدار دقیق کافئین موجود در ۱ فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) چای آسام به اینکه چقدر طول می کشد تا چای را دم کنید بستگی دارد. اما در این مقدار چای معمولا بین ۶۰ الی ۱۱۲ میلی گرم کافئین برای این که معیار درستی برای مقایسه داشته باشید کافی است که بدانید ۱ فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) قهوه حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ میلی گرم کافئین دارد.
برای اکثر افراد مصرف بیش از ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز عوارضی ندارد. اما گفته می شود که مصرف بیش از حد کافئین می تواند منجر به علائم منفی مانند افزایش ضربان قلب، اضطراب و بی خوابی شود.
اگر باردار هستید، توصیه می شود که مصرف کافئین خود تا حداکثر ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنید. اگر در مورد میزان کافئینی که باید استفاده کنید شک دارید، قبل از اضافه کردن چای آسام به رژیم غذایی خود، با پزشک صحبت کنید.
کاهش جذب آهن
چای آسام ممکن است جذب آهن را به دلیل وجود تانن زیاد، کاهش دهد. این ترکیب مسئول ایجاد طعم طبیعی و تلخ چای می باشد.
برخی تحقیقات نشان داده اند که تانن به آهن موجود در مواد غذایی می چسبد و باعث می شود که جذبش کامل نشود. این واکنش بر روی جذب آهن موجود در محصولات گیاهی تاثیر بسیار بیشتری نسبت به منابع حیوانی آهن دارد.
البته کاهش جذب آهن برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی کند اما ممکن است برای افرادی که سطح آهن در خونشان کم است، اجتناب از مصرف چای سیاه همزمان با غذا یا مصرف مکمل آهن توصیه شود.
عرضه فلزات سنگین به بدن
چای اغلب حاوی فلزات سنگینی مانند آلومینیوم است. گرچه مقدار این ماده در چای های مختلف بسیار متغیر است. مصرف بیش از حد آلومینیوم می تواند به کاهش تراکم استخوان و آسیب های عصبی، به ویژه در افراد مبتلا به بیماری کلیوی کمک کند.
با این حال، مصرف چای به طور کلی با مسمومیت با آلومینیوم ارتباطی ندارد. مشخص نیست که دقیقا چقدر آلومینیوم در هنگام مصرف چای جذب بدن می شود اما به عنوان یک اقدام احتیاطی، بهتر است که از مصرف بیش از حد چای آسام خودداری کنید.
روش دم کردن این چای
تهیه و دم کردن چای آسام بسیار ساده است. همه آن چه که نیاز دارید کمی چای، آب گرم و یک عدد قوری است.
علاوه بر این، چای آسام نسبتا ارزان و در دسترس است. شما می توانید این چای را از فروشگاه های مواد غذایی تهیه کنید. فقط باید اطمینان حاصل کنید که برند با کیفیتی را خریداری می کنید. زیرا هر چه برند با کیفیت تر باشد، معمولا غلظت ترکیبات مفید آن بیشتر است.
برای دم کردن برگ های خشک شده این چای، حدود ۱ قاشق چای خوری (۱۵ گرم) چای را در ۸ اونس (۲۴۰ میلی لیتر) آب سرد بریزید. ابتدا آب را به نقطه جوش رسانده و اجازه دهید ۱۰ الی ۲۰ ثانیه بجوشد. سپس زیر گاز را خاموش کرده و اجازه دهید در قوری ۲ دقیقه در همان حالت بسته بماند. مراقب باشید که زیاد چای را نجوشانید زیرا جوشاندن آن باعث ایجاد مزه تلخی در چای می شود.
برای بهره مندی از خواص بیشتر، چای آسام را بدون هیچگونه مواد افزودنی مصرف کنید. اگر طعم شیرین را ترجیح می دهید کمی شیر یا شکر به آن اضافه کنید، فقط مراقب باشید که شیرین کننده مصنوعی استفاده نکنید.
نکته آخر
چای آسام یک نوع چای سیاه محبوب است که در ایالتی در هند پرورش داده می شود.
این چای طعم زیادی دارد و غنی از ترکیبات گیاهی است که می توانند سلامت سیستم ایمنی، سیستم قلبی و عروقی و مغز را ارتقاء دهند. به گفته متخصصین میزان کافئین موجود در این چای برای همه مناسب نیست.