ایرانی گرفتار در فرودگاه مانیل: جانم در ایران در خطر است
رأی دهید
روز ۱۷ اکتبر زنی ایرانی به نام بهاره زارع بهاری از فرودگاه مانیل، پایتخت فیلیپین در پخش زنده حساب شخصی فیسبوکش هشدار داد که هنگام بازگشت از سفر به این شهر، پلیس فرودگاه قصد دارد به دلیل اخطار قرمز پلیس بین الملل (اینترپل) او را به اجبار به ایران بازگرداند.
خانم زارع بهاری گفته است حامی رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران است و از آنجا که چندین بار با پرچم شیر و خورشید و عکس آقای پهلوی در چند مسابقه دختر شایسته شرکت کرده است، برای او در ایران پروندهسازی شده و بازگرداندنش به ایران برای او خطرناک است.
در نهایت کمپینهای توییتری اغلب از سوی کاربران حامی رضا پهلوی برای حمایت از او شکل گرفت، باعث شد تا یک شرکت حقوقی پیگیر وضعیت خانم بهاری شود و به دلیل فعالیتهای سیاسی اخیر او، برایش پرونده ایجاد کند و برای او از سازمان ملل درخواست پناهندگی کند.
خانم بهاری به بیبیسی گفت تنها برای دستشویی رفتن اجازه خروج از اتاقش را دارد و در دو هفته گذشته حتی اجازه حمام رفتن نداشته است. او میگوید بلاتکلیف است و مشخص نیست تا کی باید در این شرایط بماند.بهاره زارع بهاری، که رسانههای غربی به او لقب" ملکه زیبایی ایران "دادهاند بیش از دو هفته است که در فرودگاه مانیل در فیلیپین گرفتار است
— BBC NEWS فارسی (@bbcpersian) 31 October 2019
آخرین وضعیت او چیست و چرا این اتقاق برایش افتاده؟ pic.twitter.com/LmAmI9oYT2
دو هفته قبل از این ماجرا نیز خانم بهاری به همراه دختری از افغانستان برای شرکت در یک مسابقه گمنام ملکه زیبایی در تونس قصد ورود به این کشور را داشت که از ورود هر دوی آنها جلوگیری شد و پس از چند روز سردرگمی در فرودگاه، در نهایت به دوبی رفتند.
گفته میشود این دو نفر روادید ورود به کشور تونس را نداشتهاند.
تحقیقات بیبیسی نشان میدهد مسابقه ملکه زیبایی در تونس، کامل برگزار نشده است. نفر اول این مسابقه هم در اینستاگرام از این موضوع شکایت و اشاره کرده که در این مسابقه تنها ده دختر شرکت کرده بودند.
دوست افغان خانم بهاری از دوبی به افغانستان برمیگردد و خانم بهاری نیز پس از دو هفته اقامت در دوبی به محل زندگیاش در مانیل باز میگردد و میگوید اخطار قرمز اینترپل به او اجازه ورود به این کشور را نمیدهد.
در وبسایت پلیس اینترپل نام خانم بهاری را در میان کسانی که برایشان اخطار قرمز صادر شده نمیتوان یافت.
به گفته اینترپل در جهان برای بیش از ۵۸ هزار نفر درخواست اخطار قرمز صادر شده است که هفت هزار مورد آن برای عموم قابل مشاهده است.
همچنین در وبسایت اینترپل آمده اخطار قرمز به معنای اخطار بینالمللی درباره یک فرد تحت پیگرد است اما به منظور دستور بازداشت بینالمللی نیست. در صورتی که نیاز به شناسایی محل فرد باشد یا احتمال بروز خطری از سوی آن فرد برای مردم وجود داشته باشد، مشخصات فرد عمومی منتشر میشود.
پلیس اینترپل تاکید کرده است که خودش برای دستگیر کردن فردی که اخطار قرمز دارد وارد عمل نمیشود و همچنین نمیتواند از پلیس هیچ کشوری بخواهد فردی را که کشوری دیگر برایش درخواست اخطار قرمز قرار کرده دستگیر کند.
خانم بهاری تنها دو هفته پیش از این اتفاق وارد دوبی شده بوده و از فرودگاه دوبی بدون هیچ مشکلی به مقصد مانیل پرواز کرده بود. این نشان میدهد که پلیس امارات، برخلاف پلیس فیلیپین، بر اساس درخواست اخطار قرمز ایران، تصمیم به بازداشت یا دیپورت خانم بهاری نگرفته بود.
روابط کشورهای عضو اینترپل هم در اثربخشی به این اخطار قرمز دارای اهمیت است.
پلیس اینترپل در پاسخ به سوال بیبیسی درمورد خانم بهاری از تایید یا تکذیب صدور پیگرد و دلیل آن خودداری کرد و توضیح داد تنها به درخواست رسمی ۱۹۴ کشور عضو اینترپل پاسخگو است.
خانم بهاری به بیبیسی گفت اینترپل پاسخگویی به وکیل او را هم منوط به دریافت توضیح ایران کرده است و چون ایران هنوز پاسخی رسمی نداده به وکیل او هم اطلاعاتی ارائه نشده است.
بر اساس گفتههای اولیه مقامات فیلیپینی، فردی در ایران به خاطر تعرض در سال ۲۰۱۸ از او شکایت کرده و به همین دلیل پلیس ایران از اینترپل درخواست صدور اخطار قرمز کرده است. خانم بهاری این موضوع را رد کرده و گفته از سال ۲۰۱۴ در ایران حضور نداشته است.
مسابقات دختر شایستهای هم که خانم بهاری با پرچم شیر و خورشید در آن شرکت کرده است از اواخر سال ۲۰۱۸ آغاز شده است. خانم بهاری میگوید افراد وابسته به حکومت ایران در فیلیپین او را به دلیل شرکت در این مسابقات مورد ارعاب قرار داده بودند.
خانم زارعبهاری که میگوید دانشجوی سال آخر دندانپزشکی در مانیل است و در مسابقات دختر شایسته میس گلوب در چین و میس اینترکنتیننتال در فیلیپین شرکت کرده و مقامهایی هم آورده است.
با وجود گذشت دو هفته از این اتفاقات، مقامات ایران همچنان درباره دلیل پیگرد قانونی خانم بهاری سکوت کردهاند.
رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران نیز بدون اشاره به نام او درباره دیپورت مخالفان سیاسی به ایران هشدار داد.
دیپورت هر مخالف سیاسی و یا فعال حقوق بشر به رژیم اسلامی در ایران، برابر است با زندان، شکنجه، و یا حتی اعدام او.
— Reza Pahlavi (@PahlaviReza) 19 October 2019
The deportation of any dissident or human rights activist to the Islamic regime in Iran will result in imprisonment, torture, and even execution. @UN @UNHumanRights