نحوه پیشگیری از کروناویروس جدید (COVID-۱۹)
رأی دهید
علاوه بر رعایت نکات بهداشتی در آداب معاشرت، سرفه کردن، شستن مرتب دستها و فاصله گرفتن از کسانی که مریض هستند؛ برای پیشگیری از کروناویروس و آلوده شدن به این ویروس، چندین درمان طبیعی نیز وجود دارد که ممکن است مفید باشند.
در این مقاله مجله پیام سلامت به نقل از وبسایت draxe.com نگاهی دقیق تر به روش های پیشگیری از کروناویروس و آنچه که دانشمندان برای کمک به مهار و مقابله با این ویروس روی آنها تاکید دارند؛ خواهیم انداخت.
کروناویروس یا همان COVID-19 چیست؟
کروناویروس (CoV) یک خانواده بزرگ از ویروس هاست که در بدن انواع پستانداران و پرندگان یافت می شود. این ویروس ها می توانند در بدن انسان برخی از بیماری ها را ایجاد کنند. از عفونت های خفیف تنفسی گرفته تا بیماری های جدی تر مانند سندرم حاد تنفسی (سارس) یا سندرم تنفسی خاورمیانه (مرس) از جمله بیماری هایی هستند که عامل آنها همین ویروس است. بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) نوعی از کروناویروس است که اخیراً در بدن انسان شناسایی شده است.
کروناویروس یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است. این به این معنی است که از حیوان به انسان منتقل می شود. برای مثال اعتقاد بر این است که سارس از گربه زباد به انسان منتقل شده است. در حالی که مرس اولین بار از شتر به انسان ها منتقل شد. مانند سایر عفونت های تنفسی، کروناویروس ها نیز می توانند از طریق تماس با مایعات بدن مانند بزاق، خون یا ادرار از شخصی به شخص دیگر منتقل شوند. در حال حاضر دانشمندان هنوز ردیابی نکرده اند که دقیقاً منشاء COVID-19 کجاست؟
در حال حاضر دقیقاً مشخص نیست که COVID-19 چقدر مسری است. اما تا زمان کشف واکسن یا درمانی برای این ویروس، انجام چند اقدام محافظتی اساسی می تواند به شما و اطرافیانتان کمک کند.
روش های پیشگیری از کروناویروس
استفاده از چند اقدام محافظتی اساسی در برابر عفونت، یک راهکار ساده است که می تواند به جلوگیری از شیوع کرونا کمک کند. در ادامه به چند مرحله ای که می توانید برای محافظت از خود و دیگران در برابر این ویروس انجام دهید اشاره می کنیم.
دست ها را مرتبا بشویید
دستان خود را به طور مرتب با استفاده از صابون و آب یا محلول ضد عفونی کننده حاوی الکل بشویید. این مواد به از بین بردن هرگونه ویروس کمک کرده و از شیوع میکروب ها جلوگیری می کنند. حتما حداقل ۲۰ ثانیه قبل از غذا و بعد از سرفه، عطسه و استفاده از سرویس بهداشتی، دست ها را بشویید.
فاصله خود را با دیگران حفظ کنید
در حالت ایده آل سعی کنید حداقل از کسانی که سرفه یا عطسه می کنند، ۲ متر فاصله بگیرید. این کار می تواند به جلوگیری از ورود قطرات تنفسی آن فرد آلوده به ریه ها کمک کند. این قطرات معمولا از طریق سرفه و عطسه از بینی یا دهان به بیرون پاشیده می شوند.
سطوح را تمیز و ضد عفونی کنید
ویروس ها می توانند تا ۴۸ ساعت روی سطوح زندگی کنند. شستشو و ضد عفونی کردن سطحی که مرتباً از آنها استفاده می کنید می تواند به جلوگیری از انتشار میکروب ها کمک کند.
از لمس کردن چشم ها، بینی و دهان خودداری کنید
دستان شما می توانند ویروس ها را از سطحی که لمس می کنید، جذب کنند. لمس صورت با دست های آلوده ممکن است این میکروب ها را به غشاهای مخاطی منتقل کرده و باعث عفونت شود.
در زمان عطسه و سرفه نکات بهداشتی را رعایت کنید
سرفه یا عطسه کردن در آرنج یا استفاده از دستمال کاغذی برای پوشاندن دهان می تواند به جلوگیری از شیوع میکروب ها و ویروس ها کمک کند. حتماً دستمال های استفاده شده را بلافاصله دور انداخته و بعد از قرار گرفتن در معرض هرگونه ترشحات تنفسی، دستان خود را کاملاً بشویید.
