یک مقام وزارت خارجه ایران: ۱۲ شرط پمپئو به معنی تغییر نظام است

یک مقام رسمی وزارت خارجه ایران با انتقاد از عملکرد اتحادیه اروپا در زمینه حفظ توافق برجام، کشورهای عضو را به عمل به تعهدات و عدم پیروی از آمریکا فراخواند و هشدار داد ایران تحت فشار آمریکا مذاکره نخواهد کرد. وی در عین حال شروط وزیر امور خارجه آمریکا را در عمل به معنای تغییر نظام ایران تفسیر کرد.
سید محمدکاظم سجادپور، رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران که در گفتگوی اختصاصی با یورونیوز شرکت کرده است، عضو «شورای راهبردی روابط خارجی» به شمار می رود که به دستور علی خامنه‌ای رهبر ایران تشکیل شده و زیر نظر کمال خرازی وظیفه سیاستگذاری کلان در عرصه خارجی جمهوری اسلامی را برعهده دارد.

 

آقای سجادپور در پاسخ به این سوال که عملکرد اتحادیه اروپا را به عنوان عضوی از توافق هسته‌ای چگونه ارزیابی می‌کند، گفت: «در سال اولی که ترامپ انتخاب شد اروپا در چارچوب سیاستی که از آن تحت عنوان Appeasement [مماشات] یاد می‌کند، روندی را برای راضی کردن ترامپ در پیش گرفت. برای این هدف، به ایران اتهام بستند و فشارهای مختلف وارد کردند. در این بین برخی از کشورهای اروپایی از دیگری سبقت گرفتند. برای اینکه ترامپ را قانع کنند، مواضع خیلی نادرستی درباره ایران گرفتند و جالب است که با تحقیر ترامپ هم مواجه شدند.»
 
به عقیده این مقام ایرانی، نخستین کاری که اروپا باید انجام دهد صرفنظراز راضی کردن ترامپ با انتقاد کردن بی‌مبنا از ایران است.
 
وی افزود: «ولی ما هنوز می‌بینیم در سیاست برخی از بازیگران اروپایی می‌گویند ما همان نگرانی‌های آمریکا را داریم. ایران بر اساس ۱۵ گزارش آژانس هسته‌ای و ده‌ها بازرسی به توافق پایبند بوده است. اما اروپا چه کرده است؟ مدام جلسه گذاشته است که مذاکره می‌کنیم، این کار را می‌کنیم، آن کار را می‌کنیم.»
انتظارات ایران از اتحادیه اروپا
این عضو شورای راهبردی روابط خارجی ایران با اشاره به ناکافی بودن اقدامات اروپا و انتظارات طرف ایرانی از طرف مقابل گفت: «اروپا در رابطه با مسئله‌ای که به عهده‌اش بوده است، به خصوص در دو حوزه بانکی و خرید نفت، سرعت نداشته است و کار عملی انجام نداده است. نکته بعدی این است که یک نوع ناتوانی یا شاید فقدان یک اراده سیاسی از سوی اروپا وجود دارد. در یک کلام اروپا اگر مدعی یک قدرت هنجاری در دنیاست باید خودش را جدی‌تر بگیرد.»
 
وی با اشاره به صحبت‌های رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: «خانم موگرینی مدتی است، از مفهومی به نام «خودمختاری استراتژیک» صحبت می‌کند. به این معنی که اروپا یک فضای خودمختارانه راهبردی دارد.»
 
آقای سجادپور این سوال را مطرح کرد که این فضا کجاست و افزود: « اروپا به جای این دست و آن دست کردن و کند بودن حداقل از حاکمیت خودش در برابر تحقیر آمریکا دفاع کند. فراموش نکنید این کاری که آمریکا علیه ایران انجام می‌دهد فقط علیه ایران نیست. ایران بهانه است. آمریکا هم اکنون دارد قوانین بین‌المللی را به نحوی بازنویسی می‌کند که اگر در این قضیه خاص یعنی ایران موفق شود، از این به بعد یک فرمان اجرایی رئیس جمهور آمریکا می‌تواند یک قانون بین‌المللی شود. از این لحاظ باید اروپا از خود مایه‌ای نشان دهد.»
خبرگزاری رویترز می گوید فروش نفت ایران در اثر تحریم ها در ماه ژوئن به زیر سیصد هزار بشکه در روز سقوط کرده است.آقای سجادپور در واکنش به هشدار شماری از دیپلمات‌های اروپایی مبنی بر «خط قرمز» بودن عبور ایران از میزان ذخیره ۳۰۰ کیلوگرمی اورانیوم غنی‌شده و امکان بازگشت تحریم‌های اروپایی در صورت تخطی ایران از برجام گفت: «به جای اینکه ما خط قرمز اروپایی‌ها و تهدیدات بیشتر اروپایی‌ها را بشنویم، این اروپاست که باید به این سوال پاسخ جدی دهد که در اجرای برجام چه کار کرده است؟ مخصوصا در بعد اقتصادی. بعد از یک سال اینستکس را درست کرده‌اند که البته از نظر خودشان تحول قابل توجهی است منتها فاصله بین واقعیت و آن انتظار اولیه واضح است.»
 
