بعد از انقلاب شمار امام‌زاده‌های ایران هفت‌برابر شد

دویچه وله :بعد از انقلاب شمار امام‌زاده‌های ایران هفت‌برابر شد. این آمار که از جمله شامل امام‌زاده‌هایی مانند بیژن، آهنی و زنجیری می‌شود برخی را به شک انداخته که این "دکان" است یا به گفته معاون سازمان اوقاف، نتیجه دقیق‌تر شدن آمار؟
 

از بیش از هفت سال پیش که حسن ربیعی، سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه، از رشد هفت‌ برابری امام‌زاده‌های ایران در سال‌های بعد از انقلاب سخن گفت تا به امروز این روند افزایشی همچنان ادامه دارد. ربیعی در سال ۱۳۹۰ تعداد امام‌زاده‌های رسمی و مورد تأیید این سازمان را نزدیک به ۱۱هزار اعلام کرد و گفت که آن‌ها در بیش از هشت هزار بقعه دفن شده‌اند.

 
به گفته مسئولان، شمار امام‌زاده‌ها در سال ۱۳۵۷ حدود یک‌هزار و ۵۰۰ بقعه بود در حالی که تنها در سه دهه بعد از انقلاب این شمار هفت برابر شد.
 
برخی دلیل افزایش افسارگسیخته شمار امام‌زاده‌ها را سوء استفاده از احساسات مذهبی مردم برای مصارف مالی و نیز نشانه‌ای از تشدید خرافه‌پرستی در جامعه ایران می‌دانند.
 
این پدیده نوپا چنان دامنه‌ای یافته که نه تنها جا را برای تعابیری مانند "امام‌زاده‌های جعلی"، "امام‌زاده‌های غیر موثق" و "امام‌زاد‌‌ه‌سازی" باز کرده بلکه بارها نمایندگان مجلس را نیز به اعتراض واداشته است. خبرآنلاین در گزارشی می‌نویسد، پیگیری‌هایش نشان می‌دهد که برخی نمایندگان مجلس معتقدند، سازمان اوقاف فعالیت چندانی برای مقابله با "امام‌زاده‌های غیر موثق" نکرده است.
 
محمدعلی پورمختار، از نمایندگان مجلس، در گفت‌وگو با خبرآنلاین خواستار "برخورد باقدرت با افزایش امام‌زاده‌های جعلی" شده است. او می‌گوید، در این روند از مردم پول گرفته می‌شود و "چند‌ ده میلیونی" برای بارگاه هزینه می‌شود. بنابراین سازمان اوقاف که متولی اصلی این امر است باید "برای جلوگیری از وهن" به این موضوع ورود کند و اجازه "این سوء استفاده‌ها" را ندهد.
 
خبرآنلاین می‌نویسد، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس سا‌ل‌ها پیش به این مسئله ورود کرد و تا حدودی نیز توانست مانع از گسترش امام‌زاده‌سازی شود. با این حال غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده مردم رشت در مجلس، می‌گوید که این تأثیر چندان نبوده و "هنوز اتفاق چندانی برای برچیدن این امام‌زاده‌ها نیافتاده است".
 
جعفرزاده ایمن‌‌آبادی با مخالفت با گفته‌های برخی از مسئولان سازمان اوقاف که دلیل اختلاف آماری پیش و بعد از انقلاب را نادقیق بودن آمار پیش از سال ۵۷ می‌دانند می‌گوید، آمار امام‌زاده‌ها پیش از انقلاب "دقیق بوده و و این رشد آماری هیچ جایگاه قانونی‌ ندارد".
 
به گفته او، با وجود اقدام کمیسیون اصل ۹۰ مجلس هنوز هم مردم به برخی درخت‌ها پارچه یا قفل می‌بندند "در حالیکه بعضی از این امام‌زاده‌ها و بقعه‌ها هیچ شجره‌نامه‌ای ندارند".
 
