میلیون‌ها ایرانی آزادانه انتخاب می‌کنند و یک زن برنده می‌شود

فاطمه عبادی، برنده مسابقه استعدادیابی تلویزیونی "عصر جدید" در صدا و سیمای جمهوری اسلامی بیش از شش میلیون نفر رای خود را به یک زن در مسابقه‌ "عصر جدید" دادند. این آرا بحث داغی را درباره توانایی پیشی گرفتن زنان درعرصه‌های مختلف مطرح کرد و انتخاب واقعی مردم، هرگاه مجبور نشوند به ساز ایدئولوژی حاکم برقصند.
 

فاطمه عبادی در مسابقه‌ استعدادیابی "عصر جدید" تلویزیون جمهوری اسلامی در میان ۱۵۰۰  شرکت‌کننده اول شد. او در دور نهایی با چهار شرکت‌کننده دیگر رقابت کرد و ۶ میلیون و ۵۴۴ هزار و ۹۶۴ نفر از بینندگان تلویزیون رای خود را به او دادند.

 
سلیقه مردم را درک کنید و بگذارید زنان شکوفا شوند
 
فاطمه عبادی ۳۰ ساله است و اهل ماهشهر. او با نقاشی‌هایش روی شن همه را محصور هنر خود کرد. اما این فقط هنر او نبود که دستمایه بحثی جدی در رسانه‌های رسمی ایران شد؛ این بحث که مردم چه می‌خواهند، چه سلیقه‌ای دارند و چقدر این سلیقه با آنچه به آنها دیکته می‌شود تفاوت دارد.
 
سایت "عصر ایران" انتخاب فاطمه عبادی را "یک رخداد بی‌سابقه" ارزیابی کرد، زیرا این برنامه‌ به نوشته عصر ایران "بیشتر مردانه" بود؛ از عده زنانی که در آن شرکت داشتند گرفته تا هیات داوران تا سازماندهندگان و شرکت‌کنندگان.
 
"عصر ایران" به رویگردانی مردم از"بسیاری از برنامه‌های کسالت‌بار" صدا و سیمای جمهوری اسلامی اشاره کرده و این که آرای مردم نشان داد «چقدر هنر و سرگرمی در دنیای امروز اهمیت دارد». موضوعی که به شدت برای مقام‌های جمهوری اسلامی مشکل‌ساز است و تلاش می‌کنند این عرصه را با تمام قوا کنترل کنند.
 
این سایت توجه می‌دهد که در میان پنج نفری که به مرحله نهایی رسیدند، هیچ یک از "محصول نظام استعدادکش آموزش و پرورش نیستند" و  آرای مردم نشان می‌دهد که «ساختار سیاسی و صدا و سیما چاره‌ای ندارند جز این که سلیقه غالب مردم را درک کند و اگر این برنامه به معنی درک آن است، جای خوش‌حالی دارد.»
 
"عصر ایران" نتیجه گرفته است: «انتخاب یک زن هنرمند حاوی این پیام روشن است که بگذارید زنان شکوفا شوند و بگذارید خودشان و خانواده‌شان نگران خودشان باشند نه آن‌که از تریبون‌ها مدام ابراز نگرانی شود. می‌توان در عین حال، به مدعیان یک کاسه شن داد و گفت: اگر تواناترید شما یکی از همین تابلوهای شنی را خلق کنید!»
برنده شدن فاطمه عبادی بحث درباره توانایی‌های زنان و فرصت‌های نداده شده به آنان در جمهوری اسلامی را دوباره داغ کرد آیا می‌شود آرای مردم را در عرصه سرگرمی و سیاست باهم مقایسه کرد؟
 
خبرگزاری ایرنا نیز در گزارشی با عنوان «از تلویزیون تا صندوق‌های رای» به رای شش و نیم میلیونی مردم به فاطمه عبادی و اظهار نظری که شهناز رمارم، عضو شورای شهر مشهد در توییتر خود این باره نوشته، اشاره کرده است. به نظر شهناز رمرام این رای پیش از آنکه فاطمه عبادی را «نفر اول اولین مسابقه استعدادیابی ایران کند، حد نصاب بیشترین رای به یک زن در تاریخ ایران را شکست. سدی که بسیاری از نامزدان پرآوازه انتخابات ریاست‌جمهوری هم نتوانستند، بشکنند. آفرین به مردم شایسته‌گزین». 
 
