مسئول سقوط هواپیمای اوکراینی چه کسی است؟

فرارو: سیدمهدی حجتی- وکیل دادگستری در روزنامه شرق نوشت: بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در رابطه با خطای انسانی صورت‌گرفته در اسقاط غیر‌عمدی یک فروند هواپیمای مسافربری بویینگ متعلق به خطوط هوایی اوکراین، این سؤال را به ذهن متبادر می‌کند که چه شخص یا اشخاصی مسئول شکل‌گرفتن این خطای غیر قابل اغماض انسانی هستند؟ ‌
 
تردیدی وجود ندارد که اسباب متعددی در این زمینه مداخله داشته‌اند و اقدام موشکی سهوی نسبت به هواپیمای اوکراینی، آخرین زنجیره از سلسله‌ خطاهای زنجیره‌ای انجام‌شده در این زمینه است و به تعبیری دیگر، نمی‌توان خطای نظامی را تنها عامل اسقاط سهوی هواپیمای اوکراینی از طریق عملیات موشکی دانست و عوامل و اسباب مقدماتی دیگری که ناشی از رعایت‌نکردن نظامات دولتی از سوی مقامات ذی‌ربط است و در این حادثه نقش اساسی داشته‌اند، نادیده گرفت. ‌
 
آنچه مسلم است، آن است که در زمان پرواز هواپیمای اوکراینی در آسمان ایران، به واسطه تهدیدات نظامی رئیس‌جمهوری آمریکا و حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به برخی پایگاه‌های نظامی دولت آمریکا در عراق، شرایط حاکم بر کشور، عادی نبوده است و با توجه به آماده‌باش نیروهای مسلح کشور، وضعیت حاکم فوق‌العاده بوده و نیروهای نظامی در حالت تدافعی قرار داشته‌اند و همین شرایط ایجاب می‌کرده مراجع ذی‌ربط، برای جلوگیری از خطاهای احتمالی انسانی، اقدامات احتیاطی را در انجام پروازهای داخلی و خارجی عملیاتی کنند.
 
در همین راستا، ماده ١٠ قانون هواپیمایی کشوری برای جلوگیری از هرگونه اقدام نظامی سهوی علیه هواپیماهایی که در آسمان ایران پرواز می‌کنند، مقرر کرده است که اداره کل هواپیمایی کشوری می‌تواند در مواردی که امنیت عمومی یا علل نظامی ایجاب می‌‌کند، با تصویب هیئت وزیران، پرواز هواپیمای ایرانی یا خارجی را بر فراز قسمتی از خاک کشور ممنوع یا محدود یا مقید به شرایط خاصی کند.
 
به‌این‌ترتیب آنچه از ظاهر امر پیداست، آن است که در موضوع اخیر که علل نظامی دخالت داشته و حفظ امنیت کشور در اولویت بوده است، بالطبع رئیس‌جمهور می‌بایست با توجه به اشراف اطلاعاتی لازم، جلسه هیئت وزیران را به صورت فوق‌العاده تشکیل می‌داد و با تصویب موضوع، مراتب را برای ممنوعیت یا محدودیت‌های پروازی به سازمان هواپیمایی کشوری ابلاغ می‌کرد که با توجه به حادثه اخیر، چنین اقدامی از ناحیه دولت انجام نشده و در این راستا، قصور دولت محرز است.
 
از طرفی، اگر مسئولان سازمان هواپیمایی کشور به واسطه شرایط غیرعادی حاکم بر کشور، به این نتیجه می‌رسیدند که پروازها در منطقه یا مناطق خاصی باید ممنوع یا محدود شود، باید بلافاصله موضوع را از مجاری مربوطه به دولت اعلام کرده و درخواست صدور مصوبه برای محدودیت یا ممنوعیت انجام برخی از پروازها را مطرح می‌کردند که در حادثه اخیر هیچ‌یک از این موارد انجام نشده است.
 
به‌این‌ترتیب عدم اقدام به‌موقع دولت و دیگر مقامات ذی‌ربط در زمینه اجرای ماده 10 قانون هواپیمای کشوری از مصادیق بارز بی‌مبالاتی و رعایت‌نکردن نظامات دولتی است و خطای انسانی نهایی از سوی مقامات نظامی، در واقع نتیجه یک سلسله ‌خطاهای دیگر انسانی است که سبب بروز این حادثه و اسقاط غیرعمدی هواپیمای بویینگ اوکراینی شده است و به موجب مواد 506 و 526 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، تمامی اسباب و مباشران در این زمینه مسئولیت دارند و بر مبنای مقررات و معاهدات بین‌المللی باید به این موضوع رسیدگی شود.
 