او از مسئولان اوقاف خواسته است، اجازه بازی با احساسات مذهبی مردم را ندهند و نگذارند توسل به امام‌زاده‌ها به "دکان کاسبی برای شورای یک محله یا دهیاری" تبدیل شود.
"امام‌زاده بیژن، زنجیری و آهنی"
غلامرضا عادل، معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه به خبرآنلاین گفته است، آمار پیش از انقلاب در مورد امام‌زاده‌ها بیش‌تر بر پایه "حدس و گمان" بود در حالی که این آمار اینک "دقیق و به‌روز" شده است.
 
او به خبرساز شدن برخی اسامی امام‌زادگان در عالم طنز اشاره می‌کند و می‌گوید، "استفاده نادرست مردم از برخی القاب و اصطلاحات برای امام‌زادگان ... مزید بر علت و عامل انتشار بیشتر خرافات در حوزه بقاع متبرکه شده است". به گفته او، "امام‌زاده بیژن" در اصل امام‌زاده سید محمد، معروف به "بی جن" است که "اشتباها" بیژن تلفظ می‌شود.
 
امام‌زاده سیدجلال‌الدین در کنار مسجد تاریخی نصیرالملک شیراز نیز نزد مردم به "زنجیری" معروف شد چون در گذشته زنجیری به در آن محل متصل بوده که زائران به آن دخیل می‌بستند. امام‌زاده محمد شهرستان ممسنی نیز به دلیل نصب در آهنی برای آن در گذشته میان مردم به "امام‌زاده آهنی" شهرت یافت.
 
یکی از کارشناسان اوقاف استفاده مالی از امام‌زاده‌سازی را رد می‌کند و در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌‌گوید: «درآمد بعضی از این امام‌زاده‌ها در طول سه ماه، یک میلیون تومان هم نمی‌شود. درباره موضوع درآمدزایی امام‌زاده‌ها بزرگنمایی شده است.»
 
او همچنین در واکنش به این مسئله که چرا بیش‌تر امام‌زاده‌ها در شمال کشور وجود دارد می‌گوید که این مسئله "دلایل تاریخی" دارد و یکی از این دلایل "حکومت علویان طبرستان در این منطقه بوده است".
 
مهدی ایزدی، معاون اداره کل میراث فرهنگی استان مازندران، به خبرآنلاین گفته است، در این استان ۱۱۰ مقبره وجود دارد که "یک سری از ‌آن‌ها شجره‌نامه‌هایی هم دارند". او تأکید می‌کند که این سازمان وارد جعلی بودن یا نبودن امام‌زاده‌ها نمی‌شود و مسئولیت این امر بر عهده سازمان اوقاف است.
 
هفت سال پیش مسعود روشن، کارشناس میراث فرهنگی، در گفت‌‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفته بود، تنها دو هزار امام‌زاده از امام‌زاده‌‌های موجود در ایران دارای سند و شجره‌نامه‌اند. او شمار امام‌زاده‌های موجود در ایران در آن زمان را بیش از ۱۰هزار خوانده و گفته بود، چهار هزار از این تعداد را به موسی کاظم، امام هفتم شیعیان، نسبت می‌دهند. 
 
به گفته‌ این کارشناس، علت این که بسیاری از این امام‌زاده‌ها در اصل فرزندان امامان نیستند این است که در زمان حمله اعراب، مردم به دلیل ترس از تخریب آثار باستانی یا به این علت که از ترس اشیای قیمتی خود را در آن‌جا پنهان کرده بودند این اماکن را مقبره نامیده و به به امامان و پیامبران منتسب کرده‌اند.
 