سفیر اسبق ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو با انتقاد از نحوه مواجه ایالات متحده با قوانین بین‌المللی، اروپا را به ضعف اعمال حاکمیت در قبال این سیاست متهم کرد و گفت: «آمریکا مسئله دلار و سیستم مالی بین‌المللی را تبدیل به یک اسلحه کرده است. این یک نوع اخاذی است. آمریکا می‌گوید اگر این کار را نکنی من این اندازه ترا جریمه می‌کنم. چون سیستم را هم خود او طراحی کرده است به نحوی که نسبت به اروپا در یک موقعیت خاصی است لذا می‌بینید بیش از ۳۰ میلیارد دلار برخی از بانک‌های اروپایی را جریمه کرده است، بهتر بگوییم، از آن‌ها اخاذی کرده است. اروپایی‌ها می‌گویند این شرکت‌ها زیر نفوذ ما نیستند. این استدلال از نظر خودشان درست است. اما اروپا نتوانسته اعمال حاکمیت خود را بر تعهدات خودش انجام دهد.»
توافق جدید بر سر رفتار منطقه‌ای ایران؟
آقای سجادپور همچنین در واکنش به اظهارات امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، که توافق اتمی با ایران را «خوب ولی ناکافی» خوانده بود که نیاز است با توافقی دیگر در زمینه رفتار منطقه‌ای ایران همراه شود؛ با اشاره به زمینه امضای توافق برجام گفت: «مذاکرات برجام بر اساس قطعنامه ۱۹۲۹ یک چارچوب معین بین‌المللی و سازمان مللی داشت. [همان زمان] خیلی از بازیگران منطقه‌ای، رژیم صهیونیستی، برخی کشورهای همسایه عرب با آن مخالف بودند. حتی عده‌ای گفتند چرا شورای همکاری خلیج فارس در این مذاکرات نیست. در حالیکه آن مذاکرات یک چارچوب تعریف شده داشت لذا از ابتدا جای بحث هیچ مسئله دیگری نبود.»
 
آقای سجادپور در ادامه درباره الحاق توافقی به توافق برجام به نحوی که شامل مسائل منطقه‌ای ایران شود، افزود: «آن چیزی که آقای ماکرون باید بداند این است که نباید برای راضی کردن ایالات متحده و متحدین این کشور مثل عربستان سعودی، امارات و رژیم صهیونیستی هر رفتار منطقه را به ایران نسبت دهد.»
 
وی این سوال را مطرح کرد که کجای رفتار منطقه‌ای ایران بد است؟ و افزود: «ایران در منطقه چه کار کرده است؟ متحدین غرب و فرانسه در منطقه چه رفتاری داشتند؟ موقعی که داعش و گروه‌های تروریستی درحال تسلط بر منطقه بودند ایران با فداکاری جلوی اینها را گرفت و نقشی در ایجاد صلح داشته است. اما متحدین غرب به گفته خودشان حمایت همه جانبه از همان گروه‌هایی کردند که در سوریه می‌گفتند اینها برای آزادی می‌جنگند. بعد معلوم شد که گروه‌های مثل داعش هستند. ایران در همین مدتی که از توافق برجام گذشته، در منطقه کدام اقدام را کرده که خلاف صلح و ثبات منطقه بوده است؟ ایران نه فقط مسئله‌ای برای منطقه نیست، بلکه هیچ بحران منطقه‌ای مگر آنکه نقش ایران بطور مثبت مد نظر و شناسایی قرار بگیرد، حل نخواهد شد.»
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا بارها به مقامات ایران هشدار داده است تحریم های فزاینده تا زمان آمدن تهران به پای میز مذاکره ادامه خواهند یافتمذاکره با آمریکا و ۱۲ شرط مایک پمپئو
این استاد دانشکده روابط بین الملل وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که با درنظر گرفتن شروط آمریکا، ایران در چه صورت و تحت چه شرایطی به سر میز مذاکره خواهد آمد؟ گفت: «۱۲ شرط آقای پمپئو، در عمل معنایش تغییر نظام جمهوری اسلامی است. آن ۱۲ شرط، ۱۲ شرط برای مذاکره نیست. پایه‌های تغییر نظام و به‌هم زدن سامانه سیاسی است.»
 
وی همچنین با اشاره به سابقه آمریکا در منطقه و نقش ایران گفت: «اینکه افغانستان، عراق و خلیج فارس آرام باشد به نفع ماست. ما در عمل به دنبال این هم هستیم و این را می‌توانید در محدوده کلانتر منطقه‌ای ببینید. در ۲۵ سال گذشته آمریکا در منطقه چه کار کرده است؟ مداخله در افغانستان، در عراق. آمریکا و متحدین غربی‌اش به دنبال تنش در منطقه هستند. مردم منطقه که با یکدیگر مسئله‌ای ندارند.»
 