از ماسک استفاده کنید
اگرچه مقامات بهداشتی استفاده همه افراد از ماسک را توصیه نمی کنند اما اگر واقعاً بیمار هستید یا در تماس مستقیم با افراد آلوده هستید، باید حتما ماسک بپوشید. در حالت ایده آل باید ۳۰ روز پس از بیماری از ملزومات مورد نیاز از جمله مواد شوینده و ضد عفونی کننده، صابون و ماسک کنید.
داروهای طبیعی چه نقشی در پیشگیری از کروناویروس دارند؟
علاوه بر استفاده از راهکارهای فوق، استفاده از چند داروی طبیعی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن نیز ممکن است برای پیشگیری از کروناویروس مفید باشد. به خاطر داشته باشید که از این روش های درمانی هرگز به عنوان جایگزین شستشوی دست استفاده نکنید و در صورت بروز هرگونه علائمی به پزشک مراجعه کنید.
ویتامین C و D3
ویتامین C نقش اساسی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد و می تواند یک ابزار مفید برای کمک به دفاع از بدن در برابر کروناویروس باشد. اگرچه اثرات ویتامین C بر روی کو وید ۱۹ به طور مستقیم مورد مطالعه قرار نگرفته است؛ اما یک کارآزمایی که در سال ۲۰۰۶ در Annals of Nutrition & Metabolism منتشر شد نشان داد که دریافت مقدار کافی ویتامین C از طریق رژیم غذایی می تواند به کاهش علائم و کوتاه کردن مدت زمان عفونت های تنفسی کمک کند.
نیاز روزانه بدن به ویتامین C برای پیشگیری از ایجاد عفونت، روزانه بین ۱۰۰۰ الی ۳۰۰۰ میلی گرم است. بهترین منابع غذایی حاوی ویتامین C میوه ها و سبزیجات از جمله مرکبات، گوجه فرنگی، فلفل و انواع توت ها هستند.
ویتامین D3 نیز برای تقویت سیستم ایمنی و محافظت از بدن در برابر عفونت مفید است. کمبود این ریز مغذی مهم در واقع می تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. از طرفی ویتامین D3 برای عملکرد سلول های ایمنی بدن مفید است. توصیه روزانه به مصرف این ویتامین بین ۴۰۰ تا ۵۰۰۰ واحد بین المللی متفاوت است.
جلبک قرمز
برخی تحقیقات نشان داده اند که بعضی از ترکیبات جدا شده از جلبک های قرمز که به عنوان گریفیتسیا نیز شناخته می شوند می توانند در محافظت از بدن در برابر عفونت های ویروسی کمک کنند. طبق یک مطالعه آزمایشگاهی که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، گریفیتسین که یک لکتین جدا شده از جلبک قرمز است، با جلوگیری از ورود ویروس ها به سلول های میزبان، قادر به جلوگیری از ابتلا به مرس می باشد.
علاوه بر این، مطالعات دیگر نشان داده اند که این ترکیب می تواند در برابر سایر عفونت های ویروسی از جمله HIV نیز مفید باشد. با این حال تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا می توان از جلبک قرمز برای محافظت از بدن در برابر COVID-19 استفاده شود یا خیر؟
ریشه شیرین بیان
گلیسیریزین که یک ترکیب فعال موجود در ریشه شیرین بیان است، ممکن است دارای خواص مقابله کننده با ویروس باشد. یک مطالعه آزمایشگاهی خواص ضد ویروسی چندین ترکیب را مورد بررسی قرار داد و دریافت که گلیسیریزین در جلوگیری از تکثیر سارس مؤثرتر از سایر ترکیبات است.
یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر نیز یافته های مشابهی داشت و خاطر نشان کرد که گلیسیرریزین خاصیت سمی بر روی ویروس سارس دارد. با این وجود برای ارزیابی اثرات شیرین بیان بر روی کروناویروس باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
غذاها و گیاهان تقویت کننده سیستم ایمنی
دکتر Josh Axe بر اساس تجربیات ۳۰۰۰ ساله طب چینی مصرف خوراکی های تقویت کننده سیستم ایمنی بدن را توصیه می کند. این خوراکی ها عبارتند از:
- سوپ مرغ
- سیر
- زنجبیل
او رعایت رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه های سرشار از ویتامین C، عسل مانوکا، گیاهان دارویی، ادویه جات و گوشت های ارگانیک وحشی مانند گوشت مرغ و عصاره استخوان یا همان آب قلم را نیز توصیه می کند. عسل مانوکا نیز نوعی عسل است که به دلیل خاصیت درمانی قدرتمندش، مطالعات زیادی روی آن انجام شده است. مطالعات نشان داده اند که این ماده می تواند دارای خاصیت ضد ویروسی باشد و به عنوان یک داروی طبیعی مفید در برابر عفونت هایی مانند کورنوویروس استفاده شود.
