نماینده ایران در سازمان ملل متحد : دیگر نمیتوان برجام را حفظ کرد
رأی دهید
به گزارش رسانهها تختروانچی افزود: «خروج آمریکا از توافق هستهای و از سر گیری تحریمها، این توافق را تقریبا به طور کامل غیرفعال کرده است».
او افزود: «ایران به تنهایی نمیتواند، نباید و نمیخواهد همه بار حفظ توافق را به دوش بکشد».
دولت دونالد ترامپ رئیسجمهوری امریکا از زمان خروجش از توافق هستهای با ایران (برجام)، اعمال تحریمهای شدید علیه این کشور را آغاز کرد.
برجام که همان برنامه جامع اقدام مشترک است، توافقی هستهای است که سال 2015 میان ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان امضا شد. برپایه این توافق در برابر محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا اما این توافق را که در دوره ریاستجمهوری باراک اوباما منعقد شده بود، «ضعیف» میداند و خواستار مذاکره بر سر توافقی تازه و فراگیر است که مسائلی همچون فعالیت موشکی ایران و سیاستهای منطقهاش را فراگیرد. از این رو دستور خروج از توافق و از سرگیری تحریمهای ایران را صادر کرد.
ایران به امضاکنندگان اروپایی برجام تا 8 ژوئیه مهلت داده برای حفظ این توافق وارد عمل شوند. تهران تاکید کرده چنانچه اروپاییها نتوانند راهی برای دور کردن ایران از تحریمهای آمریکا پیدا کنند، آماده است بار دیگر غنی سازی اورانیوم را به سطحی بالاتر از میزان تعیین شده در برجام افزایش دهد.
در واکنش به این سخنان، جاناتان کوهن نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل رفتار ایران را «عمیقا غیرسازنده» خواند و گفت: «بیاعتنایی ایران به شورای امنیت و رفتار نامناسب این کشور در تهدید صلح و امنیت جهانی نباید به نام حفظ یک توافق که بطور کامل هم مسیر ایران را به سمت سلاح هستهای مسدود نکرده، نادیده گرفته شود».
فرانسوا دلاتره سفیر فرانسه در سازمان ملل نیز هشدار داد که پایان دادن به این توافق «به معنای یک گام خطرناک به سمت عقب است».
واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل نیز گفت که مسکو میخواهد ایران همچنان به این توافق پایبند بماند؛ با این وجود او آمریکا را متهم کرد که پیامهای متناقض می فرستد.