به علاوه باید توجه داشت شلیک به شیء پرنده در آسمان تحت حاکمیت یک کشور، آخرین مرحله از مراحل تقابل با هواپیمایی است که گمان می‌رود با نقض حریم هوایی یک کشور و خارج از حدود مقررات بین‌المللی در آسمان یک کشور پرواز می‌کند و ضروری است بدوا اطلاعات لازم درباره این هواپیما از مجاری ذی‌ربط دریافت می‌شد.
 
با مذاکره با خلبان، تغییر مسیر پروازی یا فرود در نزدیک‌ترین فرودگاه محل درخواست قرار می‌گرفت که البته در حادثه اخیر ضروری است که بر مبنای معاهده شیکاگو به این موضوعات از سوی مراجع ذی‌صلاح رسیدگی شود؛ بالاخص اینکه بر مبنای ضمیمه شماره 11 معاهده شیکاگو، مسئولان خدمات ترافیک هوایی باید ارتباط نزدیکی با واحدهای نظامی داشته باشند و مجرای مشترکی برای ارائه و اخذ اطلاعات پروازی و دیگر اطلاعات مربوط به پرواز هواپیماهای مسافری از سوی واحدهای نظامی وجود داشته باشد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۰
scandal - برلین، آلمان

مگر فراموش کردیم جریان آن پاسبان را که در رشت به یک شیرزن ایرانی بدرفتاری کرده بود که عوض تنبیه کردن او به او مدال افتخار دادند، پس منتظر درجه سرلشکری نمودن آن شخص و یا آن اشخاص باید بود! وای بر ما
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۳
۶۷
آنتی خرافات - دوسلدورف، آلمان

سربازی که ریش تراش دزدیده بود
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۰
۵۷
arya_japan - توکیو، ژاپن
... مسئول این حمله میباشد
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۱
۴۷
Zaall - اصفهان، ایران

..... اصلاح طلب، امیدوارم این روحانی به تیر غیب دچار بشود
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۶
۵۹
همایون شایان - اسلو، نروژ

گری کاسپاروف شطرنج باز نابغه اگر با مهره های شطرنج میتونه میلیونها حرکت رو انجام بده باید بیاد جلوی این آخوندای عوضی لنگ بندازه که ببینه چه جوری اینا هفتاد هشتاد میلیون آدمو چه جوری هر روز به یه طرف حرکت میدن بدونه اینکه کسی بفهمه چرا ؟
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۲
۶۰
فضول میرزا - استکهلم، سوئد

