روش انقلابی دانشمندان برای درمان نابینایی مادرزادی با دستکاری در ژنها
رأی دهید
در این تکنیک دانشمندان یک ویروس دستکاری شده ولی بیضرر را که حامل دستورالعمل اصلاح ژن است، در ابعاد میکروسکوپی به چشم فرد نابینا تزریق میکنند. این ویروس مهندسیشده پس از ورود شروع به اصلاح ساختار دیانای معیوب میکند.
دکتر اریک پیرس، پروفسور چشم پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد، که مدیریت این تحقیق را برعهده دارد در این باره به رادیو ملی آمریکا NPR گفت: «ما واقعا در این مورد هیجان زدهایم. ما در حال کمک به گشودن عرصه استفاده از اصلاح ژنها در زمینه درمانی هستیم، امری که بر بسیاری از شاخههای پزشکی تاثیر خواهد گذاشت.»
پیشتر این روش تنها بر روی موارد محدودی از بیماران سرطانی که به نوعی اختلال خونی نادر همچون تالاسمی نوع بتا مبتلا بودند آزمایش شده بود. در این موارد پزشکان سلول را از بدن بیماران خارج میکردند، ژنهایشان را در آزمایشگاه دستکاری میکردند و مجدد به بدن بیمار بازمیگرداندند تا پروتئینها را از نو تولید کند یا به سلولهای سرطانی حمله کند.
اما در این روش جدید پزشکان در موسسه چشمپزشکی پورتلند یک ویروس بیضرر را که حامل دستورالعمل اصلاح ژن بود به چشم بیمار تزریق کردند و این ویروس مهندسیشده بود که در بافت بدن انسان شروع به اصلاح ساختار معیوب دیانای کرد.
از دیانای به عنوان کد حیات نام برده میشود. این مولکول بنیادین ارثی است که از والدین به فرزند میرسد و حاوی تمام دستورات شیمیایی لازم برای سازوکار بدن است. دیانای به صورت رشتهای تابیده دور قرقره است که اگر بازش کنیم تقریبا به نردبانی پیچ خورده میماند.
این رشتهها حاوی هزاران ژن هستند که دستورات لازم برای ساخت پروتئین در بدن انسان را با خود حمل میکنند. بدن به کمک این پروتئینهاست که میتواند بافت خود را بسازد و ترمیم کند.
هرچند نتایج اولیه از به کارگیری روش جدید امیدوارکننده بوده است، با این حال محققان میگویند هنوز زود است تا درباره نتیجه نهایی آن اظهار نظر کرد.
این روش در صورت موفقیت میتواند در علاج اختلالات مغزی و عضلانی نظیر بیماری هانتیگنتون به کار گرفته شود.