آقای سجادپور درباره امکان مذاکره ایران با آمریکا گفت: «آمریکایی‌ها با سیاست حداکثر فشار، مردم عادی ایران را با یک تروریسم اقتصادی هدف قرار دادند. همین آقای پمپئو گفت باید ایران را له کنیم. بعد می‌گویند حالا بیایید مذاکره کنیم. مثل اینکه بر گردن شما چاقویی بگذارند و بگویند بیا مذاکره کن. این مذاکره نیست، تسلیم شدن نسبت به یک شرایط است. نه ایران، هر بازیگر دیگری در همچنین شرایطی گفتگو نمی‌کند.»
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۸
scandal - برلین، آلمان
ها ها ها! خوب بیضه تان را کشید! خیلی مشتاقم که ببینم که این واژه بیضه قیچی / سانسور میشود!؟
‌چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۸ - ۰۶:۱۰
۳۸
scandal - برلین، آلمان
》یک مقام وزارت خارجه ایران: ۱۲ شرط پمپئو به معنی تغییر نظام است》! ما هم میدانیم که دم سگ را ۱۰۰سال گچ بگیریم باز هم کج است! صحبت از رفتار "عادی" در دنیای سیاست!
‌چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۸ - ۰۶:۴۹
۶۵
mehdi sadigh - دوسلدروف، آلمان
این احتمالا فیتیله اش روغن سوزه، یارو سواد حرف زدن نداره آنوقت در وزارت خارجه کار میکند
‌چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۱
۴۴
ANTI-JAHL - هامبورگ، آلمان
خاک بر سر ملتی که سیاستمدار‌های شیک و با سواد وطن پرست رو یا کشتن و یا فراری دادن و این شیپیش هارو جایگزین کردن، واقعا دیدن این افراد در عرصه سیاست مایه شرمندگی و سر افکندگی
‌چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۴
۵۲
ordak - بن، آلمان
به ایران اتهام بستن. اخه کاری نیست که این حرام لقمه ها تا به حال انجام نداشته باشند. از گروگانگیری،دزدی، تروریسم، ادمکشی،قاچاق مواد مخدر. همه اینم موارد با اینکه تایید شده هنوز تا حدی پررو هستند که به این واقعیتها میگن اتهام. این کلمه تصلیحاتی کردن دلار رتا چند روز هجی کردی که الان بتونی تکرارش کنی؟
‌پنجشنبه ۶ تیر ۱۳۹۸ - ۰۶:۴۳
۳۴
sara_azin - واشنگتن، ایالات متحده امریکا
بله، "مردم" منطقه با هم مشکلی ندارند، ولی مشکل دولت کشورهاست که یکیش هم نظام جمهوری اسلامیه! این استاد دانشگاه باید بدونه که همین نظام جمهوری اسلامی سالیان سال از جنگ های قومی و نژادی در افغانستان حمایت می کرده و در طولانی شدن جنگ نقش اساسی داشته. جدا از اینکه الان هم بطور آشکار و پنهانی گروه تروریستی طالبان رو حمایت می کنه! یکی نیس به این اقا بگه که اون زمانا گذشت که با سانسور کردن رسانه ها می تونستید هر حرف مزخرفی رو بار مردم کنید، الان به لطف اینترنت و رسانه اجتماعی، مردم از کثافط کاری هایتون زودتر از خودتون باخبر میشن...
جمعه ۷ تیر ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۶
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اسکای‌نیوز: سپاه سرگرم تدارک «حمله‌ای ویرانگر و بی‌سابقه » به اسرائیل در روزهای آینده است
  • جیش العدل ویدیوی حمله به دو خودروی نظامی و کشتن ۱۰ افسر و سرباز نیروی انتظامی را منتشر کرد
  • عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: رهبری وظیفه تصمیم درباره نحوه پاسخ به اسرائیل را برعهده نیروهای مسلح گذاشته است
  • هویت جاسوس اسرائیلی جمهوری اسلامی برای ترور نتانیاهو و دیدار او با ماموران اطلاعات در ایران
  • روزنامه «بیلد»: جاسوسی ملاها در آلمان؛ سه فهرست مخفی با نام ماموران رژیم ایران پیدا شد!
  • ارزشی‌ها از مرگ بر آمریکا و اسرائیل رسیده اند به مرگ بر واتساپ و اینستا و تلگرام
  • روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران: نفرت ایرانیان از «جهود» تاریخی ۲۵۰۰ ساله دارد
  • (تصاویر) ماجرای مردی که به خاطر جراحی پلاستیک شدید در فرودگاه قابل شناسایی نبود
  • سردرگمی وزیر خارجه آلمان در فرودگاه پکن؛ هیچ مقام چینی به استقبال او نرفته بود
  • سخنگوی دولت ایران: نمی‌توان حجاب را با ضرب و زوراعمال کرد