کاملا مشخصه که مسئول تمام نابسامانی های کشور شخص علی خامنه ایست. گذشته از این اصلا بیاین فرض رو بر این بگیریم که در نهایت معلوم بشه فلان شخص شلیک کرده و حتی طرف رو بخاطر سهل انگاری و بی دقتی حتی اعدامش کنن. آیا جون جوونای نخبه و یا حتی جون هر شخص دیگری برمیگرده؟!
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۴
۵۴
ordak - بن، آلمان
شما میخواد اینجا بو خرص آهنگری یاد بدید، از فلان قانون فلان دستور مینویسید و توضیح میدهید. چرا شما حالیتون نیست که با ک مشت کره صیغهو ضد ایرهانی اشغالگر و ادمخور طرفید کله کارشون فقط در اوردنن اشک ملت شده، ملتی و ،مملکتی که اگر یک بار درست بخندد ،میگه خدا به خیر کنه امروز خیلی خندیدیم.شما از قاعده و قانون در مملکتی میگید که فرمانده همیشه در "فژای" به گفته خودشون هوا فژای باند تروریستی سپاه در برابر چشم جهانیان در حین کنفرانس خبری به فشفشه بازیشون که اسمش و انتقام سخت کذاشتن ،پرچم تمام سازمانهای تروریستی را کنار پرچم رسمی باند خودشون پشت سرش قرار میده و به این ترتیب به این گفته جهانیان صحه میگذارد که سپاه پاداران یک سازمان تروریستی است و مسئولیت اعمال تمام سازمانهایی تروریستی را رسما به عهده میگیره و راه را برای درخواست غرامت از جیب ملت ایران را برای هرکس که به نحوی قربانی تروریسم شده باز میگذارد.ایران و ملت ایران درآینده باید با پیامدهای حقوقی این مسئله دست و پنجه نرم کند. این یعنی عملا اعلام پذیرش شرایط ۱۲ گانه امریکا.
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۲
۶۶
zarduscht - فرانکفورت، آلمان
سخن گوی رهیس سازمان هواپیما‌ای . از نظر علمی‌ غیر ممکن است.هیچ دلیل علمی‌ وجود ندارد. که موشک به هواپیما برخورد کرد.ننگ بر شما که علمی‌ ندارید دستاویز پنهان کاری می‌‌کنید. امروز ممکن شد.هم از نظر علمی‌ هم عملی‌
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۴
۵۵
آزاذه - تهران، ایران
زدن هواپیما عمدی بوده. سابقه این رژیم خونخوار قتل مردم است
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۹
۸۳
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
تمام مرام و مسلک و مذهبتان الوده به زشتی هست و در این میان تجمع افراد شریعتمدار دزد و پخمه هرگز جز موش نمی زاید
یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • ویدیویی که رسانه نزدیک به سپاه از نحوه حمله به ناو‌ آبراهام لینکن و نابود کردن آن در آینده منتشر کرد
  • مقام ارشد سابق سنتکام: جمهوری اسلامی بلوف می‌زند و آماده جنگ منطقه‌ای نیست
  • پاسخ محترمانه سینا ولی‌الله به سخنان گلشیفته فراهانی در مصاحبه با شبکه فرانسوی
  • مانور نظامی آمریکا در منطقه هم‌زمان با مذاکرات با ایران
  • آلمان نسبت به تهدیدهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی علیه «بوندس‌ور» هشدار داد
  • عراقچی: غنی‌سازی ادامه دارد، موشک قابل مذاکره نیست، پایگاه‌های آمریکا در کشورهای منطقه را می‌زنیم
  • سقوط دیکتاتور خودشیفته در سایه سکس و بازی‌های ویدیویی؛ گزارش آتلانتیک از روزهای آخر بشار اسد
  • نسخه‌ روزنامه جمهوری اسلامی برای بن‌بست‌های داخلی: ارتش و سپاه ادغام شوند
  • فرزندان سفارت جمهوری اسلامی؛ آن‌ها که مبلغان اعدام و شاهزادگان لاکچری در فضای مجازی‌اند
  • محمد مرندی: رسانه‌های غربی مثل دولت ترامپ دروغ می‌گویند، موارد جدیدی در مذاکرات گنجانده نشده
  • +408شاهزاده رضا پهلوی ۲۵ بهمن را روز جهانی اقدام در همبستگی با «انقلاب شیر و خورشید» اعلام کرد
  • +320کنفرانس امنیتی مونیخ پس از لغو دعوت از نماینده جمهوری اسلامی شاهزاده رضا پهلوی را دعوت کرد
  • +283نور پهلوی: پدرم ۴۷ سال برای آزادی ایران ایستاده و آماده فدا کردن جان خود است
  • +201بهاره هدایت خطاب به میرحسین موسوی:خفه شو دیگه پیرمرد، خفه شو
  • +169خروج دسته‌جمعی سفرای جمهوری اسلامی از اتحادیه اروپا و بازگشت به ایران
  • +163وال‌استریت ژورنال: دوران چانه‌زنی با جمهوری اسلامی تمام شد؛ توافق یعنی «تغییر رژیم»
  • +160شاهزاده رضا پهلوی: تنها توافق قابل قبول، تسلیم جمهوری اسلامی در برابر ملت ایران است
  • +153بیانیه اعلام موجودیت «گروه‌های مردمی شیر و خورشید سرخ ایران»
  • +140به چه دلیل شاهزاده رضا پهلوی روز ۱۴ فوریه را برای تجمع جهانی علیه جمهوری اسلامی انتخاب کرد؟
  • +133نامه سرگشاده ترامپ به خانواده نوجوان کشته‌شده در ایران؛ «نه فراموش می‌کنم، نه می‌بخشیم»