انسان ۱۵۰ هزار سال پیش از آنچه تاکنون گمان میرفت به اروپا آمد
رأی دهید
پژوهشگران دانشگاه توبینگن آلمان میگویند که انسان مدرن یا هموساپینس قاره آفریقا را ۱۵۰ هزار سال زودتر از آنچه تا بحال گفته میشد ترک کرده، به اروپا آمده و در آن ساکن شده است.
این پژوهشگران جمجمه یک انسان مدرن را بررسی کردهاند که در دهه ۱۹۷۰ در غاری واقع در جنوب یونان کشف شده بود. البته یک کارشناس مستقل هشدار داده است که نبایست نتیجهگیریهایی شتابزده از بررسیهای پژوهشگران توبینگن کرد.
تیم پژوهشی کاتارینا هارواتی در دانشگاه توبینگن بخشهای آسیبدیده جمجمه کشف شده را به طور مجازی بازسازی کرده و تخمین زده است که استخوانها عمری ۲۱۰ هزار ساله دارند. آنها با توجه به گردی پشت سر جمجمه معتقدند که جمجمه به یکی از انسانهای مدرن اولیه متعلق بوده است.
پژوهشگران یادشده در گزارشی در مجله "نیچر" نوشتهاند که بدین ترتیب جمجمه به قدیمیترین انسان مدرنی تعلق دارد که در خارج از آفریقا یافت شده است. قدیمیترین انسانهای مدرنی که تا پیش از این در اروپا شناخته شدهاند ۱۵۰ هزار سال جوانتر از این هستند.
دیدار نئاندرتالها و انسانهای مدرن در یونان
این اجماع در میان دانشمندان وجود دارد که انسان مدرن در آفریقا پدید آمده و رشد کرده و سپس در دیگر نقاط جهان پخش شده است. دکتر کاتارینا هارواتی، دیرینمردمشناس از دانشگاه توبینگن، میگوید که نتایج تحقیقاتی که اینک منتشر شده نشان میدهد که انسانهای مدرن بسیار پیشتر از آنچه تا کنون در میان پژوهشگران پذیرفته شده بود، به اروپا آمدهاند.
پژوهشگران از این یافته خود نتیجه گرفتهاند که در عصر پلیستوسن میانه (از ۷۸۱ تا ۱۲۶ هزار سال پیش) در یونان کنونی در ابتدا انسانهای مدرن اولیه و سپس نئاندرتالها زندگی میکردند. پژوهشگران احتمال میدهند که انسانهای مدرن بعدها نئاندرتالها را واپس زدهاند.
به گفته فیصل بیبی، از موزه تاریخ طبیعی برلین، نتایج تحقیقات سالهای اخیر در اسرائیل و چین نیز تایید میکنند که تاریخ انسانهای مدرن قدیمیتر و پیچیدهتر از آن است که تا کنون گمان میرفته است.
بیبی میگوید که البته به نتایج تحقیقات تیم پژوهشگران توبینگن باید با احتیاط نگریست، زیرا جمجمههای کشفشده آسیب دیده بودهاند و پژوهشگران تنها قطعاتی از آنها را توانستهاند آزمایش کنند. از آن گذشته، به گفته بیبی، پژوهشگران از روش تابشسنجی برای تخمین عمر استفاده کردهاند که درباره حد دقت آن هنوز هم بحث در جریان است و در گذشته گاه اشتباه کرده است.
بیبی میافزاید: «هنوز باید فسیلها و بقایای بیشتری از اندام انسانهای مدرن را یافت تا بتوان تایید کرد که انسانهای مدرن در آن سالها در یونان زندگی میکردهاند. اما به هر حال پژوهش جدید دلایلی عالی به دست میدهد تا تحقیقات در این مسیر همچنان انجام گیرد.»