هیجان اخترشناسان از مطالعه درخشنده ترین ابرنواختر

بی بی سی :وقتی که در سال ۲۰۱۶، اخترشناسان یک ابر نواختر (سوپرنوا) را کشف کردند، درخشندگی فوق العاده این ابرنواختر که از درخشش کهکشان آن نیز بیشتر بود تردیدهایی را به همراه آورد.
 

اخیرا یک گروه بین المللی در مقاله ای نوشته است که انفجار منجر به مرگ این ابرنواختر که آن را اس ان ۲۰۱۶ اپس نام داده اند، تقریبا چهار میلیارد سال پیش به وقوع پیوسته باشد که احتمالا نورانی ترین و نیرومندترین واقعه کیهانی از این نوع بوده که تا کنون بشر کشف کرده است.

 
این گروه از اخترشناسان در مقاله ای که در نشریه علمی استرونومی نیچر منتشر شده این نظر را مطرح کرده اند که ممکن است اس ان ۲۰۱۶ اپس نوعی از ابرنواختر باشد که به "نواختر دوتایی ناپایدار" موسوم است و وجود آن تا کنون فقط به طور نظری پیش بینی شده بود.
هزار روز پرتوافشانی
این ابرنواختر پس از این که برای اولین بار در سال ۲۰۱۶ مشاهده شد، برای بیشتر از یک هزار روز به پرتوافشانی ادامه داد.
 
مت نیکول، عضو مدرسه علوم فیزیک و اخترشناسی دانشگاه بیرمنگام در بریتانیا و یکی از نویسندگان مقاله اخبر در نیجر استرونومی در بیانیه ای گفته است: "در یک ابرنواختر معمولی، پرتوافشانی شامل کمتر از یک درصد از کل انرژی آن است. اما متوجه شدیم که در اس ان ۲۰۱۶ اپس میزان پرتوافشانی پنج برابر انرژی ناشی از انفجار یک ابرنواختر در اندازه معمولی است."
 
او می افزاید که "این بیشترین مقدار نور ساطع شده از یک ابرنواختر است که تا امروز مشاهده شده است."
 
گروه اخترشناسان از چندین موسسه برای دو سال به مشاهده ابر نواختر اس ان ۲۰۱۶ اپس ادامه دادند تا اینکه پرتوافشانی آن به ۱ درصد نورانی ترین نقطه آن کاهش یافت. این مشاهدات به آنان امکان داد تا همراه با بررسی های دیگر، جرم این ابرنواختر را نیز محاسبه کنند. نتیجه محاسبه این بوده که جرم این ابرنواختر بین ۵۰ تا ۱۰۰ برابر جرم خورشید ماست.
 
جرم ابرنواخترهایی که پیش از این مشاهده شده بودند بین ۸ تا ۱۵ برابر جرم خورشید بوده است.
 
کهکشانی که این ابرنواختر در آن کشف شده حتی نامگذاری هم نشده است. به گفته ادو برگر، عضو هیات علمی دانشگاه هاروارد که او نیز در طرح مطالعه ای ابرنواختر شرکت داشته، فاصله این کهکشان تا کره زمین حدود چهار میلیارد سال نوری است.
'مشاهده زمان گذشته'
این ابرنواختر دورترین ابرنواختری نیست که تا کنون کشف شده است. رکورد فاصله از زمین به ابرنواختر موسوم به دی ئی اس ۱۶ سی ۲ ان ام تعلق دارد که در فاصله ۱۰ و نیم میلیارد سال نوری زمین واقع شده است.
 
اما فاصله این واقعه با زمین به اندازه کافی زیاد بود که به اخترشناسان امکان آن را بدهد که "به گذشته و آغاز پیدایش کیهان سفر کنند".
 
آقای برگر گفته است که "پژوهشگران نمی توانستند در زمان مناسب تر از حال حاضر این ابرنواختر خارق العاده را کشف کنند."
 
به گفته او "تلسکوپ فضایی جیمز وب متعلق به سازمان فضانوردی آمریکا - ناسا - به ما امکان آن را داده است تا وقایع مشابه را در گذشته ای چنان دور مشاهده کنیم که عملا بتوانیم مرگ تمامی ستارگان ابتدایی کیهان را ببینیم."
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.