مراقب استفاده از فیس اپ باشید
رأی دهید
یورونیوز :اگر در روزهای اخیر تایملاینهایتان را در شبکههای اجتماعی نظیر توییتر، فیسبوک یا اینستاگرام بالا و پایین کرده باشید شاید تصاویری از دوستانتان دیده باشید که یکشبه شصت سال پیر شدهاند.
این عکسها به وسیله اپلیکیشنی تازه به بازار آمده به نام FaceApp ساخته شدهاند. شما عکس خودتان را به این اپلیکیشن میدهید و بنابه سلیقهتان عکس پیرشده، جوان شده و یا حتی تغییر جنسیتدادهتان را دریافت میکنید.
این اپلیکیشن در هفته اخیر میان مردم عادی، هنرمندان و سلبریتیها بسیار محبوب شده است به طوریکه ۸۰ میلیون نفر آن را دانلود کردهاند. با اینکه این اپلیکیشن به موفقیت چشمگیری دست پیدا کرده است، شمار بسیاری در شبکههای اجتماعی درمورد امنیت آن و استفاده احتمالی این اپلیکیشن از برای مقاصد دیگر ابراز نگرانی کردهاند. اما آیا این نگرانیها به جاست؟
فیساپ چیست؟
فیساپ یک شرکت روسی مستقر در شهر سنتپترزبورگ است که در سال ۲۰۱۷ تاسیس شد.
شرکت فیساپ در زمینه ویرایش آنلاین عکس فعال است و پیشتر دو بار جنجالساز شده است. یک بار زمانی که فیلتری به نام «هات» را در اختیار کاربران گذاشت که میتوانستند به کمک آن رنگ پوست خود را روشن کنند. منتقدان این حرکت را «نژادپرستانه» خواندند. دفعه دیگر زمانی بود که این شرکت فیلتری به نام «تغییر قومی» عرضه کرد. فیلتری که با آن کاربران میتوانستند عکسهایشان را به «سیاهپوست»، «هندی» و یا «آسیایی» تغییر دهند.
اما آنچه این بار محل نگرانی واقع شده، وضعیت حفاظت از اطلاعات شخصی کاربران توسط این شرکت است.
قوانین اطلاعات شخصی فیساپ چه میگویند؟If you use #FaceApp you are giving them a license to use your photos, your name, your username, and your likeness for any purpose including commercial purposes (like on a billboard or internet ad) -- see their Terms: https://t.co/e0sTgzowoN pic.twitter.com/XzYxRdXZ9q
— Elizabeth Potts Weinstein (@ElizabethPW) 17 July 2019
فیساپ در صفحه مربوط به قوانین اطلاعات شخصی میگوید که از «ابزارهای تحلیلی ثالث» برای جمع کردن «اطلاعات فرستاده شده از دستگاه شما شامل صفحاتی که بازدید کردهاید، افزونههایی که نصب کردهاید و دیگر اطلاعاتی که برای بهبود سرویسمان به کار میآید» استفاده میکند.
این مجموعه قوانین در حالی که تصریح می کند اطلاعات شخصی کاربران به شرکتهای ثالث خارج از فیساپ اجاره داده یا فروخته نمیشوند، اما در همین حال اضافه میکند «سازمانهای طرف سومی که به ما در تولید این سرویس کمک میکنند» میتوانند به اطلاعات کاربران دسترسی داشته باشند.
باپتیست روبرت، تحلیلگر امنیتی، به یورونیوز میگوید قوانین این اپلیکیشن «مبهم» هستند. هرچند بررسی نشان میدهد این اپلیکیشن تنها همان عکس انتخاب شده را به سرور خود منتقل میکند، و نه کل گالری عکس را، با این حال مسئله اصلی از منظر این کارشناس این است که اپلیکیشن فیساپ تحت لیسانس مقررات حفاظت از دادههای عمومی موسوم به GDPR فعالیت نمیکند.
این مقررات مصوب اتحادیه اروپا برای حفاظت از اطلاعات شخصی انلاین کاربران است.
فیساپ چه میگوید؟Waiting on the NBA season to start like... 😂#AgeChallenge pic.twitter.com/WR5wDlYY4j
— NBA on TNT (@NBAonTNT) 16 July 2019
در بیانیهای که توسط فیساپ در اختیار یورونیوز قرار گرفته است آمده «ما هرگز هیچ عکس دیگری را از روی تلفن همراه کاربران به سرورهایمان منتقل نمیکنیم.»
این شرکت میگوید به دلایل «کارکردی و ترافیکی» شاید در سرورها ذخیره شوند اما «اغلب عکسها پس از ۴۸ ساعت از تاریخ اپلود شدنشان از روی سرورهای ما پاک میشوند.»
فیساپ درباره دغدغهها پیرامون کشور محل نگهداری تصاویر همچنین گفته است: «حتی با اینکه تیم تحقیق و توسعه ما در روسیه مستقر است، اطلاعات کاربران به روسیه منتقل نمیشوند.»
عکسهایمان را اپلود بکنیم یا نکنیم؟
جیمز واتلی، همکار استراتژیک شرکت دیجیتاس بریتانیا، به یورونیوز میگوید: «من فکر میکنم وقتی یک اپلیکیشن بیصداقتی به خرج میدهد و با عنوان کردن اینکه فقط برای تفریح ساخته شده کلیه حقوق شما را سلب میکند یک انحراف رخ داده است.»
آقای واتلی اضافه میکند: «قوانین خیلی با فیسبوک یا اینستاگرام این دنیا تفاوت ندارند، اما دستکم وقتی شما با آنها طرف هستید میدانید با چه کسی سر و کار دارید. [در اینجا اما] ارزش مبادله شفاف نیست و امکانی نیز برای لغو دائمی کاربری وجود ندارد.»
روبرت نیز دراینباره میگوید: «آپلود تصویر صورتتان به یک اپلیکیشن اتفاقی یک کابوس امنیت داده شخصی است. مردم نباید چنین کاری را انجام دهند.»
در همین حال حزب دموکرات آمریکا در بیانیهای رسمی از نامزدهای دور مقدماتی انتخابات ریاستجمهوری این کشور برای سال ۲۰۲۰ خواسته است به دلیل ماهیت روسی بودن این اپلیکیشن از آن استفاده نکنند.
روزنامهنگاران وبسایت پیکسل و روزنامه لوموند نیز کاربران را از نصب این اپلیکیشن برحذر داشتهاند.
با این حال اگر کاملا نسبت به قوانینی که یاد شده آگاه هستید و برایتان مشکلی نیست عکسهایتان را به یک شرت روسی که میتواند هرکار خواست با آنها بکند بفرستید، میتوانید این اپلیکیشن را نصب کنید.