کرونا؛ مترو، قطار، اتوبوس و هواپیما سوار بشویم؟

یک عامل تمیز کردن وسیله نقلیه است؛ اینکه شرکت‌های حمل و نقل، قطارها و ایستگاه‌ها را بیشتر از قبل تمیز می‌کنند یا خیر. بی بی سی :با شیوع ویروس کرونا در بسیاری از کشورها، بعضی از دولت‌ها محدودیت‌هایی برای سفر وضع کرده‌اند. در بعضی کشورها هنوز این محدودیت ها اعمال نشده و مردم خودشان باید برای پرهیز از ابتلا به کرونا، در سفر احتیاط کنند.
 

در اینجا سعی می‌کنیم به دو پرسش پاسخ دهیم؛ آیا با هواپیما سفر برویم و آیا سوار وسایل نقلیه عمومی بشویم؟

مترو،‌ قطار و اتوبوس
هنوز کاملا مشخص نیست که ویروس کرونا چطور پخش می‌شود ولی ویروس‌های مشابه یا با استنشاق ترشحات تنفسی پس از عطسه یا سرفه فرد آلوده یا تماس با سطوحی که آلوده به ویروسند‌ منتقل می‌شوند.
 
تصور این است که ویروس کرونا، بر خلاف ویروس آنفلوآنزا، مدت طولانی در هوا نمی‌ماند و مردم باید خیلی به هم نزدیک باشند تا از راه تنفس از یکدیگر کرونا بگیرند.
 
طبق راهنمای سیستم بهداشتی بریتانیا، "تماس نزدیک"‌ یعنی پانزده دقیقه در فاصله دو متری شخص دیگری بودن.
 
بنابراین‌ احتمال انتقال بیماری در قطار و مترو،‌ به این بستگی دارد که چقدر شلوغ باشند.
 
به گفته دکتر لارا گوسه، از "موسسه سلامت جهانی"، پژوهشی در سال ۲۰۱۸ نشان داده کسانی که مرتب مترو سوار می‌شوند، بیشتر احتمال دارد به بیماری‌هایی مانند آنفلوآنزا مبتلا شوند.
 
در اتوبوس یا قطار نسبتا خالی از مسافر، خطر ابتلا متفاوت خواهد بود. این هم مهم است که چه مدت در وسیله نقلیه می‌مانید و هوای آن چقدر تهویه می‌شود.
 
عامل دیگر تمیز کردن وسیله نقلیه است؛ اینکه شرکت‌های حمل و نقل، قطارها و ایستگاه‌ها را بیشتر از قبل تمیز می‌کنند یا خیر.
 
به گفته دکتر گوسه، اگر می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی در ساعت‌های شلوغتر پرهیز کنید و اگر امکان پذیر باشد،‌ مسیرهایی را انتخاب کنید که به بیش از یک وسیله نقلیه نیاز نباشد.
هواپیما
باور عمومی این است که وقتی در هواپیما نشسته‌اید، احتمال بیشتری دارد که بیمار شود، چون هوای "مانده"‌ را تنفس می کنید اما بر عکس،‌ هوای درون هواپیما ممکن است حتی کیفیت بهتری از دفتر کار،‌ قطار یا اتوبوس داشته باشد.
 
گرچه در هواپیماهایی که مسافر زیاد دارند، تعداد افراد در هر متر مربع بیشتر است‌ ولی تهویه هوا هم بیشتر انجام می‌شود.
 
کینیان چِن،‌ استاد دانشگاه پِردیو در آمریکا،‌ درباره کیفیت هوا در وسایل نقلیه مختلف تحقیق می‌کند. طبق برآورد او، در هواپیماها،‌ هر دو تا سه دقیقه،‌ هوا کاملا عوض می‌شود. در ساختمان‌هایی که تهویه مطبوع دارند‌ هوا هر ۱۰ تا ۱۲ دقیقه عوض می‌شود.
 
هوای هواپیما، با فیلترهایی با بازده بالا تهویه می‌شود که در مقایسه با سیستم‌های معمول تهویه هوا،‌ می‌توانند ذرات کوچکتر از جمله ویروس‌ها را جذب کنند.
 
هوای تازه بیرون هواپیما را فیلتر به درون می‌کشد و با هوای کابین مخلوط می‌کند. به این ترتیب، همیشه نیمی از خروجی فیلتر هوای تازه است. بیشتر سیستم‌های تهویه مطبوع برای مصرف کمتر انرژی، فقط از هوای درون اتاق استفاده می‌کنند.
 
علاوه بر تنفس قطرک‌های عطسه یا سرفه فرد بیمار، عفونت‌هایی مانند کرونای ۲۰۱۹ می‌توانند با لمس سطوح آلوده هم منتقل شوند، مثلا از طریق دست دادن با فرد بیمار یا دست زدن به دسته در.
 
"ویکی هِرتزبِرگ" از دانشگاه اِموری در آمریکا در سال ۲۰۱۸ از سطوح هواپیماهایی که در ده مسیر بین‌قاره‌ای پرواز می‌کردند نمونه گرفت و آنها را مقایسه کرد. او دریافت که این سطوح مثل "اتاق نشیمن خانه" هستند. به عبارت دیگر، بین هواپیما و سطوح ساختمان‌ها و وسایل نقلیه عمومی،‌ تفاوت قابل ملاحظه‌ای دیده نشد.
 
بنا به دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی، بیشترین خطر ابتلا در هواپیما،‌ در دو ردیف جلویی،‌ پشتی و کناری فرد بیمار است.
 
جالب است بدانیم که در زمان شیوع بیماری سارس در سال ۲۰۰۳، در هواپیمایی که حامل یک بیمار بود، ۴۵ درصد مبتلایان در خارج از محدوده دو ردیف اطراف او نشسته بودند.
 
در مورد هواپیما هم توصیه عمومی همان شستن دست، تمیز کردن سطوح و پوشاندن عطسه و سرفه با دستمال است.
 
نگرانی اصلی در مورد سفر با هواپیما،‌ امکان انتقال بیماری از یک منطقه به نقطه دیگری در جهان است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.