او همچنین وجود امام‌زاده‌هایی در کوه‌های دورافتاده را فاقد سند تاریخی و نشانه "رواج نوعی خرافه" دانست.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
اسپیسر - لندن، انگلستان

هفت برابر که چیزی نیست. با اون مردم پتانسیل 70 برابر شدن هم داره.
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۹:۲۴
۶۵
Gharibeh-Ashena - هانوفر، آلمان

امامها خودشون چی بودند که امامزاده هاشان چی باشه؟ آخه عقل هم خوب چیزیه. چرا همه امام زاده ها فقط تو ایران هستند و تو هیچ کشور دیگه ایی امام زاده نمیبینی . این یعنی هر امامی بچه و نوه پس میانداخت فوری میفرستاد مستقیم ایران. امام زاده و آقازاده هم با هم فرقی ندارند و همه از یه قماش هستند و صفت همگی کار نکردن و مفتخوری و مال مردم را مال خود دانستن و زیر شکم چراندن است.
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۸
۳۸
scandal - برلین، آلمان
همه را تبدیل به دیسکو و استخر و کاباره و محل اجرای تتاتر خواهیم کرد
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۹
۶۵
آنتی خرافات - دوسلدورف، آلمان

کلا ادیان دکانیست برای شارلاتانهای بی وجود و اسلام هم برای پول درآوردن آخوندهای مفتخور جانی،اگر دقت کرده باشید که حتما هم همینطور است تمام امامزاده ها در ایران و افغانستان میباشد در صورتیکه هیچ کدام از این کدا زاده ها در ایران زندگی نمیکردند خلاصه نانشان تو روغنه
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۱
۵۰
Attila14 - استکهلم، سوئد

شجره نامه؟. اصلا امامزاده چی هست؟. فرزند کدوم اماما؟. یعنی اون چند تا٫ هزاران فرزند داشتن و همه تو ایران دفن شدن؟. برای منی که زیاد اطلاع نداره؍ اگه قبری هم باشه قبر یه پاپتی عربه که از دهات دورافتاده برهوت بیابانهای عربستان پا شده افتاده دنبال عمر و بقیه به امید ثروت و ناموس ایران و ایرانی و به درک واصل شده و امروز شده از سادات و مقدسین؟. یکی منو قانع کنه این هزاران امامزاده کیان!
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۳
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
امام+ زاده؟ نمیدونستم ائمه اطهار دوجنسی بودن و میزاییدن. این علی اقای عرب ٣٣ تا زن داشته و تا صبح مشغول به معراج رفتن در جوار اونها بوده. حالا یکی بیاد توضیح بده اون روایت رو که حضرتش ١٠٠٠ رکعت نماز شب میخوندن یعنی چی؟ لابد هر یک تواتر بالا پایین رو یک رکعت در عرش کبریا باهاش حساب میکردن! همینه دیگه پارتی داشته باشی فلان کار رو هم بآهات رکعتی حساب میکنن.
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۴
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

امامزاده “عین الله” واقعیت دارد و بر طبق اسناد حفظ شده در آرشیو رادیان تلویزان جمهوری اسلامی همان محلی است که وقتی زائران نام امامزاده را برای توسل به زبان میاورند، صدایی از داخل قبر میگوید “باقر زادَه”!
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۲۵
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
موش چی هست که کله پاچه اش باشد. امامان و اصل های ان عرعری ها چه تحفه ای هستند که این موش ها باشند. ولی تا نادان هست این هم دکان مفتخوری یک عده زرنگ هست
یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۸
۶۱
naderali63 - گوتمبر، سوئد
من در اروپا یاد کرفتم مشگل خودم را خودم حل کنم و همینطور هم حل و بهتر شد. خرافات مشگل گشاه نیست بلکه مشگلساز هم هست . با عقلتان کار کنید . انسان بالاترین قدرت . حل مشگلات .دارد
دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۱:۱۸
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
[::Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا::]. 😂😂😂😂😂
دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۱:۳۵
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
[::hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا::]. 🙏✋🤪
دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۳:۲۰
۵۲
natasha1 - نیویورک، ایالات متحده امریکا
وقتی خمینی یک شبه شد امام ٬امامزاده شدن دیگه عین اب خوردنه!!!
دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۳:۳۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.