ایرنا نوشته است که این عضو شورای شهر مشهد «حوزه سرگرمی و سیاست را کنار هم نشاند تا نشان دهد رفتار رای‌دهی مردم اگر پای گزینش در میان نباشد پیش از جنسیت به سراغ توانمندی‌های نامزدها می‌رود.» و سپس سوال کرده است آیا مقایسه کردن «حوزه سرگرمی و سیاست و رفتار مردم در این دو حوزه» کار درستی است؟
 
شهناز رمارم هم در گفت‌وگویی با اعتماد به این سوال که گویا در شبکه‌های اجتماعی نیز مطرح شده پاسخی ساده داده است: «من نخواستم سیاست را با سرگرمی ربط دهم. بحث حضور زنان در اجتماع و نقش‌آفرینی آنها در کشورمان در عرصه‌های مختلف است.»
 
او در جای دیگری از توضیحاتش گفته است: «در جامعه‌ای که بخواهیم یا نخواهیم هنوز جامعه مردسالاری است، یک زن می‌تواند نفر برتر یک برنامه سرگرمی شود. در این جامعه رای‌دهندگان دیگر نمی‌توانند چشم روی هم بگذارند و این استعداد را نبینند. یک زن توانست به دور از هر گونه نگاه جنسیتی این مقام را از آن خود کند. حرفم این است که وقتی دست به انتخاب می‌زنید، یعنی دارید دست به تدبیر و سیاست‌ورزی می‌زنید، نه به معنای سیاست عام اما نشان می‌دهید که شایستگی‌ها را بر مبنای شایستگی‌ها می‌سنجید.»
 
"شک نکنید... چه بسا زنان در سیاست هم اول شوند"
 
حضور زنان در عرصه سیاست هنوز در جمهوری اسلامی پذیرفته نشده است. هنوز غیر از یک زن نتوانسته در ایران وزیر شود و آنهم تنها برای سه سال. هنوز عده زنان در مجلس ایران حتی نسبت به کشورهای همسایه ناچیز است. هنوز زنانی که به موقعیت‌های بالا و میانی مدیریت در وزارتخانه‌ها یا دیگر عرصه‌های فعالیت سیاسی و اقتصادی می‌رسند انگشت‌شمار است.
 
شهناز رمارم گفته است: «در حوزه سیاست ابتدا بپذیرند که به زنان اجازه حضور بدهند حتی در عرصه ریاست‌جمهوری، شک نکنید که جامعه ما به آن میزان از بلوغ سیاسی، فکری و اجتماعی رسیده که شایستگی‌ها را ببیند نه جنسیت را. چه بسا خانم‌های ما در عرصه سیاست هم نفر اول بشوند.»
 
گزارش ایرنا اما به افسر افشارنادری، جامعه‌شناس نیز اشاره کرده که معتقد است: «از قضا رفتار مردم در انتخاب در حوزه سرگرمی را می‌توان با حوزه سیاست قیاس کرد.» دلیل او نیز این است که «انتخاباتی که آزادانه برگزار شود، نشان می‌دهد که رای مردم چیست. معنای این رای این است که مردم برای‌شان فرقی نمی‌کند که انتخاب‌شان زن باشد یا مرد. این سیاست است که می‌خواهد نگاه مردانه را در جامعه رواج دهد.»
 
به نظر او رای‌گیری‌هایی از این دست مشخص می‌کند که «رای واقعی مردم چیست» و خوب است که این به گوش مقامات برسد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
sasan87 - سیاتل، ایالات متحده امریکا
ضمن تبریک به این خانم و تمام فینالیست ها . باید بگم مدت زمان زیادی از رای سازی های صدا و سیما نمی گذره . این که چند وقت قبل یکی گفت اکثر خانم های ایرانی هنرشون رقص هست و خوانندگی اما مجال بروز ندارند . بعد ناگهان یه خانم اول میشه شاید برای زیر سوال بردن اون انتقاد .
یکشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۶:۴۱
۷۷
چهارشنبه سوری ایران - فرانکفورت، آلمان
اخوند هم بلد مجسمه خودشو در توالت درست کنه
یکشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۳
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.