در حقیقت یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که عسل مانوکا قادر به مهار تکثیر ویروس آنفلوانزا است. البته تحقیقات بیشتر لازم است تا ارزیابی شود که آیا این ماده دارای مزایای مشابه ای در برابر کروناویروس دارد یا خیر؟
علاوه بر این مطالعات نشان داده اند که گیاه اکیناسه هم ضد ویروسی است و هم ضد میکروبی. یک مطالعه نشان داد که این ماده آنتی ویروس قوی در برابر عفونت های تنفسی ویروسی است.
اسانس پونه کوهی
یک مطالعه اثر ضد ویروسی روغن پونه کوهی و مؤلفه اصلی موجود در آن یعنی کارواکرول را بر روی نورو ویروس توسعه نیافته موش ها(MNV) اندازه گیری کرد. این نتایج پتانسیل روغن پونه کوهی را به عنوان یک ماده غذایی طبیعی و ضد عفونی کننده و کنترل کننده نورو ویروس انسانی نشان داد. یک مطالعه جداگانه، پتانسیل ضد ویروسی روغن پونه کوهی را در برابر ویروس HRSV نشان داد.
درمان هایی که ممکن است در آینده ارائه شوند
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، در حال حاضر درمان خاصی برای COVID-19 وجود ندارد. کسانی که آلوده می شوند باید برای کمک به کاهش علائم، مراقبت های پزشکی لازم را دریافت کنند. مراقبت لازم برای حمایت از عملکرد اعضای بدن در موارد شدیدتر نیز ممکن است لازم باشد.
به طور کلی هیچ درمان تأیید شده ای برای کروناویروس وجود ندارد و تنها تعداد بسیار کمی از داروهای ضد ویروسی مؤثر برای این عفونت ها کشف شده است. علاوه بر این تولید داروهای جدید سرمایه زیادی از نظر زمانی، مالی و منابع نیاز دارد. به همین دلیل پیدا کردن روش درمانی برای COVID-19 چالش بزرگی است.
در این مدت محققان در تلاشند تا با استفاده از داروهای موجود به درمان عفونت های جدید مانند کروناویروس اقدام کنند. طبق گزارشی که اخیراً در The New England Journal of Medicine منتشر شده است، پزشکان Providence Regional Medical Center در واشنگتن مجوز FDA را برای معالجه کروناویروس با استفاده از یک داروی ضد ویروسی تحقیقاتی که در ابتدا برای درمان ابولا طراحی شده بود دریافت کردند. بعد از گذشت ۸ روز از بستری، وضعیت بالینی بیمار بهبود یافت و از شدت علائمی مانند سرفه و تب کاسته شد.
اگرچه تحقیقات انسانی کمی بر روی این روش درمانی انجام شده است، اما مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که این درمان جدید می تواند باعث کاهش رشد کروناویروس و کنترل عفونت شود. سایر داروهای ضد ویروسی مانند لوپیناویر/ریتونوویر (دارویی است که برای درمان HIV استفاده می شود) نیز مورد بررسی قرار گرفته اند.
روش های تشخیص
متخصصان ممکن است با انجام یک معاینه فیزیکی، در نظر گرفتن تاریخچه پزشکی بیمار و انجام تست های آزمایشگاهی بتوانند این بیماری را تشخیص دهند. افرادی که به تازگی به چین سفر کرده اند یا با کسی که آلوده بوده ارتباط نزدیکی داشته اند بیشتر در معرض خطر هستند.
علائم کروناویروس مشابه سایر عفونت های تنفسی از جمله سرماخوردگی است. برخی از علائم شایع این بیماری عبارتند از:
- تب
- تنگی نفس
- سرفه
- آبریزش بینی
- سردرد
- مشکل تنفسی
- گلو درد
- درد قفسه سینه
در موارد شدید کروناویروس ممکن است باعث مشکلات جدی تری از جمله ذات الریه، نارسایی کلیه، سندرم حاد تنفسی یا حتی مرگ شود.